© Peter Malaise

Spoedarts krijgt 24 jaar voor moord op zijn vrouw, maar net háár familie vindt straf onterecht

Met een criminele ingesteldheid, “bewust en minutieus voorbereid”, heeft de Brakelse spoedarts Kris Permentier (49) zijn echtgenote negen jaar geleden opzettelijk vergiftigd. Tot die conclusie komt de rechtbank van Oudenaarde, die hem veroordeelt tot 24 jaar celstraf. Opmerkelijk: de familie van het slachtoffer blijft de man onvoorwaardelijk steunen. “Niemand kan zo lang komedie spelen”, zegt de moeder van slachtoffer Kristel Zimmerman (40). “Kris heeft mijn dochter níét vermoord.”

Marc Klifman

“De dag voor de uitspraak dacht ik nog dat ik vrijgesproken zou worden. Maar dan kreeg ik het te horen. 24 jaar … ik voelde ineens mijn wereld vergaan. Natuurlijk word ik angstig van de gedachte dat ik naar de gevangenis moet. Ik heb ook het gevoel dat ik Kristel voor de tweede keer ben verloren.”

Een paar uur na zijn verdict in de rechtbank van Oudenaarde zat spoedarts Kris Permentier (49) alweer thuis in Brakel. Aan tafel, met naast hem de moeder en broer van Kristel Zimmermann, zijn echtgenote die hij volgens de rechtbank van Oudenaarde negen jaar geleden op een meedogenloze manier heeft vergiftigd.

Criminele ingesteldheid

De spoedarts werd vrijdag veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf en hij wordt ook tien jaar uit zijn burgerrechten ontzet. Volgens rechter Jurgen Coppens heeft Permentier een criminele ingesteldheid. “Hij plande zijn daden bewust en minutieus.” Maar de man zelf schreeuwt na negen jaar nog steeds zijn onschuld uit. En opmerkelijk: de familie van zijn slachtoffer gelooft hem blindelings. “Wij geloven er niets van dat Kris iets met de dood van onze Kristel te maken heeft”, zegt Anita Roelandt, de moeder van Kristel. “Deze uitspraak is een absolute schande voor het gerecht. Kris speelt geen komedie. Het onderzoek trekt gewoon op niets. Het parket heeft altijd geprobeerd om ons tegen hem op te zetten. Maar wij zijn honderd procent zeker dat hij het niet gedaan heeft.”

Insuline en morfine

Kristel Zimmermann stierf op 14 oktober 2009. Ze werd thuis onwel en nadat haar man Kris Permentier de hulpdiensten had gebeld, overleed ze na een coma in het ziekenhuis. Op het proces vorige maand bleek dat de vrouw drie maanden eerder ook al in kritieke toestand werd opgenomen in het ziekenhuis. Onderzoek toonde toen aan dat de vrouw een overdosis insuline had gekregen, vermoedelijk bij haar thuis ingediend.

De alarmbellen gingen bij de onderzoekers af toen ze na het overlijden van Kristel ontdekten dat ze een hoge dosis morfine in haar lichaam had, terwijl geen enkele hulpverlener kon verklaren waar die vandaan kwam.

Twee jaar later werd Permentier officieel in verdenking gesteld voor de moord op zijn vrouw. De rechtbank komt nu tot de conclusie dat hij zijn vrouw opzettelijk twee keer heeft vergiftigd. En hij had daar ook een duidelijk motief voor. “Hij zag een echtscheiding en de impact op het omgangsrecht met zijn kinderen niet zitten”, zegt voorzitter Jurgen Coppens.

Affaire

Op het proces was duidelijk geworden dat de man een affaire had met een andere vrouw. “Het slachtoffer was nochtans de moeder van zijn kinderen”, zegt rechter Coppens fel. “Deze drie kinderen werd op brutale wijze hun moeder ontnomen door de egoïstische ingesteldheid van de beklaagde, die zijn kennis als arts misbruikte en probeerde om de verantwoordelijkheid naar zijn (ex-)collega’s te schuiven.”

Bij het aanhoren van deze harde woorden kromp de Brakelse spoedarts ineen en barstte hij in tranen uit. Hij kreeg zelfs vier jaar celstraf meer dan het parket had gevorderd. “In België ben je blijkbaar schuldig tot je je onschuld kunt bewijzen”, reageert Permentier. “Maar ik kan mijn onschuld niet bewijzen, simpelweg omdat het onderzoek niet adequaat is gevoerd.”

Beroep

Na zijn veroordeling tot 24 jaar cel eiste de openbare aanklager de onmiddellijke aanhouding van de arts. Maar de rechtbank achtte dat niet noodzakelijk, waardoor hij met zijn (schoon)familie terug naar huis kon keren. Zijn advocaten kondigden onmiddellijk aan in beroep te gaan.

Intussentijd blijven de nabestaanden van zijn vrouw Kristel hem onvoorwaardelijk steunen. “Zelfs al moeten we daarvoor naar de gevangenis”, zegt haar moeder. “We zullen er altijd voor hem zijn.”

Voorlopig op non-actief

Waarom moet de spoedarts niet onmiddellijk naar de gevangenis?

Door de hoge opgelegde gevangenisstraf van 24 jaar effectief eiste de openbare aanklager vrijdag de onmiddellijke aanhouding voor Kris Permentier. Maar de rechtbank in Oudenaarde ging daar na kort beraad niet op in, omdat het geen risico tot vluchtgevaar inzag. De spoedarts heeft tijdens negen jaar onderzoek nog geen enkele dag in de gevangenis doorgebracht. Hij werkte altijd mee en was op elke zitting aanwezig om zijn eigen verdediging te voeren. Bovendien kondigden zijn advocaten onmiddellijk beroep aan, waardoor er sowieso een nieuw proces volgt.

Kan hij nog spoedarts blijven?

Kris Permentier is diensthoofd op de spoeddienst van het AZ Sint Blasius Dendermonde/Zele. Voor justitie maakt het in principe niets uit of hij al dan niet aan de slag blijft in afwachting van zijn nieuw proces. De voorbije jaren en tijdens de behandeling van zijn proces was hij immers ook nog aan de slag op de spoedafdeling. Maar het ziekenhuis maakte vrijdag na zijn veroordeling bekend dat hij voorlopig op non-actief wordt gezet. “In het belang van alle partijen”, zegt woordvoerster Dominique Potteau. “We beschouwen deze uitspraak als een bijzonder ernstige aangelegenheid. We leven mee met de familie van de overledene. De collega’s van onze arts zijn zwaar aangeslagen.”