Direct naar artikelinhoud

Superstar Chef kan nog wel een zuurtje gebruiken

Superstar Chef is het zoveelste kook-format uit de Hilversumse gaarkeuken. Het nieuwe ingrediënt is een alarm.

Superstar Chef kan nog wel een zuurtje gebruiken

Je kon wel merken dat Joris Bijdendijk van het Amsterdamse restaurant Rijks de kunst van het culinair souffleren al ergens had geoefend. ‘Papiertjes weg, bieslook weg, schone werkbank’; vást een erfenis van kookwedstrijd Chef in je oor (Avrotros), waarbij bekende koks via een oortje bekende Nederlanders richting een gastronomisch hoogtepunt moeten praten. Had hij mooi wel wat aan in het nieuwe programma Superstar Chef (RTL4), mede mogelijk gemaakt door een zekere horecagroothandel.

Sterren als Goedele Liekens, Kaj Gorgels, Ronald de Boer, Jan de Hoop en Monique Smit koken met (sterren)chefs, en zoals de voice-over graag benadrukt gaat het hier om ‘koken op sterrenniveau’. In de jury zitten sterrenchefs Sergio Herman en François Geurds.

Superstar Chef is aardappelen-vlees-groenten uit de Hilversumse gaarkeuken, best lekker klaargemaakt, maar ook het zoveelste format waarbij een amateuristische BN’er zich mag optrekken aan een pro. Het nieuwe ingrediënt is een alarm dat af en toe begint te loeien. De acht duo’s staan in principe samen achter het fornuis, maar zodra het alarm klinkt moeten de pro’s daar weg en is hun enige recht vloeken en commentaar geven vanaf een hoek van het aanrecht.

Topchefs komen en gaan, oké, sommigen blijven, maar met het niet bepaald cameraschuwe volkje kun je in principe eindeloos kookwedstrijden blijven maken. Robert Kranenborg en de zijnen hebben plaatsgemaakt voor een nieuwe jury van MasterChef Nederland (Net5). Elke maandag en woensdag zoeken Stefan van Sprang, Jonathan Zandbergen en Freek van Noortwijk naar de beste amateurkok van Nederland.

Iets op het bord

Van Noortwijk is ook te zien in Superstar Chef. Het leek in de eerste aflevering een beetje teveel van het goede voor hem, nóg een tv-show. Zijn samenwerking met Ruben van der Meer verliep alles behalve soepel − kwestie van matige voorbereiding, gaf hij ruiterlijk toe in de quotekamer. ‘Dit is zeker ook mijn schuld, want ik ben er veel te chill in geweest en jij maakt je sowieso nergens zorgen over, maar uiteindelijk moet er wel iets op dat bord liggen.’ Gelukkig is er dan de zogenoemde panic button waarmee radeloze BN’ers en gerechten kunnen worden gered. Wordt die noodknop ingedrukt, dan mag de chef drie minuten bijspringen. Dat levert wel puntenaftrek op.

Dankzij de hooggewaardeerde jury staan er daadwerkelijk ego’s op het spel. Als een kruidenpesto volgens de grote Sergio Herman finesse ontbeert of ‘een beetje saai’ wordt genoemd, is er altijd iemand op zijn pik getrapt, en diegene is − weten we alvast − nooit nieuwslezer Jan ‘Ik maak weleens een cake uit een pakje waar je alleen water bij hoeft te doen’ de Hoop. ‘Een week geleden kon ik geen ei bakken hè!’

De drie duo’s in de gevarenzone hadden achteraf gezien niks te vrezen. Er hoefde deze eerste keer helemaal niemand naar huis, zei Sergio Herman tot besluit. Flauw! Om op sterrenniveau te blijven: dat jurycommentaar kan nog wel een zuurtje gebruiken.