© Dirk Kerstens

Ontsnap uit de ‘Fire Escape Room’: “Bij een échte brand heb je maar drie minuten”

Oscare, het nazorgcentrum voor brandwonden, trekt de komende maanden het land door met een ‘Fire Escape Room’. “Volgens het concept van een escape room maar met een boodschap van brandpreventie.”

Sam Reyntjens

Met een zaklamp in de hand haasten twee dames van de preventiedienst van de Brandweer Zone Antwerpen (BZA) zich uit de laadbak van een lichte vrachtwagen. De ruimte is bijna volledig gevuld met rook. De vrachtwagen is de ‘fire escape room’ van de Merksemse vzw Oscare, het nazorgcentrum voor brandwonden en littekens. “We werken volgens het concept van een escape room, mensen moeten dus raadsels en puzzels oplossen om buiten te geraken”, zegt Koen Maertens, directeur van Oscare. Met dat verschil dat in de fire escape room een boodschap meegegeven wordt en de ruimte zich na verloop van tijd met rook vult. “Als het brandt, heb je eigenlijk maar drie minuten de tijd om veilig buiten te geraken. In onze fire escape room hebben we daar tien minuten van gemaakt omdat het anders te kort is om de boodschap mee te geven.” Na afloop geeft Oscare ook wat tips mee waar mensen thuis mee aan de slag kunnen om brand sneller te detecteren en veilig buiten te geraken.

“Wij doen aan nabehandeling, fysiek en psychisch, maar het grootste verschil kunnen we maken in de brandpreventie”, aldus Maertens. Met de fire escape room gaat Oscare de komende maanden het land rond, naar opendeurdagen van brandweerkazernes, braderijen, scholen, verenigingen, infomomenten en andere evenementen. “We richten ons op kansengroepen”, zegt Maertens. “Kansarmen zijn net als senioren en kinderen de grootste risicogroepen bij brand.”

(Lees verder onder de foto.)

© Dirk Kerstens

De fire escape room werd dinsdag in de brandweerkazerne aan de Noorderlaan in Antwerpen getest door twee mensen van de preventiedienst van BZA. “Een zeer leerrijke ervaring, als je er uitleg bij krijgt, en zeker tof om te ervaren”, zegt coördinatrice van die dienst, Veerle De Decker. “Het is positief dat er aandacht besteed wordt aan preventie, we kunnen dat niet alleen als brandweer doen.” Ook brandweerwoordvoerder Kristof Geens reageert enthousiast. “Meer dan foto’s of filmpjes op sociale media maakt dit het echt concreet”, zegt hij. “Door het zo te beleven zal het meer blijven hangen.”

Tips om veilig uit een brand te geraken

  • Hang rookmelders op zodat je gewaarschuwd wordt als het brandt
  • Bewaar de sleutel van de voordeur steeds op dezelfde plaats, dicht bij de voordeur
  • Maak afspraken over wie de kinderen of huisdieren mee naar buiten helpt
  • Ga zo snel als mogelijk naar buiten
  • Bel eenmaal buiten naar de brandweer via het nummer 112