© Carlo Coppejans

Belgische bisschoppen na parlementaire onderzoekscommissie: “Aanbevelingen integreren in nultolerantiebeleid”

De Belgische bisschoppen zullen nu “nagaan hoe ze de aanbevelingen” van de parlementaire onderzoekscommissie naar seksueel misbruik in de Kerk en daarbuiten “kunnen integreren in hun beleid van nultolerantie waarbij elke klacht ernstig wordt genomen”. De Bisschoppenconferentie van België reageert zo donderdag op het eindrapport dat de commissie unaniem goedkeurde, met 137 aanbevelingen.

Bron: BELGA

De Bisschoppenconferentie wijst er in het persbericht in de eerste plaats op dat de onderzoekscommissie vaststelde “dat de betrokken kerkelijke overheden de in 2011 door de bijzondere commissie (in de Kamer, rond seksueel misbruik binnen de Kerk, red) geformuleerde aanbevelingen ter harte hebben genomen”. “De vaststelling dat vele van de aanbevelingen van 2011 wel uitgevoerd werden en dat er dus een onmiskenbare vooruitgang is in de strijd tegen seksueel geweld betekent voor de onderzoekscommissie allerminst dat het werk erop zit”, klinkt het. “De bisschoppen zullen nu nagaan hoe ze de aanbevelingen van de commissie kunnen integreren in hun beleid van nultolerantie waarbij elke klacht ernstig wordt genomen.”

De bisschoppen benadrukken dat ze niet-verjaarde feiten steeds aan justitie melden. “In afwachting van een gerechtelijk oordeel worden daders geschorst en wordt de klacht aan de Vaticaanse autoriteiten gemeld. Voor feiten die voor justitie zijn verjaard, is er de mogelijkheid van arbitrage. Die werd op voorstel van de Kamercommissie van 2010-2011 tijdelijk opgezet, maar de Katholieke Kerk zet die al bijna een decennium vrijwillig verder. Naast erkenning en excuses bevat deze arbitrage ook de mogelijkheid tot materiële tegemoetkoming van het morele leed. Helaas staat de Katholieke Kerk met deze arbitrage nog steeds alleen want geen enkele andere organisatie in ons land is haar daarin tot op heden gevolgd.”

LEES OOK. “De Kerk doet wél iets”: naast Vangheluwe nog 18 Belgische geestelijken uit ambt gezet

Tevreden zijn de bisschoppen met de oproep tot één centraal meldpunt en tot de mogelijkheid van arbitrage voor verjaarde feiten van alle slachtoffers van seksueel misbruik. “Het maakt duidelijk dat Kerk en Kamer in 2012 een pioniersrol hebben gespeeld in het zoeken naar erkenning bij verjaarde feiten.”

Verder zeggen de bisschoppen dat ze transparant zullen meewerken aan de aanbeveling om professionele therapeutische ondersteuning van alle slachtoffers verder uit te werken en financieel toegankelijker te maken. Ze willen ook meer inzetten op een “professionele pastorale ondersteuning van slachtoffers van misbruik, niet alleen in de pastoraal, maar ook daarbuiten”.

“Daders van misbruik in een pastorale context zijn in ons land grotendeels overleden. De meeste anderen zijn volledig uit het pastorale werkveld verwijderd. Bedienaren van de eredienst die veroordeeld werden, worden van de loonlijst van de FOD Justitie geschrapt. Enkele tientallen zijn door Rome uit het priesterambt of het religieuze leven ontzet. De Katholieke Kerk in België zet onverminderd haar systematisch beleid verder om slachtoffers van historisch misbruik te erkennen en misbruik met alle middelen te voorkomen”, besluit de Bisschoppenconferentie.

LEES OOK. Onderzoekscommissie naar seksueel misbruik komt met 137 aanbevelingen na VRT-reeks ‘Godvergeten’

In haar eindrapport beveelt de onderzoekscommissie aan de Kerk onder meer aan om haar verantwoordelijkheid te erkennen en de slachtoffers centraal te zetten. De commissie vraagt ook om proactief op te treden, door daders zelf op te sporen, en politie en gerecht beter toegang te geven tot dossiers die in het bezit zijn van de kerkelijke autoriteiten. Bovendien vraagt de commissie om mee te werken aan de oprichting van een nieuwe arbitragecommissie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER