De feiten speelden zich in dit café af. De zaak is ondertussen al een tijd gesloten.© Theo Derkinderen

Cafébaas en klanten takelen snuivende caféganger toe: “Hij haalde uit met een keu”

Mechelen -

Een uitbater van het voormalige café ’t Pleintje in Mechelen en twee klanten moesten zich voor de strafrechter verantwoorden omdat ze een man, die ze betrapt hadden toen hij cocaïne snoof, hardhandig wilden tegenhouden. Ook de gebruiker zelf en zijn broer stonden terecht. Het parket vroeg evenwel milde straffen, temeer omdat de feiten al van 2,5 jaar geleden zijn.

Theo Derkinderen

In oktober 2022 zakte een man af naar ’t Pleintje op de Veemarkt. Het viel de uitbater op dat hij rond 18.30 uur en kort na 23 uur naar de toiletten van de zaak ging. “De uitbater had het vermoeden dat de man er drugs zou gebruiken. De laatste keer was hij hem dan ook tot in de toiletten gevolgd en hoorde hij hem effectief cocaïne opsnuiven”, lichtte procureur Philippe Van Ingelgem toe. “Toen meneer uit de toiletten kwam, confronteerde de uitbater hem met zijn druggebruik en maakte hij hem duidelijk dat hij geen drugs tolereerde in het café. En dan zou er volgens de cafébaas wat duw- en trekwerk zijn ontstaan.”

Op camerabeelden was wat later te zien hoe de cafébaas er nog twee klanten bijhaalde. “Ze hielden de man die uit het toilet kwam tegen en gebruikten geweld. Toen het slachtoffer probeerde weg te geraken, werd er zelfs nog meer geweld gebruikt”, aldus nog de openbare aanklager.

Biljartkeu

Uiteindelijk haalde het slachtoffer er zijn broer bij. Ook die mengde zich in de schermutseling. “De broer kon naar buiten worden gewerkt, maar toen die weer probeerde binnen te komen, greep de cafébaas naar een biljartkeu om dat trachten te verhinderen. Op camerabeelden was te zien dat hij uithaalde met de keu en de andere man ook raakte.”

“Toen meneer uit de toiletten kwam, confronteerde de uitbater hem met zijn druggebruik en maakte hij hem duidelijk dat hij geen drugs tolereerde in het café. En dan zou er volgens de cafébaas wat duw- en trekwerk zijn ontstaan”

Philippe Van Ingelgem

Procureur

Ondertussen was ook de politie ingelicht en toen die wou tussenkomen, greep een van de broers naar een glas en gooide dat in het gezicht van de uitbater. “Het gezelschap heeft geweld gebruikt om de man die drugs zou hebben gebruik tegen te houden. Men mag dat proberen te doen als er sprake is van een misdrijf. Maar het gebruiken van geweld dat komt toe aan de politie”, klonk het nog. “Bovendien blijkt uit de camerabeelden duidelijk dat er disproportioneel geweld is gebruikt om de man ter plaatse te proberen houden.”

Glas

De procureur stond tijdens het proces ook stil bij het gebruik van het glas dat in het gezicht van de uitbater werd gegooid. “Daar til ik nog het zwaarste aan. Zoiets doen is volstrekt verwerpelijk. Dit had slechter kunnen aflopen en dan denk ik aan potentiële oogschade of het veroorzaken van littekens.”

Het café op het de Mechelse Veemarkt is al een tijdlang gesloten.© Theo Derkinderen

Uiteindelijk eiste het Openbaar Ministerie vier maanden cel en 800 euro boete - allebei effectief - voor de man die met het glas had uitgehaald. Tegen de uitbater van de zaak ging het om vier maanden voorwaardelijke celstraf, voor de twee klanten om drie maanden voorwaardelijk. De procureur stelde voor om het gezelschap een cursus agressiebeheersing te laten volgen. Voor de man die drugs zou hebben gebruikt vroeg hij de vrijspraak.

Wit poeder

“Ik tolereerde geen drugs in ons café”, reageerde de voormalige cafébaas. “Ik heb de man de cocaïne horen snuiven en toen hij buiten kwam hing er zelfs nog wit poeder aan zijn neus. En toch hield hij vol niets gebruikt te hebben. Dat ik beter de politie had gebeld? Dat heb ik ook gedaan.”

Advocate Maaike Jans stond een van de caféklanten bij die ter hulp was gesneld. “Er is excessief geweld gebuikt. Mijn cliënt beseft dat. Hij wou die avond gewoon zijn vrienden helpen en heeft heel veel spijt van hetgeen er gebeurd is”, zei ze.

De andere klant die terechtstond stemde eveneens in met een voorwaardelijke straf. De twee broers in kwestie lieten verstek gaan voor het proces. Vonnis is er op 25 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen