Direct naar artikelinhoud
NieuwsAtletiek

Alexander Doom, ineens de posterboy van de Belgian Tornados

Christian Iguacel, Dylan Borlée, Jonathan Sacoor en Alexander Doom winnen goud op het WK indoor in Glasgow, begin maart.Beeld AFP

Zijn individuele ticket voor de Olympische Spelen heeft hij al langer beet. Wil Alexander Doom ook met de Belgian Tornados in Parijs staan, dan mag hij het dit weekend niet laten afweten op de World Relays op de Bahama’s.

De hagelwitte stranden of de turquoise zee, die zijn aan Alexander Doom nu niet besteed. De 27-jarige spurter vloog geen duizenden kilometers naar de Caraïben om daar de toerist uit te hangen, wel om zich met de Belgian Tornados te kwalificeren voor Parijs. Als zijn adductoren het toelaten, tenminste. De olympische toegangsbewijzen zijn schaars: 32 landen strijden om 14 tickets.

De formule is eenvoudig. Wie vandaag als eerste of tweede finisht in zijn reeks mag naar de Spelen. Wie faalt, krijgt zondag een herkansing. Ook dan volstaat de top twee.

“Voor ons telt maar één zaak: Parijs halen”, zegt Doom. “Het klassement is van ondergeschikt belang. In theorie moet dat haalbaar zijn. Het is afwachten met welke landen en in welke baan we worden uitgeloot. Stel dat het niet lukt in de reeksen, dan is er zondag nog een B-kans. Of zelfs een C-kans.” De twee allerlaatste tickets voor de Spelen worden namelijk pas toegewezen op 30 juni, op basis van de wereldranking. “We staan er dus goed voor.”

Nieuw statuut

Voor Doom ziet de wereld er sinds twee maanden helemaal anders uit. Op het WK indoor maakte hij furore door goud te winnen op de 400 meter (in 45.25). Hij stelde in die WK-finale niet alleen het nationale record van Julien Watrin scherper maar troefde ook olympisch kampioen Karsten Warholm af. Een prestatie die wereldwijd weerklank kreeg. Weg was zijn statuut van onbekende Vlaming. Nu pronkt hij zelfs op de affiche van de World Relays. “Best leuk om samen op de poster te staan met grote mannen en vrouwen zoals Femke Bol.”

Het bleef niet bij één keer goud voor Doom. De Belgian Tornados verlengden hun indoorwereldtitel op de 4x400 meter. Zijn weekje geplande rust na het WK zag er plots helemaal anders uit. “Ik werd van links naar rechts gesleept. De premier ken ik intussen al, maar het was wel de eerste keer dat ik in De afspraak werd gevraagd of dat Sportweekend in een reportage de focus op mij legde, terwijl de spotlights vroeger altijd op de Borlées waren gericht. Ik genoot ervan en de tweeling is helemaal niet rouwig dat de media-aandacht is verschoven. Vooral Jonathan is heel erg bezig met zijn gezin. Hij ligt er niet wakker van dat ik nu meer in de belangstelling sta.”

Doom: "Of ik ooit nog voor een klas zal staan of in het leger blijf, die opties laat ik open."Beeld Photo News

In het najaar van 2021 was Doom klaar om de handdoek te gooien toen Defensie hem een contract als topsporter bood. Zo kon hij als een echte prof trainen en leven. “Dat bewijst welk rendement je kunt halen uit een sporter door in hem te geloven en te investeren”, zegt hij. “Anders had ik nu in het onderwijs gestaan en was het einde verhaal in de atletiek. Of ik ooit nog voor een klas zal staan of in het leger blijf, die opties laat ik open. Dat zijn zorgen voor later.”

Zijn hoofd is bij de World Relays. Over een maand volgt al het EK en nog eens zes weken later zijn er de Spelen. “Het plan is om de individuele 400 meter te lopen op het EK”, vertelt Doom. “Als dat lukt met de aflossingen tenminste. Ik moet opletten dat het niet te veel wordt. Ik hoop in Rome toch de finale te halen en dan weet je nooit. Alle grote namen doen mee. Zien ze dat EK als een tussenstop richting Spelen of als een doel op zich? We zijn allemaal aan elkaar gewaagd. Ik merk wel dat ze met mij steeds meer rekening houden. Ik moet er gewoon voor zorgen dat ik op niveau loop.”

Laatste ronde voor Borlées

Individueel is Doom al zeker van de Spelen, maar hij maakt zich geen illusies over zijn medaillekansen op de 400 meter. Net als alle andere spurters stemde Doom er, samen met zijn trainer, mee in om prioriteit te geven aan de aflossingen. In Tokio deed hij met de Tornados alvast zijn eerste olympisch ervaring op: ze grepen net naast het brons.

“Het is goed dat ik debuteerde tijdens een corona-editie en dat er niet te veel publiek op de tribunes zat. Alles errond was veel groter dan ik gewend was op EK’s of WK’s. Je kijkt toch je ogen uit wanneer je een sporter als LeBron James aan tafel ziet aanschuiven. Zo’n vedette kom je niet elke dag tegen.”

Voor Kevin en Jonathan Borlée wordt Parijs de allerlaatste kans op olympisch eremetaal. Doom: “Het zijn niet alleen de Borlées die een medaille willen, die willen wij ook. We staan samen met één doel in Parijs.”