© BELGA

Rellen Brugge: “Voetbalhooligans kunnen gewoon hun gang gaan in het buitenland”

Na de match tussen Club en Antwerp kwam het zondagavond tot rellen. De hooligans kwamen níet uit Antwerpen, maar uit Den Haag. ‘Wie een stadionverbod heeft in België, kan in Nederland of een ander buurland wel probleemloos naar het voetbal gaan kijken, en omgekeerd.’

edm

Voor de voetbalmatch tussen Club Brugge en Antwerp, aangekondigd als een risicomatch, werden een 400-tal extra beveiligingsagenten ingezet. Toch konden die niet verhinderen dat hooligans na de match ravage aanrichten in en rond het stadion. Meer dan honderd relschoppers gingen in de clinch met de ordediensten. Twee stewards en een politieagent raakten daarbij gewond.

De Antwerpse supporters hebben hun reputatie dan wel niet mee, maar zij hadden niets te maken met de rellen zondagavond. Aanstekers waren supporters van ADO Den Haag, de Nederlandse zusterclub van Club Brugge, die hun Brugse broeders wilden steunen bij deze risicomatch. Ook aanhangers van het Tilburgse Willem II waren met niet zo sportieve bedoelingen naar West-Vlaanderen afgezakt.

Uiteindelijk werden meer dan honderd relschoppers gerechtelijk aangehouden. De voetbalwet laat toe om administratieve sancties op te leggen vanaf 250 euro en een stadionverbod van drie tot vijf jaar. Maar kunnen de Nederlandse hooligans hun straf niet gemakkelijker ontlopen?

‘Wanneer een buitenlandse voetbalsupporter een inbreuk begaat op de voetbalwet wordt ook voor hem een proces-verbaal opgesteld’, verduidelijkt Cathy Van den Berghe, ad-interimdirecteur van de Voetbalcel van Binnenlandse Zaken.

‘Wanneer hen een geldboete wordt opgelegd, is het uiteraard moeilijk om te garanderen dat die ook wordt betaald. Het is immers moeilijker om een deurwaarder in te zetten. Maar we kunnen in dat geval wel hun stadionverbod verlengen tot maximum vijf jaar. Het stadionverbod stopt pas wanneer ze hun boete betalen’, aldus Van den Berghe. ‘Natuurlijk houdt zo’n verbod hen niet tegen om alsnog in de buurt van het voetbalstadion rel te komen schoppen.’

Uitwisseling

De omgekeerde beweging geldt evenzeer. Er zijn ook heel wat Belgische supporters van verschillende voetbalclubs die hun zusterclubs in Nederland, Frankrijk enzovoort gaan bijstaan. Worden ze daar aangehouden voor hooliganisme, dan is er evenwel geen uitwisseling met België.

‘Wie een stadionverbod heeft in België, kan in Nederland of een ander buurland wel probleemloos naar het voetbal gaan kijken, en omgekeerd. Daar geldt een andere regelgeving. Het uitwisselen van informatie is momenteel nog niet mogelijk, dat is een politieke beslissing, maar we hopen in de nabije toekomst wel een akkoord te bereiken tussen België en Nederland.’

Nadat het aantal incident bij Belgische voetbalwedstrijd drie jaar na elkaar was toegenomen, werd in 2016 opnieuw een daling opgetekend, met 1.244 opgestelde pv’s. Wel noteerde men een toename in het aantal stadionverboden en een stijging in de geïnde boetes.

Hoe het dit jaar is gesteld met het hooliganisme in België, kan Van den Berghe nog niet zeggen. ‘Voor we daarover uitspraken kunnen doen, moeten we de jaarcijfers afwachten. Die cijfers zijn immers afhankelijk van een handvol matchen en we kunnen niet voorspellen hoe het de komende weken zal uitdraaien. Het is wel zo dat er meer risicomatchen bijgekomen zijn nu Antwerp in eerste klasse speelt.’