Verenigd Koninkrijk

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen tabloid The Sun: “Rechtszaak zou te duur worden”

Hugh Grant.© Richard Shotwell/ap

De Britse acteur Hugh Grant heeft een schikking getroffen in de privacyzaak tegen News Group Newspapers (NGN), uitgever van The Sun. Volgens Grant zou dat boulevard-dagblad onder andere zijn telefoon hebben laten aftappen en verantwoordelijk zijn voor een inbraak in zijn woning. “Ik wilde de schikking niet, maar een proces had me tot 10 miljoen pond kunnen kosten.”

rvs
Bron: belga, bbc

De onverwachte wending in de rechtszaak van Grant tegen NGN raakte woensdag bekend op een hoorzitting. Hoeveel de Britse acteur, bekend van films als Notting Hill en Love actually, krijgt van het bedrijf van mediamagnaat Rupert Murdoch, werd niet bekendgemaakt. Volgens Grant gaat het om een “enorme som geld”.

Journalisten van The Sun zouden privédetectives hebben ingeschakeld om zijn gsm af te tappen en in te breken in zijn woning. NGN heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Het uitgeversbedrijf laat weten dat de schikking er kwam “zonder erkenning van aansprakelijkheid”. “Het was voor beide partijen financieel interessanter om het niet tot een kostelijke rechtszaak te laten komen.”

Grant: “Geld met een reukje aan”

“Ik zou niets liever willen dan dat ze zich voor de rechter moeten verantwoorden over alle beschuldigingen die ze nu ontkennen”, reageerde Grant na de hoorzitting. “Maar de regels van burgerlijke procedures bepalen dat als ik toch doorzet met de rechtszaak, en de rechter kent me ook maar een penny minder toe dan het schikkingsaanbod, ik de gerechtskosten van beide partijen moet betalen.”

Volgens de advocaten van Grant is de kans groot dat zoiets ook effectief zou gebeuren. “Rupert Murdochs advocaten zijn erg duur. Dus zelfs als alle beschuldigingen bewezen worden geacht in de rechtbank, zou ik nog steeds aansprakelijk gesteld worden voor zo’n 10 miljoen pond aan kosten. Daarvoor pas ik.”

De acteur stelde nog dat er “een geurtje” hing aan het geld dat hij nu krijgt, en dat hij het zal doorstorten naar organisaties als Hacked Off “om acties te financieren die de grootste excessen blootstellen van de media die eigendom zijn van oligarchen”.

De rechtszaak van Grant maakte deel uit van verschillende zaken die in januari van start zouden gaan voor het Londense High Court. Behalve de acteur klaagt onder andere ook de Britse prins Harry NGN aan voor onrechtmatige informatievergaring. In 2012 trof Grant ook al een schikking met NGN over News Of The World, een andere tabloid van de uitgever, die destijds zijn gsm zou hebben gehackt en die ondertussen van de markt verdwenen is.