Direct naar artikelinhoud
On demand

Tien tips voor wie zijn gading niet vindt op televisie

Demon Luci in Matt Groenings nieuwe tekenfilmserie 'Disenchantment'.Beeld Netflix

De tv-redactie van De Morgen gidst u door het aanbod van Netflix, Telenet en co.

1. Disenchantment

De vormgeving verraadt natuurlijk veel. Ook in Disenchantment blijft The Simpsons-bedenker Matt Groening erg trouw aan zijn kenmerkende tekenstijl. In deze reeks voor Netflix katapulteert hij ons terug naar een magische versie van de middeleeuwen. Een beetje alsof Groening een buitenechtelijk kind heeft verwekt met de makers van Game of Thrones. Geestig, maar voorlopig (nog) niet beklijvend. Maar meer hadden we niet verwacht. The Simpsons of Futurama stonden ook niet meteen op de rails.

Nu op Netflix.

2. Coco

Volgens onze cultuurredactie is Coco de vijfde beste Pixar-film allertijden. Op een totaal van 20 films kan dat tellen. Coco speelt zich af op Día de los Muertos, het uitbundige dodenfeest in Mexico wanneer wij ons mistroostige Allerheiligen vieren. Opnieuw heeft Pixar de grenzen van het technisch mogelijke verlegd, nooit eerder heeft de dood er zo mooi uitgezien. Maar de film heeft ook een sterk verhaal met vernuftige plottwists die tot het einde emotioneel weten te verrassen. Herinnert u zich het zakdoekmoment uit Toy Story 3 nog? Serieus, wij verdenken regisseur Lee Unkrich ervan aandelen van Kleenex te hebben. 

Nu op aanvraag bij Proximus TV en vanaf 18/8 op Telenet Play More.

3. The Bridge (seizoen 4)

Nordic Noir is al een hele tijd een begrip. Hoog tijd voor de makers van The Bridge, één van de reeksen waarmee het allemaal begon, om nog een allerlaatste keer de puntjes op de i te zetten. Met dezelfde Porsche, dezelfde autistische politie-inspecteur en een stapel verse lijken in de hoofdrol. Sofia Helin en Thure Lindhart, de twee hoofdrolspelers, leggen in dit interview uit wat volgens hen het geheim van het succes is: “Alles wat leeft en kleur heeft, vermijden we.”

De eerste vier afleveringen staan op vrt.nu. Dinsdag en woensdag volgt telkens een nieuwe aflevering.

4. Isle of Dogs

Wes Anderson doet het weer. Isle of Dogs is zoals steeds een heerlijk plezierige, warme film. Maar net zoals in The Grand Budapest Hotel zit er ook een donker randje aan het verhaal: de hatelijke politiek van burgemeester Kobayashi, die mensen en honden tegen mekaar opzet, wil de kijker waarschuwen voor de gevaren van populisme à la Trump. En als u geen boodschap heeft aan politieke statements, kan u zich nog altijd vergapen aan de verbluffend knappe stopmotionbeelden. Lees hier onze recensie en hier ons artikel over het geheim van Wes Anderson.

Nu op aanvraag bij Proximus en Telenet.

5. Van A tot Z: Johan Braeckman

Radiomaker Pat Donnez maakt tegenwoordig ook slow-tv. Zes uur lang werpt de Klara-presentator zijn praatgast zesentwintig woorden voor de voeten, een voor elke letter van het alfabet. Soms duurt dat vijf minuten, dan wordt er weer een half uur doorgeboomd. Deze keer overloopt hij het ABC met filosoof Johan Braeckman: van Alah over g-plek en penis tot X-factor en Zartathustra. Want, zo stelt Donnez, "alles wat met seks te maken heeft, is het eerste waar mensen naar gaan kijken". En wij geven eerlijk toe dat hij gelijk heeft.

Nu op vrt.nu.

6. Lady Bird

Op papier lijkt Lady Bird een zoveelste coming-of-ageverhaal. Maar het bijzonder geestige script van Greta Gerwig, losjes geïnspireerd op haar eigen opgroeien, maakt van dit regiedebuut een prachtige, doorleefde film. Saoirse Ronan ís Lady Bird: puur en eenvoudig, dapper maar ook geweldig prikkelbaar. Ze haat alles aan haar leven, zelfs haar naam. En dat begint ook stilaan haar moeder (Laurie Metcalf) de keel uit te hangen. Haar pragmatische, zelfs bittere stijl is alleen maar olie op het vuur in hun moeder-dochterrelatie. Maar precies dat is het emotionele hart van Lady Bird. Het briljante duo Ronan en Metcalf tilt deze film naar de quasi perfectie.

Nu op aanvraag bij Proximus en Telenet.

7. Ready Player One

Steven Spielberg liet zich opnieuw van zijn meest entertainende kant zien in Ready Player One. Een futuristische schattenjacht die zich afspeelt in een dystopische toekomst waar de mensheid zich terugtrekt in een virtuele wereld. Ondank de alomtegenwoordige computereffecten houdt Spielberg de film erg menselijk. Bovendien propt hij het scherm vol heerlijke “easter eggs” – knipogen naar populaire cultuur. Een unieke kans op de T-Rex uit Jurassic Park, King Kong en de tweeling uit The Shining samen in één film aan het werk te zien. 

Nu op aanvraag bij Proximus en Telenet.

8. Insecure (seizoen 3)

De indrukwekkende HBO-serie Insecure van de Afro-Amerikaanse schrijver en actrice Issa Rae zit al aan zijn derde seizoen. Insecure gaat over eind-twintigers Issa Dee (gespeeld door Rae zelf) en boezemvriendin Molly (Yvonne Orji) in Los Angeles. Beiden proberen, zoekend en struikelend, hun weg te vinden in een wereld van verleidingen en beperkingen. Jonge, gekleurde vrouwen herkennen zichzelf in deze serie, zonder dat die ver van het grote publiek afstaat of voorbijgaat aan de stereotyperingen waarmee zwarte vrouwen vrijwel dagelijks worden geconfronteerd. En dat was ook precies het doel van Issa Rae: "Ik wil het systeem verstoren en laten zien dat gekleurde mensen herkenbaar kunnen zijn voor iedereen. Want dat zijn we."

Het derde seizoen loopt nu op Telenet Play More. Seizoen 1 en 2 zijn ook integraal te bekijken. Via deze link kunnen ook niet-Telenet-klanten het eerste seizoen zien.

9. Tom of Finland

Wat hebben Freddie Mercury, de Village People en uw lokale sm-meester gemeen? Een liefde voor Tom of Finland, het gay-icoon dat leder en uniformen seksualiseerde in zijn stoute tekeningen. Dome Karukoski verfilmt zijn bewogen leven in een ietwat stuurloze, maar onderhoudende biopic. Daarin valt te zien hoe Tom of Finland – echte naam: Touko Laaksonen – zijn kunst gebruikte als een vorm van geweldloos verzet. Politiemannen die in het echte leven homo’s in elkaar sloegen, werden onder Laaksonens potlood net het object van homoseksueel verlangen. Of hoe Tom of Finland de repressieve autoriteiten in het gezicht swaffelde met dikke piemels. 

Nu op aanvraag bij Proximus TV.

10. Ricky Gervais: Humanity

Zijn ballen hangen tegenwoordig zo laag dat ze komen bovendrijven als hij in bad zit, hij zou zich graag als een chimpansee gedragen, en hij zou liever Adolf Hitler uitnodigde op een etentje dan een meisje met een notenallergie, "want hij zou tenminste eten wat de pot schaft." Ricky Gervais steekt in Humanity, zijn eerste comedyshow in zeven jaar, de draak met de mensheid, met zichzelf en met allerlei onderwerpen waarover andere comedians geen grappen durven te maken – idioten op Twitter, kanker, en het rijgedrag van Caitlyn, excuseer: Bruce, Jenner. Niet voor gevoelige zieltjes, wél voor fans van bijtende humor.

Nu op Netflix.