media

Mediahuis schuift regionale zenders door naar Via Plaza

© robtv

Mediahuis verkoopt zijn belang in De Buren aan Via Plaza. Daarmee komt de exploitatie van de regionale zenders ATV, TV Oost en ROBtv terecht bij de maker van Eclips TV.

Dominique Deckmyn

Mediahuis, uitgever van onder meer De Standaard en Nieuwsblad, had al in september vorig jaar laten weten dat het van plan was uit de regionale televisie te stappen. Dat was het gevolg van de beslissing van TV Limburg om vanaf eind 2024 met een andere exploitant in zee te gaan, waardoor de synergie met de andere regionale zenders (ATV, TV Oost en ROBtv) volgens Mediahuis verloren ging.

Die uitstap wordt nu voltrokken: Mediahuis verkoopt zijn aandeel in De Buren, de exploitant van de zenders, aan Via Plaza, het mediabedrijf achter de digitale tv-zender Eclips TV (gericht op 55-plussers) en het merk Evenaar. De Buren zal de commerciële exploitatie (onder meer de reclameverkoop) van de drie overblijvende regionale zenders verderzetten. Met ATV en TV Oost is daarover een overeenkomst gesloten tot eind 2030. Met ROBtv loopt de huidige overeenkomst nog tot september 2027, maar die zou ook tot eind 2030 worden verlengd. De zenders zelf behoren toe aan vzw’s, maar de commerciële exploitatie hadden ze enkele jaren geleden samengebracht in De Buren.

“Via Plaza is een mediabedrijf met een sterk trackrecord en een hart voor televisie”, zegt Koen Verwee, ceo van Mediahuis België, in een persbericht. “Ik ben ervan overtuigd dat de combinatie van de expertise van De Buren, de aanwezige kennis bij Via Plaza, sterke eigen regionale tv-redacties en de verdere samenwerking met de nieuwstitels van Mediahuis, alleen maar versterkend werkt en een perfecte voedingsbodem vormt voor een succesvolle toekomst”.