Oud-ministers moeten verplicht advies vragen over nieuwe functie

Nieuws
Afgezwaaide ministers en staatssecretarissen moeten tot twee jaar na hun vertrek verplicht advies vragen over een nieuwe functie, voordat zij die aanvaarden. Dat moeten zij doen bij het Adviescollege rechtspositie politieke ambtsdragers, zo staat in het wetsvoorstel van demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). Dat wetsvoorstel is vrijdag in de ministerraad goedgekeurd.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 14:09 aangepast 15:13
Afbeelding
beeld anp

Er komt ook een draaideurverbod, dat behelst dat (oud-)bewindspersonen twee jaar lang niet bij hun voormalige ministerie in dienst mogen treden. Zij mogen ook geen betaalde, commerciële opdrachten bij hun voormalige ministerie aannemen. Dat verbod geldt ook voor aanpalende beleidsterreinen bij andere ministeries.

Daarnaast wordt het al bestaande lobbyverbod wettelijk vastgelegd, zo staat in het wetsvoorstel over de regels waar ministers en staatssecretarissen rekening mee moeten houden bij het vervolg van hun loopbaan. Dit verbod houdt in dat voormalige bewindspersonen na hun vertrek geen zakelijke contacten mogen hebben met ambtenaren van hun voormalige ministerie, als hij of zij een functie heeft in de private of de semipublieke sector.

Belangenverstrengeling

Volgens De Jonge biedt het voorstel duidelijkheid aan de samenleving en aan bewindspersonen. "Het is heel fijn als mensen uit het bedrijfsleven of uit de wetenschap de stap maken om minister te worden", zegt de bewindsman. "Maar als er twijfel is over wat deze persoon daarna in zijn of haar loopbaan nog kan doen, helpt dat niet om de beste mensen voor deze plek te werven."

Het adviescollege toetst of er een risico op belangenverstrengeling bestaat, maar kijkt ook naar geheimhoudingsverplichtingen. Uiterlijk binnen twee weken moet het Adviescollege met zijn advies komen. Er zijn drie varianten: geen bezwaar, aanvaardbaar onder nadere voorwaarden of onaanvaardbaar wegens (een te groot risico op) belangenverstrengeling.

Als de (oud-)bewindspersoon de functie accepteert, wordt het advies binnen twee weken openbaar gemaakt op de website van het adviescollege. De Jonge benadrukt dat het om een advies gaat, maar gaat ervan uit dat bewindspersonen dit zullen volgen. "Daar doe je als oud-bewindspersoon natuurlijk wel verstandig aan. Maar, ze blijven zelf verantwoordelijk voor de keuzes die ze maken. Het blijft een advies."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rentehoop stuwt Wall Street, Boeing omlaag na nieuw onderzoek

De Amerikaanse beursgraadmeters gingen maandag voor de derde handelsdag op rij omhoog. Dat kwam door een groeiend vertrouwen onder beleggers dat de Federal Reserve de rente dit jaar gaat verlagen, wat over het algemeen gunstig is voor de beurskoersen.

Afbeelding

Netanyahu wil praten over voorstel, maar zet strijd in Rafah voort

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu geeft een delegatie de opdracht om verder te praten over het vredesvoorstel waarmee Hamas eerder op maandagavond akkoord ging, laat zijn woordvoerder weten.

Afbeelding

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van onderhandelingen tussen de vier partijen zei onder anderen PVV-leider Geert Wilders dat er nog steeds "geen garantie op een goede afloop" is, maar hij z..

Afbeelding

Xi vraagt China niet te bekritiseren over rol in oorlog Oekraïne

China draagt constructief bij aan het vinden van een oplossing voor de oorlog in Oekraïne en het is onrechtvaardig om het land in een negatief daglicht te zetten in het kader van het conflict. Dat zei de Chinese president Xi Jinping tijdens zijn bezoek aan Frankrijk.

Afbeelding

Israël voert zware bombardementen uit boven Rafah

Israël voert op maandagavond zware bombardementen uit boven Rafah, meldt een lokale journalist van AFP. Volgens de journalist vielen dertig minuten lang onafgebroken bommen op de stad in het zuiden van Gaza.

Afbeelding

Groep mannen deelt klappen uit aan betogers tentenprotest UvA

Rond de tien mannen hebben maandagavond de confrontatie gezocht met de demonstranten van het pro-Palestijnse protest bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De mannen begonnen de demonstranten uit het niets te slaan en gooiden met vuurwerk en fakkels.