De Antwerpse metalband Axamenta brengt voor het eerst sinds 2006 nieuwe muziek uit.© rr

Antwerpse metalband Axamenta maakt na achttien jaar comeback: “Voor ruwe vocalen heb je echt zangcoach nodig”

Heist-op-den-Berg/Antwerpen -

De Antwerpse progressieve metalband Axamenta brengt vrijdag na een pauze van zestien jaar een nieuwe single uit. Volgende maand volgt een nieuwe ep van drieëntwintig minuten. Daarop worden rustige passages met veel cleane zang en koren afgewisseld met een stem die klinkt als een duiveluitdrijving.

Christof Willocx

De Ierse artiest Bambie Thug staat zaterdag in de finale van het Eurovisie Songfestival met het nummer Doomsday blue, waarin ze de strijd met haar innerlijke demonen aangaat en op het einde van de act haar persoonlijke duivel overwint. Het bewijst dat songs met invloeden van extreme metal soms een miljoenenpubliek kunnen aanspreken.

De muziek van Axamenta is ook diep geworteld in de extreme metal, maar op hun nieuwe ep Spires wordt die wel in een warm bad van zuivere en heel melodieuze vocale harmonieën, filmmuziek en een soort van rockopera gestoken. De songs hebben invloeden van onder meer Pink Floyd en kunnen daarom een veel breder publiek dan alleen metalheads aanspreken.

Ademhaling

Maar de extreme vocalen van Peter Meynckens uit Heist-op-den-Berg blijven wel een hoofdrol spelen. “Voor die ruwe vocalen pers ik vanuit mijn buik lucht naar buiten, op een manier die voor mezelf comfortabel is”, zegt Peter. “Ik heb vroeger begeleiding van een zangcoach gekregen voor bijvoorbeeld mijn ademhaling, en dat is echt nodig als je deze zangtechniek voor een lange tijd wil blijven doen. Ongezond leven is wat mij betreft sowieso uit den boze: ik rook niet, drink amper alcohol en geef mijn stem tussen de zangpartijen door veel rust. Al zing ik ook wel mee met dit soort muziek in de auto. Andere mensen in het verkeer kunnen dan wel eens raar opkijken, maar dat is niet erg.”

“Ongezond leven is wat mij betreft sowieso uit den boze: ik rook niet, drink amper alcohol en geef mijn stem tussen de zangpartijen door veel rust. Al zing ik ook wel mee met dit soort muziek in de auto. Andere mensen in het verkeer kunnen dan wel eens raar opkijken”

Peter Meynckens

Axamenta

Axamenta heeft zelf ook een hele tijd rust genomen. Het vorige album Ever-arch-I-tech-ture dateert van 2006, en de groep ging in 2008 uit elkaar. Tot de hoogtepunten in hun carrière behoorden de twee optredens op Graspop in 2005 en 2006. “Maar tijdens de coronacrisis kwamen we weer bij elkaar en zijn we opnieuw samen nummers beginnen te schrijven”, zegt gitarist Sven Deckers uit Antwerpen. “De teksten van onze nieuwe ep, die op 7 juni op de streamingdiensten uitkomt, gaan over een fictieve Engelse priester die een schuldgevoel heeft over de dood van zijn jongere broer. Die broer leed aan epileptische aanvallen. Zijn ouders dachten dat dit het werk van de duivel was. Uiteindelijk vlucht de jongere broer weg en verdrinkt. De priester is op dat moment vlakbij, maar laat zijn broer verdrinken zodat hij niet verder zou lijden. In de rest van zijn leven heeft hij een enorm schuldgevoel en wordt hij gekweld door zijn demonen.”

Axamenta is voorlopig niet van plan om nog op te treden. De bandleden hebben het te druk met hun professionele leven. Vrijdag verschijnt wel de nieuwe single Synopsis. Dat is, zoals de titel al doet vermoeden, een korte versie van de zeven nummers die op de ep Spires staan. Het is dus geen aparte song op die ep, maar een samenvatting van alle nummers in één nieuwe song.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER