© Belga

Peumans tikt minister Weyts zwaar op de vingers, maar die reageert verbolgen: “Ik speelde geen info door aan Luc Bungeneers”

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans heeft zijn partijgenoot en minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) een vlammende brief gestuurd. In die brief, die Belga kon inkijken, noemt Peumans het “volstrekt onaanvaardbaar en een minister onwaardig” dat Weyts het antwoord op een schriftelijke vraag van het Antwerpse parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V) op voorhand zou hebben doorgespeeld aan partijgenoot Luc Bungeneers, districtsburgemeester van Merksem. Minister Weyts betwist echter die weergave van de feiten. Hij zegt dat De Lijn in de fout is gegaan en reageert “verbaasd” op de forse reprimande van Peumans.

© BELGAONTHESPOT

Waar gaat het over? Vlaams parlementslid Orry Van den Wauwer (CD&V) had in januari aan minister Weyts een schriftelijke vraag gesteld over het proefproject met supertrams in Antwerpen.

Maar nog voor Van de Wauwer van Weyts een antwoord had gekregen op die vraag, bleek dat Luc Bungeneers, N-VA-districtsburgemeester in Merksem, al over dat antwoord van de minister beschikte en die informatie had gebruikt als antwoord op een vraag van raadslid Tristan Faes (PVDA).

“Volstrekt onaanvaardbaar”

“Deze handelswijze is, ongeacht de motivering die eraan ten grondslag ligt, volstrekt onaanvaardbaar en een minister onwaardig”, schrijft parlementsvoorzitter Jan Peumans op 5 maart in een vlammende brief aan Weyts. Volgens Peumans getuigt het van “weinig respect” en gaat het om een “flagrante inbreuk” op de afspraken met het parlement.

Het is niet de eerste keer dat Peumans minister Weyts op de vingers tikt. Maar uit de laatste brief blijkt dat het geduld van Peumans nu op is. “Geen enkele inbreuk kan en zal nog worden getolereerd”, klinkt het streng.

© WAS

“Niet voor herhaling vatbaar”

Maar minister Weyts betwist de voorstelling die Peumans maakt. In een antwoordbrief van 19 maart zegt Weyts dat Luc Bungeneers zelf de informatie had opgevraagd bij De Lijn in Antwerpen en dat die hem het antwoord van de minister op de schriftelijke vraag van Van de Wauwer heeft bezorgd. Het klopt dus niet dat Weyts zelf het antwoord heeft doorgespeeld aan Bungeneers. Mailverkeer bevestigt dat ook.

Weyts erkent wel dat de kwestie “niet voor herhaling vatbaar is” en hij heeft De Lijn daarom ook “de nodige instructies gegeven”.

“Straffe gevolgtrekking”

De minister is niet opgezet met de vingertik van Peumans. In zijn antwoord aan de parlementsvoorzitter staat: “Ik was dan ook enigszins verbaasd over de straffe gevolgtrekking in uw schrijven met betrekking tot de waardigheid waarmee ik mijn ambt uitoefen. Zeker nu blijkt dat in deze noch mijn kabinet, noch ikzelf betrokken partij zijn”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER