Er zijn geen regels meer voor meneer

Vetements. © AFP

Vetements. © Catwalkpictures

Sacai. © AFP

Louis Vuitton. © AFP

Dior. © AP

Lanvin. © EPA-EFE

Lanvin. © EPA-EFE

thumbnail: Vetements.
thumbnail: Vetements.
thumbnail: Sacai.
thumbnail: Louis Vuitton.
thumbnail: Dior.
thumbnail: Lanvin.
thumbnail: Lanvin.

De veelheid aan stijlen en kleuren die we in Parijs zagen, bewijzen dat er geen moderegels meer zijn. De moderne man zapt moeiteloos van een strak pak naar een reflecterende regenjas met afneembare zakken. En terug.

Lut Clincke

Het ziet ernaar uit dat de extreem oversized looks stilaan op hun retour zijn. Die trend had veel te maken met de hype rond het Franse ontwerperscollectief Vetements, dat dit seizoen zelf minder radicaal ging, maar wel inspirerend bleef.

De show van Vetements, die op de vlooienmarkt plaatsvond, bracht kleren die binnenstebuiten gedragen werden, vaak met verschillende lagen over elkaar, verknipte jeans, camouflageprints en foulards, slogans zoals ‘Vetements, elephant in the room’ en ‘Hi, I don’t care, thanks’. Slogans doken de voorbije dagen wel vaker op. Zo was ‘Truth. It’s more important now than ever’ van The New York Times te lezen bij Sacai en ook bij Etudes verscheen de naam The New York Times in grote letters, zwart op wit.

Kaki en omkeerbare jassen keerden in verschillende collecties terug, maar dan wel clean. Heel wat modehuizen kozen de weg van de redelijkheid en de diversiteit. Collecties werden voorgesteld als een garderobe voor alle gelegenheden, van gekleed tot sportief. De man wordt geacht de stukken met elkaar te kunnen mixen.

Extra veel zakken

© AFP

Slimme details en technische stoffen maken dat kleren steeds multifunctioneler worden. Zo zagen we – al dan niet afneembare – ingebouwde zakken op de rug, véél zakken op jassen en broeken, afneembare manchetten en lange regenjassen die kunnen omgevormd worden tot een korte jas. Lanvin presenteerde jassen met een reflecterende rug en bodywarmers in kostuumstof. Creatief directeur Lucas Ossendrijver slaagde erin om aan pakken in oer-Britse stoffen een hippe twist te geven. Bij Stephan Scheider zagen we dan weer geruite, regenbestendige stoffen die eruitzagen als wol.

Ook de accessoires worden steeds veelzijdiger. Dior showde tassen met verschillende afneembare compartimenten.

Tien trendkleuren

Als er dan toch één motief uitspringt, dan is het wel de ruit, in alle mogelijke variaties, van de Schotse ruiten over prince-de-galles-ruiten tot de houthakkersvariant. Ze werden onderling verwerkt tot een geruite totaallook in laagjes, van truien en broeken tot jassen en tassen. We noteerden ook veel patchwork van verschillende geruite stoffen.

Het kleurenpalet voor de komende winter is al even divers als de stijlen. Kaki wordt de trendkleur, naast bruintinten, beige, greige, oranje, rood, geel, maar ook paars en pastelroze. En uiteraard blijft zwart overeind, in een totaallook of in een fel kleurencontrast.

Zachte stoffen zoals fluweel, teddy, omgekeerd schaap en mohair voorzien de winter van een aaibaarheidsfactor.

Pak met tattooprint

Luxemerken die het vooral moeten hebben van de bemiddelde zakenman brengen opnieuw kleren die aansluiten bij hun doelgroep. Zo opende Kris Van Assche, inmiddels al elf jaar creatief directeur bij Dior Homme, de show met strakke pakken. Stuk voor stuk stijlvolle klassiekers, afgewerkt met een apart detail, zoals revers die over elkaar geknoopt werden, dubbele officierssluitingen en tattooprints. Getailleerde blazers refereerden aan de ‘tailleur bar’, kenmerkend voor de ‘new look’ van Christian Dior uit 1947. Op de catwalk waren zowel mature als jonge mannen te zien, nu eens in eigentijdse businesslook, dan weer in jeugdige outfits. Hermès, bekend voor zijn discrete luxe, bracht ook al zo’n mooi evenwicht tussen geklede en casual silhouetten, met sweaters in fraaie kleuren als uitschieters.

Het pak was ook present bij Louis Vuitton, naast luxueuze sportswear, geïnspireerd op de bergsport. Zoals elk seizoen creëerde Kim Jones een collectie rond reizen, ditmaal richting Kenia, wat resulteerde in neutrale, natuurlijke aardtonen. Fluorescerende accenten en metaal gaven het geheel een futuristisch tintje. Voor Kim Jones was het de laatste imaginaire reis voor Louis Vuitton. Het is nog niet bekend naar welk modehuis hij overstapt en wie hem opvolgt. Jones kreeg een staande ovatie en kwam het publiek groeten, vergezeld door Kate Moss en Naomi Campbell, bekende Burberry-gezichten én gekleed in een trenchcoat. Een hint of puur toeval?