Direct naar artikelinhoud

‘Tsunami van corruptie’ teistert internationale tennis

Doofpot?

en
Lagere niveaus tennis kwetsbaar

Een ‘tsunami van corruptie’ teistert het internationale tennis, vooral in lagere profdivisies. De toename van het gokken op partijen veroorzaakt ‘substantiële integriteitsproblemen’ in de sport. Dat blijkt uit een rapport van een onafhankelijke commissie, die twee jaar onderzoek heeft gedaan naar onthullingen van de BBC en BuzzFeed News over matchfixing in het tennis. De onderzoekers spraken ruim duizend experts en betrokkenen, onder wie veel spelers.

Volgens de commissie zijn er aanwijzingen van manipulatie op grandslamtoernooien, maar is daar geen sprake van een wijdverbreid probleem. Bij Challengers, de eerste divisie van het proftennis, is de situatie ernstiger. Omkoping is schering en inslag tijdens Futures, het laagste profniveau. In sommige periodes zijn er bij twee tot drie partijen per dag sporen van matchfixing.

Financieel krap

De oorzaak: het overgrote deel van de profs kan het hoofd financieel nauwelijks boven water houden. Van de 15 duizend professionele spelers slagen 336 mannen en 253 vrouwen erin uit de kosten te komen door voldoende prijzengeld te winnen, rekent de commissie voor. Daarbij zijn de kosten voor coaches niet eens meegerekend.

Spelers reizen naar toernooien in uithoeken van de wereld. Wie niet door de kwalificaties komt, moet in sommige gevallen zijn eigen hotel betalen. De verleiding is groot af en toe bij te verdienen door expres te verliezen. Goksyndicaten betalen grif voor informatie die ze kunnen verzilveren op de gokmarkt; soms tot tienduizenden euro’s per wedstrijd.

Voor tennissers is de drempel om een wedstrijd te fixen lager dan voor bijvoorbeeld voetballers. Ze duperen geen teamgenoten, er is minder publiek en het is eenvoudig te doen. Voor fixers is tennis aantrekkelijk. Ze hoeven slechts één speler om te kopen voor een ‘zeker’ resultaat. Partijen vinden geregeld plaats op achterafbaantjes.

De Nederlandse tennisbond KNLTB noemt de conclusies van de commissie zorgelijk. ‘Matchfixing is een grote bedreiging van het tennis, met name op lagere niveaus’, zegt woordvoerder Robert Jan Schumacher. ‘Dit is het zoveelste rode uitroepteken. Het is urgent dat we stappen zetten om dit beter aan te pakken.' 

Critici beweerden twee jaar geleden dat aanwijzingen van corruptie in de doofpot zijn gestopt, om de reputatie van de sport te beschermen. Daar is geen bewijs voor, zegt de commissie. Wel staat vast dat eerder onvoldoende onderzoek is gedaan naar verdachte partijen, ook als er wel degelijk aanknopingspunten waren. De rapporteurs spreken van ‘gemiste kansen’ en pleiten voor de reorganisatie van de Tennis Integrity Unit, die hiervoor verantwoordelijk is.

Volgens de onderzoekers is de Internationale Tennis Federatie ITF mede schuldig aan de problematiek. In 2012 sloot de federatie voor tientallen miljoenen euro’s een deal met een gokbedrijf, waardoor zogeheten ‘live scores’ wereldwijd beschikbaar kwamen op goksites. Via die sites kun je ook het verloop volgen van partijen op het laagste profniveau, en daar op inzetten. De ITF moet hiermee stoppen, vindt de commissie.