Direct naar artikelinhoud
Hackers

NY Times: ‘Inlichtingendiensten VS infiltreerden Russisch elektriciteitsnetwerk met malware’

Het United States Cyber Command, de digitale tak van het Pentagon, is verantwoordelijk voor defensieve en offensieve cyberoorlogvoering.Beeld AFP

De Verenigde Staten hebben hun digitale koude oorlog tegen Rusland afgelopen jaar flink opgevoerd en zouden daarbij diep zijn doorgedrongen in het Russische elektriciteitsnetwerk. De acties zouden bedoeld zijn als een waarschuwing aan de Russische president Vladimir Poetin.

Dit meldde de Amerikaanse krant The New York Times zaterdag op basis van gesprekken met anonieme ambtenaren en oud-ambtenaren van Amerikaanse veiligheidsdiensten. Volgens de krant maken de diensten gebruik van nieuwe ruimere bevoegdheden om cybertools veel agressiever in te zetten.

De krant beschrijft het infiltreren van het Russische elektriciteitsnetwerk en andere strategische doelwitten met zogeheten malware (kwaadaardige computervirussen). Dit dient zowel als een waarschuwing aan de leiders in het Kremlin om op te houden met het hacken van Amerikaanse doelen, en als een aangrijpingspunt om het Russische stroomnet daadwerkelijk te kunnen lamleggen in geval van een militair conflict.

Trump: ‘Landverraad’

De Amerikaanse president Donald Trump beschuldigde The New York Times via Twitter direct van landverraad. ‘Dit is een virtuele verraderlijke actie van een ooit grote krant die wanhopig op zoek is naar een verhaal, welk verhaal dan ook, zelfs al is het slecht voor ons land’, aldus Trump. Volgens hem zijn de claims onwaar. Hij noemde de media corrupt en maakte journalisten uit voor vijanden van het volk.

Twitter bericht wordt geladen...

Over deze offensieve activiteiten van de Amerikaanse inlichtingendiensten werd niet eerder gepubliceerd. Wel was bekend dat de diensten eind vorig jaar een digitale tegenaanval lanceerden tegen Russische hackers die pogingen deden de tussentijdse verkiezingen voor het Amerikaanse Congres te beïnvloeden.

De acties tegen het Russische stroomnet zouden gebaseerd zijn op nieuwe bevoegdheden die het Witte Huis en het Congres vorig jaar verstrekten aan het United States Cyber Command, de digitale tak van het Pentagon die verantwoordelijk is voor defensieve en offensieve cyberoorlogvoering.

Agressiever

‘Het is veel, veel agressiever geworden afgelopen jaar, zei een anonieme hoge inlichtingenfunctionaris tegen The New York Times. ‘We doen nu dingen op een schaal waarover we een paar jaar geleden niet gepeinsd zouden hebben.’ De ambtenaar weigerde om specifieke programma’s of doelen te noemen.

De verruiming van de bevoegdheden was een reactie op de jarenlange waarschuwingen van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid en de FBI dat Rusland met het oog op een toekomstig militair conflict malware had geïnstalleerd in vitale Amerikaanse infrastructuur zoals elektriciteitscentrales en olie- en gasleidingen.

Nationaal veiligheidsadviseur John Bolton gaf vorige week dinsdag publiekelijk toe dat de VS breder kijken naar mogelijke digitale doelwitten. Dit als onderdeel van pogingen ‘om tegen Rusland of tegen iedereen die bezig is met tegen ons gerichte cyberoperaties te zeggen: je krijgt de rekening gepresenteerd.’

Volgens The New York Times zouden veiligheidsfunctionarissen zeer terughoudend zijn om president Trump over de cyberoperaties in te lichten. Dit uit bezorgdheid over zijn reactie en uit vrees dat hij de acties zou kunnen verbieden dan wel er met ‘buitenlandse functionarissen’ over zou kunnen spreken.

Speciaal aanklager Robert Mueller deed afgelopen twee jaar onderzoek naar vermeende hackpraktijken van Russische inlichtingendiensten tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne van 2016 en Russische beïnvloeding van sociale media ten gunste van de Trump-campagne. Mueller vond veel contacten tussen het kamp-Trump en de Russen, maar sprak zich niet uit over mogelijke overtreding van de wet.