© Tommy Maes

Windhoos rukt dak van woning in Balen: “de woning was pas gerenoveerd”

Een windhoos rukte woensdag het halve dak weg van een pas gerenoveerde woning in de Wolfsdonken in Balen. De brandweer moest een zeil op het dak spannen.

Tommy Maes

Het voorval gebeurde woensdagavond rond 21u. De bewoners waren op dat moment thuis. “Het was al even enorm hard aan het regenen en waaien toen we plots een hels kabaal hoorden. Het leek net alsof er een vliegtuig in de tuin was geland”, vertelt bewoner Alfons Agten.

“Plots zagen we buiten overal dakpannen liggen. Gelukkig stopte de regenval en het waaien niet veel later”, zegt Alfons.

“Bij de overburen was er ook schade. Daar waaide onder meer een tuinhek weg.”

De woning van Alfons liep echter de grootste schade op. Het hele achterste tipdak was door de wind meegenomen. De metalen dakplaten lagen tot wel honderd meter van het huis verwijderd. De brandweer kwam snel ter plaatse om een zeil over het beschadigde dak te leggen. “De pompiers hebben hier zeker twee uur met tien mensen gewerkt om het zeil goed vast te nagelen. Maar ze hebben goed werk geleverd”, vertelt Alfons. “Zo hebben ze ervoor gezorgd dat we tijdelijk droog zitten. Nadat alles met de verzekering zal geregeld zijn, kunnen we een dakwerker laten komen die zich met de herstellingswerken mag bezighouden.”

Pas vernieuwd

Alfons en zijn vrouw Leen hadden een groot deel van de woning pas gerenoveerd. “We hebben de hele binneninrichting afgebroken en opnieuw opgebouwd”, zegt Alfons. “Een deel van het huis moet nog verder worden vernieuwd, maar dit gedeelte was al klaar. Een week geleden trokken we hier in. De muren hadden onlangs nog drie laagjes verf gekregen.”

De schade lijkt voorlopig nog mee te vallen. “Voorlopig zitten we droog en ook de waterschade lijkt op het eerste gezicht beperkt. Het water is ook via de dakspanten binnengekomen en de gyprocplaten zijn droog gebleven. Anders was de schade aan het woongedeelte veel groter geweest. In ieder geval zijn we de mensen van de brandweer dankbaar dat ze ons uit de nood hebben geholpen.”