Daar is de kasbon weer: interessante belegging of niet?

© BELGA/BELPRESS

De ‘goeie ouwe’ kasbon beleeft zijn wedergeboorte. Belfius brengt kasbons uit met looptijden van één tot tien jaar en brutorentes van 3 tot 2,30 procent. Interessant? Of zijn er lucratievere alternatieven?

Kristof Simoens

Wie zijn geld voor langere tijd wil beleggen én zeker wil zijn dat hij zijn inleg terugkrijgt met daarop een vaste rente over de hele looptijd, heeft er een nieuwe optie bij: de kasbon. Belfius lanceert er meteen tien, met een looptijd van één, twee, drie of tien jaar. Intekenen kan vanaf 250 euro.

Roerende voorheffing

Hoe langer de looptijd, hoe lager de brutorente. Die start bij 3 procent op één jaar – niet toevallig even veel als de recentste staatsbon (van maart 2023). En zakt naar 2,60 procent op twee jaar, 2,50 procent op drie jaar en 2,40 procent op vier, vijf en zes jaar. Om te eindigen op 2,30 procent voor looptijden van zeven, acht, negen en tien jaar.

Van die opbrengst gaat wel nog 30 procent roerende voorheffing af, wat de nettorente brengt op respectievelijk 2,1 procent (1 jaar), 1,82 procent (2 jaar), 1,75 procent (3), 1,68 procent (4, 5 en 6 jaar) en tot slot 1,61 procent (7 tot 10 jaar).

Interessant?

Wie de financiële markt een beetje volgt, zal al snel spaarboekjes vinden die méér opbrengen dan de kasbon. Spaargids.be lijst er liefst 13 op die meer dan 2,1 procent netto opbrengen op één jaar, met als uitschieter de VDK Ritme Spaarrekening. Die brengt 3,15 procent op (1,40% basisrente + 1,75% getrouwheidspremie, maximuminleg van 500 euro per maand). Met één belangrijk verschil: banken kunnen de rente op hun spaarrekeningen onderweg altijd verlagen. En aangezien specialisten ervan uitgaan dat de Europese Centrale Bank binnenkort in de rente zal knippen, is dat risico niet onbestaande. Dan zit je met een kasbon wel de hele looptijd safe.

Vergeleken met de termijnrekening — die andere concurrent — staat de kasbon van Belfius wél zijn mannetje: enkel Izola Bank Saver+ doet volgens Spaargids.be beter. Die termijnrekening biedt over één jaar 3,35 procent bruto (2,345 procent netto voor een minimuminleg van 500 euro).

Het is nu uitkijken naar de reactie van de andere (groot)banken. BNP Paribas Fortis liet eerder al verstaan plannen in die richting te hebben; de andere concurrenten kijken vooralsnog de kat uit de boom.

o
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen