Luister naar

Ingezonden brief: Als we de daders vergeten, gaat seksueel misbruik in een andere vorm door

Nieuws
Naam adres bij de redactie bekend
woensdag 18 oktober 2017 om 03:00

Ik ben erg blij met de aandacht in de media voor de slachtoffers van seksueel geweld . Het doet mij heel goed dat er tegenwoordig veel aandacht en begrip is voor het slachtoffer. Heel jammer is dat er weinig aandacht is voor de dader. Zeker wanneer de dader familie of een bekende van het slachtoffer is, is zijn rol heel groot. Seksueel misbruik staat niet op zichzelf, maar is een onderdeel van het gedrag van de dader. Stopt het seksueel misbruik, dan gaat het misbruik in een andere vorm door. De dader van seksueel misbruik legt zijn macht op aan een ander; hij eigent zich toe waar hij geen recht op heeft. En hij zet het slachtoffer op slinkse wijze onder druk. Dit gaat door als de dader niet inziet dat hij fout bezig is. De dader wil dan nog steeds macht over een ander en hij staat niet toe dat dat niet lukt.

Wanneer er veel aandacht is voor het gedrag van de dader, geeft dit meer openheid en kan er in de toekomst heel veel ellende worden voorkomen. Helaas ben ik ervaringsdeskundige, omdat ik jarenlang vanaf ongeveer elfjarige leeftijd seksueel ben misbruikt; ik heb ook ervaren wat de dader op latere leeftijd kapot heeft gemaakt doordat het misbruik in een andere vorm doorgaat. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Zoals elk jaar, werd Bevrijdingsdag enthousiast gevierd. Maar is dat genoeg om onze geestelijke vrijheid te behouden?

Politieke vrijheid is iets om te koesteren, maar kan niet bestaan zonder geestelijke vrijheid

Vrijheid, democratie en burgerrechten zijn niet vanzelfsprekend. Daarom is het de hoogste tijd om aan de geestelijke staat van ons land te werken, zodat we ook een vrij land blijven, stelt Kathleen Ferrier.

De transitie is geen fundamentele kwestie, maar een kwestie van grootschalige opschaling, want de technologie is er.

Het kan straks echt: kaas zonder koeien. Wat betekent dat voor de toekomst?

Dankzij nieuwe technieken is straks de intensieve veeteelt overbodig en krijgt de natuur ruim baan. Melk en kaas zijn er in overvloed. Waar blijven de politiek-economische keuzen, vraagt Jan Lagendijk zich af.

Afbeelding

Jong gezin op wereldreis: het lijkt idyllisch, maar kun je zoiets nog wel doen in deze tijd?

Een hippe wereldreis, hoe mooi is dat? Deze trend zet onze solidariteit met medemensen en de wereld onder druk, beredeneert Dietrich van Gorsel, bestuurder in de zorg.

Afbeelding

Wat is volgens u de grootste bedreiging van onze vrijheid? 'In de angst onze vrijheid te verliezen'

Zondag 5 mei is het Bevrijdingsdag. Wat betekenen vrijheid en Bevrijdingsdag voor u? Zijn er bedreigingen voor onze vrijheid? 'Na de Tweede Wereldoorlog waren de woorden: ‘Nooit meer.’ En toch gebeurt het nu.'

Risicogroepen konden dit najaar een nieuwe vaccinatie krijgen tegen corona, zoals in Tiel. Het vaccin heeft in 'alleen al in Europa 1,4 miljoen levens gered'.

Aan het gesprek over vaccinaties werkt de wetenschap volop mee, maar wel op basis van feiten

Communicatie over nieuwe vaccins is complex, maar doe niet alsof wetenschappers daar niet eerlijk over zijn, stellen de hoogleraren Marc Bonten en Roland Pierik. Ook in coronatijd werd er niets verzwegen.

Afbeelding

Neem afstand van de zogenaamde verdedigers van de Joods-christelijke traditie

Pastor en oud-hoogleraar Herwi Rikhof wenst niet verdedigd te worden door mensen die zich wel beroepen op de Joods-christelijke traditie, maar haar duidelijk niet kennen.