De extra ruimte wordt ondergronds gemaakt, dus van buiten verandert er niets aan de Bourla © Jan Van der Perre

Bourla breidt uit onder de grond: “Hier droomden we van”

De Bourlaschouwburg krijgt uitbreiding onder de grond. Alleen zo kan er een modern theater van worden gemaakt dat op internationaal niveau kan meedraaien. De houten machinerie uit 1834 blijft bewaard en het aflopende podium wordt rechtgetrokken. Prijskaartje: 65 tot 70 miljoen euro.

Maaike Floor

Onder leiding van twee Londense architectenbureaus, DRDH Architects en Julian Harrap Architects, werd het afgelopen jaar een ambitieus masterplan uitgewerkt. De bedoeling is om van de monumentale schouwburg een modern theater te maken met respect voor het verleden. Van buiten zal er aan het gebouw dan ook niets veranderen, aan de binnenkant des te meer.

Stoelliften

Het podium van de Bourla loopt schuin af, zoals dat vroeger de gewoonte was. Dat wordt nu rechtgetrokken. Om het houten ondertoneel niet te beschadigen, wordt heel die constructie een meter lager geplaatst. De parterre wordt anders ingericht om de ruimte beter te benutten, er komen comfortabelere stoelen en het voorste deel krijgt stoelliften, die in de grond kunnen zakken als er bijvoorbeeld een concert plaatsvindt of als er een orkest komt spelen.

© Jan Van der Perre

Industrieel erfgoed

De houten theatermachinerie uit 1834, die bijna nergens nog bewaard gebleven is, zal in zijn geheel bewaard worden en zelfs nog gebruikt kunnen worden. “Als constructie is dit eigenlijk industrieel erfgoed. Het is zeer zeldzaam. Daarom ben ik blij dat we het kunnen behouden”, zegt projectmanager Carl Meeusen.

Tegelijkertijd komt er een stalen constructie met een hijsinstallatie voor de moderne techniek.

Creatief met tunnels

Verder worden de zijingangen opengemaakt om het gebouw transparanter te maken, komt er één centrale traphal van beneden tot boven en kunnen de oorspronkelijke salons van Bourla ook in hun oude glorie worden hersteld. Onder het auditorium, het achterste blok en onder de Orgelstraat komen bovendien extra ruimtes ondergronds, onder andere voor techniek en logistiek. De schouwburg zal ook ondergronds verbonden zijn met de kantoren in het Schermenhuis van de Bourla in de Orgelstraat, waar vroeger de decors werden opgeslagen.

© Jan Van der Perre

Ook de daken en gevels worden aangepakt, net als de technische installaties en de klimaatbeheersing. “De restauratie van 1993 heeft de Bourla gered van de sloop, maar dit is na 1904 de eerste echte transformatie. Met dit masterplan maken we de Bourla klaar voor de volgende honderd jaar”, zegt projectmanager Carl Meeusen.

Tot anderhalf jaar dicht

De uitvoering van de plannen zou gebeuren tussen 2019 en 2024. De Bourla zal dan een jaar tot anderhalf jaar sluiten, maar een concrete planning van de verschillende fasen is er nog niet. “We zullen dan onze werking op een andere plek in de stad verder zetten”, zegt Klaartje Heiremans, zakelijk directeur van het Toneelhuis.

De kostprijs van het project wordt geraamd op 65 à 70 miljoen euro. Ter vergelijking: ook voor het nieuwe M HKA is 65 miljoen euro uitgetrokken. De Vlaamse regering is bereid om 40% van de kostprijs van het masterplan te betalen. Over de rest van het bedrag moet nog onderhandeld worden.

© rr