© Tom Palmaers

Spontane inzamelacties na zware brand in Schoonbeek: “Zo veel hulp dat ik er stil van word”

Het Bilzense Schoonbeek laat zich dezer dagen van zijn schoonste kant zien. Nadat Sabrina Janssen, moeder van twee zoontjes, maandag haar hele hebben en houden kwijtraakte bij een brand, ontstonden op sociale media spontaan verschillende inzamelacties voor het gezin. “Ze heeft uit onze stockagegroep mogen verzamelen wat ze kan gebruiken”, zegt Jeannine Van Berghen, voorzitster van de weggeefgroep Share & Care. “Ik weet niet hoe ik al die mensen ooit zal kunnen bedanken”, reageert Sabrina Janssen zelf.

Johnny GEURTS

Maandagochtend, even na 5 uur, brak er brand uit in de technische ruimte onder de trap van Sabrina’s huis in de Schoonbeeks Leenveldstraat. Sabrina Janssen (37) en haar twee zoontjes zijn gelukkig ongedeerd, maar de schade is groot. “Het hele huis is zwartgeblakerd en al onze spullen zijn verschroeid. Fotoalbums zijn weg, en ook de laptop is kapot. Het huis is zelfs niet meer bewoonbaar. Gelukkig kunnen we maandag intrekken in een appartement in Hoeselt. Zolang blijf ik bij mijn moeder. Ze heeft me deze week goed opgevangen en me haar kleren geleend”, zucht Sabrina. “Gisteren ben ik met mijn dochter schoenen gaan kopen, want alles is weg”, vertelt mama Marie-José. “Toen ik het nieuws van de brand hoorde, kreeg ik een klop van de hamer. Ik ben blij dat er mensen zijn die haar willen helpen.”

© Johnny Geurts

Gezocht: pyjama

Want die zijn er gelukkig wel degelijk. Buurman Luigi Flaminio bijvoorbeeld, die een eerste noodkreet op zijn Facebookpagina plaatste om een helpende hand te reiken aan het getroffen gezin. “Die noodkreet is niet in dovemansoren gevallen”, vertelt Ingrid Ambroos, die samen met haar dochter Stephanie de deelgroep ‘Gratis en Ruilgroep van Schoonbeek’ beheert. “We hebben meteen een oproep gelanceerd voor huisraad, kleding en ander bruikbaar materiaal. De reacties waren overweldigend. Al meteen werd er een stapelbed, koelkast en zetel aangeboden. Ook een salon en televisie hebben we al geregeld. We vragen iedereen wel om alles nog heel even bij te houden tot het gezin in hun nieuw appartement kan trekken, want we hebben zelf niet zoveel opslagplaats.”

In Bilzen kon Sabrina donderdag dan weer spullen gaan uitzoeken bij de deelgroep vzw Share & Care. “Ons team is na het horen van het trieste verhaal meteen in actie geschoten”, aldus Jeannine Van Berghen van de vzw. “Sabrina heeft al veel bruikbare spullen gevonden: van kleding tot kookpotten en speelgoed. Wat we nu vooral zoeken is beddengoed, nachtkleding en keukengerei. Maar ook dameskleding, van onderkleding tot jassen maat 46-48, en voor de twee jongens van 9 en 12 jaar kledij met de maten 140 en 162.”,

Voor Sabrina is er weer hoop. “Ik weet niet hoe ik deze mensen en iedereen die ons wil helpen kan bedanken. Ik word er stil van.”