Rechts-extremist opgepakt voor moord op Duitse politicus met ‘zachte migratiestandpunten’

© Swen Pförtner/dpa

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

In het onderzoek rond de moord op de Duitse politicus Walter Lübcke is een verdachte opgepakt. Mogelijk heeft de 45-jarige man uit het extreemrechtse milieu de christendemocraat doodgeschoten om diens zachte migratiestandpunten.

Anton Goegebeur

Vorige week werd al eens een man opgepakt, maar die is intussen weer vrijgelaten. Deze keer zou de politie een stuk zekerder zijn. De nieuwe verdachte, een 45-jarige man uit Kassel, werd zaterdagnacht van zijn bed gelicht door de speciale eenheden. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung zou DNA-materiaal van de verdachte de doorslag hebben gegeven. De DNA-sporen zouden zijn gevonden op de kleren van Lübcke.

© BELGAIMAGE

Over de verdachte is nog weinig geweten, behalve dat hij uit rechts-extremistische hoek komt en gekend was voor een eerdere zware misdaad. De politie wil nog niet ingaan op een mogelijk motief.

Schotwonde

Begin deze maand vond een familielid de zieltogende Lübcke in de tuin van zijn woning bij Kassel. Hij had een schotwonde in zijn hoofd en overleed enkele uren later in het ziekenhuis. Zelfdoding werd door de politie vrijwel meteen uitgesloten.

Lübcke zetelde van 1999 tot 2009 voor het christendemocratische CDU in het parlement van de deelstaat Hessen en was de voorbije tien jaar voorzitter van het lokale bestuur. Hij werd herhaaldelijk bedreigd omdat hij in de migratiekwestie pleitte voor christelijke waarden als naastenliefde.

Lübcke raakte ook buiten Duitsland bekend door zijn toespraak in 2015, het jaar dat meer dan een miljoen migranten in Duitsland arriveerden, waarin hij pleitte voor de opvang van buitenlanders. Toehoorders begonnen de politicus uit te schelden, maar hij liet zich niet van de wijs brengen. “Wie de waarden van ‘onze’ samenleving niet deelde, kon Duitsland te allen tijde ook verlaten”, vertelde hij.

De uitspraak lokte woede uit in extreemrechtse kringen. Lübcke werd uitgescholden, ontving doodsbedreigingen en zijn adres werd op ­extreemrechtse sites gepubliceerd. Voortaan stond de politicus te boek als ‘landverrader’. Enige tijd kreeg hij zelfs politiebewaking.

Kort na zijn dood ontstond op sociale media opnieuw een hetze over zijn migratiestandpunten. In haatdragende berichten werd hij uitgescholden voor ‘rat’ en ‘zwijn’. Onder meer president Frank-Walter Steinmeier noemde de berichten “cynisch, smakeloos, afgrijselijk, in elk opzicht weerzinwekkend”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen