Direct naar artikelinhoud

Crisis? Welke crisis? Facebook heeft financieel geen last van schandalen

De tefallaag van Facebook is intact. De kwartaalcijfers die woensdagavond werden bekendgemaakt laten zien dat het sociale netwerk het beter heeft gedaan dan op Wall Street werd verwacht, ondanks alle ophef van de laatste tijd. De omzet steeg met 49 procent naar 11,97 miljard dollar (9,86 miljard euro). Analisten hadden gemiddeld op 11,49 miljard hadden gerekend.

Crisis? Welke crisis? Facebook heeft financieel geen last van schandalen
Beeld AP

De nettowinst ging omhoog van 3,06 miljard dollar naar 4,99 miljard. Zelfs het aantal gebruikers wereldwijd steeg, met 13 procent ten opzichte van een jaar geleden, tot 2,2 miljard. Het aantal werknemers nam met bijna de helft toe. Op de loonlijst staan nu wereldwijd bijna 28 duizend mensen.

Naar de jongste cijfers van Facebook werd met spanning uitgekeken. Het grootste sociale netwerk ter wereld was de laatste maanden in de greep van een reeks schandalen, onder meer vanwege zijn rol in de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten. Het bleek dat vanuit Rusland vooral via Facebook een verborgen propagandaoorlog is gevoerd om de uitkomst van de presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Nog meer ophef ontstond vorige maand, toen bleek dat een klein Brits bedrijf, Cambridge Analytica, onder valse voorwendselen de persoonlijke gegevens van 87 miljoen gebruikers had verzameld en gebruikt om kiezers aan te zetten tot een stem op Trump. Facebook was van dat misbruik al twee jaar op de hoogte, maar had dat al die tijd verzwegen – tot een voormalige werknemer van Cambridge Analytica uit de school klapte.

Verhoor

De onthullingen in de pers over Cambridge Analytica leidden tot een verhoor van twee dagen van topman Mark Zuckerberg van Facebook, die zijn excuses aanbood voor de tekortkomingen van zijn bedrijf. Zuckerberg kwam geen enkel moment echt in de problemen tijdens het vragenvuur in het Congres, vooral omdat de oudere senatoren en afgevaardigden schokkend slecht op de hoogte bleken van hoe Facebook werkt en hoe het zijn geld verdient (‘We verkopen advertenties, senator’, moest Zuckerberg een politicus uitleggen).

Analisten gingen er al vanuit dat eventuele negatieve gevolgen van alle schandalen niet echt zichtbaar zouden zijn in de resultaten over het eerste kwartaal. Het schandaal rond Cambridge Analytica brak pas los toen het kwartaal al voor 80 procent voorbij was. Uit peilingen bleek dat 15 procent van de gebruikers van plan was om zijn account te beëindigen, maar de exodus bleef uit of is door de aanwas van nieuwe leden ongedaan gemaakt.

Aan een oproep van tv-presentator Arjen Lubach om te breken met de 'onbetrouwbare, liegende, megalomane, schijnheilige, privacyschendende blauwe teringsite' gaven zo’n 12 duizend Nederlanders gehoor. Maar dat was pas twee weken terug, te recent om op wat voor wijze dan ook van invloed te zijn op de advertentieopbrengsten van Facebook, nog altijd de voornaamste inkomstenbron van Zuckerberg en de zijnen.