zondag 22 oktober 2017 - Economie
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Bed & breakfast Antiqua & Qook in Tongeren. Tom Palmaers

economie

Toerisme in Limburg bijna goed voor een van de tien jobs

5,8 miljoen voor ondernemers in toerisme

HASSELTDe toeristische sector in Limburg is met meer dan 30.000 jobs al bijna goed voor één op de tien jobs. Dat blijkt uit cijfers die verzameld zijn door gedeputeerde voor Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens (Open Vld). “Meer dan driekwart van het totaalaanbod aan logies bestaat uit B&B’s, vakantiewoningen en kleine hotels. Om het ondernemerschap van die logiesuitbaters te ondersteunen, trekken we in totaal 5,8 miljoen euro uit”, aldus Philtjens.

Dominiek CLAES

In het SALK werd de vrijetijdseconomie in Limburg als een van de speerpuntsectoren omschreven. Uit de bijhorende tabel kunt u afleiden waarom dat zo is. Toerisme in Limburg groeit bijna voortdurend, en is al goed voor meer dan 30.000 jobs. Na de kust en Antwerpen is Limburg goed voor het grootste aantal aankomsten en overnachtingen van toeristen. “Als we kijken naar de groene regio’s, is Limburg overduidelijk de sterkste provincie”, aldus Philtjens.

Al die toeristen laten heel wat geld achter in Limburg: voor een dagtoerist is dat een goeie 36 euro per dag, voor een verblijfstoerist ligt dat bedrag op bijna 80 euro. Die laatste betaalt immers extra voor zijn logies. “Het verblijfstoerisme is goed voor een omzet van meer dan 330 miljoen euro”, rekent Igor Philtjens uit. “Bovendien komt het merendeel van de verblijfstoeristen van buiten Limburg. De Limburgse gastvrijheid is een echt exportproduct geworden, dat een stroom aan middelen naar Limburg garandeert. Dat moeten we koesteren en boosten”, zegt de gedeputeerde.

Ondernemerschap

Het grootste deel van het totaalaantal logies in Limburg bestaat uit kleinschalige logies, 78 procent om precies te zijn. Het gaat dan vooral over B&B’s, kleinschalige vakantiewoningen en kleine hotels. Die kleinschalige logies zorgen voor 18 procent van de totale overnachtingscapaciteit (7.011 van de bijna 32.000 bedden), en zijn goed voor de tewerkstelling van 1.424 mensen (omgerekend naar voltijdsen). De totale omzet in de kleinschalige logies wordt geraamd op een dikke 53 miljoen euro. “Kleinschalige logies zitten in de lift, precies omdat de toeristen de gastvrijheid en de persoonlijke aanpak appreciëren. Het zijn die ondernemers in het toerisme, die met hart en ziel hun bedrijf runnen, die we een hart onder de riem willen steken”, zegt Philtjens.

Subsidie

De Limburgse gastvrijheid is een echt exportproduct geworden, dat een stroom aan middelen naar Limburg garandeert Igor PHILTJENS Gedeputeerde voor Toerisme

De voorbije week heeft de deputatie twee subsidiereglementen in dit kader goedgekeurd. Daarbij wordt 5,8 miljoen uitgetrokken voor de specifieke ondersteuning van uitbaters van kleinschalige logies. “Wij gaan daarbij niet met het vingertje wijzen en hen zeggen wat wij vinden dat zij moeten doen. Dat werkt niet. We willen hen wel helpen bij het zoeken naar de verbeterpunten in hun onderneming daarvoor reiken we ook trajecten aan”, zegt Philtjens. Een onderzoek in samenwerking met de PXL wees al uit dat deze ondernemers nog te zeer tekortschieten op het vlak van management en marketing & communicatie.

 LUC DAELEMANS

Om een groeitraject voor de kleinschalige logies uit te stippelen, wordt daarbij op twee sporen ingezet. In de eerste plaats komen er acties voor de versterking van het ondernemerschap (via een doorlichting, mystery visits, inspiratiesessies, coaching en begeleiding op maat, en de opmaak van een groeiplan). Daarnaast komen er ook acties om het verblijfscomfort en de beleving nog te versterken. “Uitbaters van kleinschalige logies zijn immers goed geplaatst om de toeristen de weg te wijzen naar andere aantrekkingspolen in de provincie, de cultuur, de Limburgse gastronomie, de streekproducten, maar ook de creatieve ateliers, de welness-voorzieningen, workshops en stiltegebieden in de directe omgeving. “Op die manier kunnen ook kleinere uitbaters de toeristen een totale beleving aanbieden. Dat zal het toerisme nog boosten, en nog meer jobs creëren in deze speerpuntsector voor Limburg,” besluit Philtjens.

Voor meer info: economie@limburg.be of 011/23.74.15

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws