Een Britse ornitholoog vroeg de beelden op.
Foto: Belga

Zeldzaam fenomeen gefilmd bij Antwerpse slechtvalken: oudere broer helpt jonge kuikens voeden

Een camera bij een slechtvalkennest in Borgerhout heeft een zeldzaam fenomeen in de vogelwereld in beeld gebracht. Een jonge valk die vorig jaar in hetzelfde nest is geboren, helpt zijn moeder bij het voederen van de kuikens van dit jaar. "Dit zijn uiterst zeldzame beelden", zegt de Britse slechtvalkspecialist Steve Watson aan VRT NWS.

Antwerpenaar Maarten Mortier volgt al jaren de slechtvalken die broeden in de Scheldestad. Sinds kort heeft hij ook een camera geplaatst aan de nestkast op de kerktoren aan het Koxplein in Borgerhout. Daar zijn recent 4 slechtvalkkuikens uit het ei gekropen.

Plots zag Mortier op de beelden dat het viertal niet alleen door hun ouders gevoed werden, maar ook door een derde jonge slechtvalk. Aan de hand van de ring kon de vogel geïdentificeerd worden als de oudere broer van de kuikens, die vorig jaar in hetzelfde Borgerhoutse nest geboren is.

Jonge mannetjes blijven hangen

"Deze beelden uit Antwerpen zijn uiterst zeldzaam", zegt de Britse ornitholoog Steve Watson, auteur van het boek "The Peregrine Falcon". Watson heeft het beeldmateriaal dan ook opgevraagd bij zijn Antwerpse collega. "Het fenomeen was al langer bekend en beschreven, ook in Engeland. Maar nu is het ook prachtig gefilmd."

Volgens de Brit zijn het steevast jonge mannelijke valken die hun ouders een handje helpen bij het voederen van hun jonge broers en zussen. "Sommige mannetjes blijven in de buurt van hun geboorteplek hangen. Voor zover ik weet is er nog geen enkel jong vrouwtje gemeld dat dit gedrag vertoont. Zij vliegen ook veel verder uit op zoek naar een eigen territorium."

Meest gelezen