Yves Aerts van Çavaria en Elena Van Hout en Peter Nijst van het Roze Huis.© nd

LGBTI+-organisatie Çavaria plaatst regenboogkussen van ‘lachend kakje’ bij standbeeld De Lange Wapper

Antwerpen -

Naar aanleiding van de verkiezingen lanceert Çavaria de campagne “Give a shit, stem voor ons allemaal”. De LGBTI+-organisatie voert actie op verschillende plekken in Vlaanderen en Brussel. Daarnaast stellen ze onder andere een eisenpakket samen.

Niels Delport

“Op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel plaatsen we bij monumenten een regenboogkussen in de vorm van een ‘lachend kakje’”, vertelt Elena Van Hoof, woordvoerder van het Roze Huis Antwerpen. “Met de slogan: ‘Give a shit, stem voor ons allemaal’ vragen we om LGBTI+-bewust te stemmen op zowel 9 juni als 13 oktober.”

Çavaria, de belangenorganisatie van LGBTI+-mensen, voert hun campagne tot aan de verkiezingen. Zo stellen ze een eisenpakket samen, ontleden ze partijprogramma’s, hielden ze een kopstukkendebat en laten ze mensen aan het woord uit de LGBTI+-gemeenschap. De organisatie hoopt dat de politici die eisen meenemen naar de verkiezingen, opnemen in het beleid en ook uitvoeren.

“We vragen aan de politici om een beleid te maken dat inclusief is voor LGBTI+-personen”, legt Van Hoof uit. “Het pakket draait voornamelijk rond inclusie en veiligheid in het onderwijs en op de werkvloer, maar ook onder andere rond een inclusief en doelgroepgericht welzijnsaanbod.”

Veiligheid

De rode draad in die eisenpakketten is veiligheid. “Bij het Roze Huis proberen we om safe spaces te creëren, waar mensen zichzelf kunnen zijn. Maar eigenlijk is het de bedoeling dat ze overal veilig kunnen zijn. Daarom vragen we een inclusief en toegankelijk beleid dat voor en door het middenveld wordt geschreven. We zijn al ver in België qua maatschappelijke rechten. Maar we moeten toch nog een stap verder zetten”, besluit Van Hoof.

Ondanks dat het geleidelijk beter gaat met de rechten van LGBTI+-mensen, zijn er nog veel redenen tot bezorgdheid. Zo blijkt uit een grootschalige enquête bij ruim 100.000 holebi’s in 30 Europese landen dat de helft van hen te maken krijgt met intimidatie. En twee op drie werden gepest op school vanwege hun geaardheid.

LEES OOK. Intimidatie tegen holebi’s neemt toe: “We moeten waken over onze rechten”

© nd

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER LGBTQ+