Direct naar artikelinhoud

Simmons en Gregorius zetten de toon bij start van Major League

Drie homeruns van Nederlandse makelij maakten dinsdag de ijzersterke openingsmaand van de zes Nederlandse slagmannen in de topcompetitie Major League nog indrukwekkender. In nog geen dertig dagen waren ze al goed voor 20 homeruns en 119 honkslagen. 

Andrelton Simmons.Beeld Getty

Met die rake klappen zorgden ze er en passant voor dat hun medespelers 69 keer konden scoren (binnengeslagen punten). Die sterke seizoenstart is simpel te verklaren: hoe meer ervaring de spelers opdoen op het hoogste honkbalniveau van de wereld, hoe beter ze worden. Andrelton Simmons debuteerde in 2012 in de Major League dankzij zijn exceptionele, verdedigende kwaliteiten. Slaan was altijd zijn zwakste punt. Daar heeft hij zich alleen nooit bij neergelegd. Simmons werkt al zeven seizoenen lang stoïcijns aan zijn 'swing', om zich te beter te wapenen tegen werpers. Dinsdag sloeg hij twee homeruns tegen regerend landskampioen Houston Astros.

Simmons groeide in Curaçao op met Didi Gregorius. Hij beschikt over diezelfde mix van doorzettingsvermogen, bescheidenheid, verbeterdrang en discipline. Zes jaar geleden debuteerde Gregorius in de competitie. In 2015 kwam hij bij recordkampioen New York Yankees terecht als tijdelijke vervanger van het gepensioneerde clubicoon Derek Jeter.

Didi Gregorius.Beeld Getty

Zijn eerste maanden in New York verliepen moeizaam. De kritische Yankees-fans hadden hem al afgeschreven. Gregorius liet zich er niet door afleiden en bleef zich focussen op wat hij al zijn hele honkballeven deed: beter worden. Sinds dinsdag voert Gregorius de Major League aan als het gaat om binnengeslagen punten. Tegen Minnesota Twins sloeg de geboren Amsterdammer een homerun en hij zorgde ervoor dat drie teamgenoten punten konden scoren. Na 22 wedstrijden staat hij op 8 homeruns en 27 binnengeslagen punten.

Alleen de Amerikaanse honkballegende Babe Ruth kon in de jaren twintig van de vorige eeuw soortgelijke cijfers overleggen. De erfenis van Jeter drukt allang niet meer op de schouders van Gregorius.