Archieffoto van de spooroverweg van Groot-Bijgaarden.
Foto: Belga

In minder dan 8 uur tijd 19 mensen betrapt die slagbomen aan spooroverweg in Dilbeek negeren

De politie heeft 19 mensen betrapt op het negeren van de gesloten overweg in Dilbeek, in minder dan 8 uur tijd. De politie had zich opgesteld aan het station van Dilbeek en dat van deelgemeente Groot-Bijgaarden. De overtreders zullen voor de rechter moeten verschijnen.

De lokale politie van Dilbeek en de federale spoorwegpolitie hielden de spooroverwegen woensdag tussen 6.30 uur en 14 uur in de gaten. De agenten waren in burger. Zo betrapten ze 19 mensen die de sporen overstaken terwijl het rode licht al brandde en het alarmsignaal al afging. 

Het grootste deel van de overtreders zijn voetgangers. Het gaat om 16 spoorlopers, 8 van hen zijn minderjarig. 2 overtreders reden met hun auto over de sporen en een persoon werd betrapt terwijl hij met de elektrische step de rode lichten negeerde. Hij was onder de invloed van cannabis. De politie betrapte ook 3 chauffeurs die aan het bellen waren. Zij zullen een boete in de bus ontvangen.

Allemaal voor de rechter

"Heel veel mensen wagen het om de sporen over te steken wanneer dat eigenlijk niet mag, ook al is het levensgevaarlijk. Het klinkt onvoorstelbaar, maar dit is dagelijkse kost. We schrikken zelf niet meer van het hoge getal. Daarom is het zo belangrijk dat we blijven controleren", zegt politiewoordvoerder in Dilbeek Sofie Schuddinck.

Alle 19 overtreders moeten voor de Halse politierechtbank verschijnen. Ze riskeren een rijverbod tot 5 jaar en een geldboete tot 4.000 euro. Ook de overtreders die te voet de sporen over staken, maar in het bezit zijn van een rijbewijs, riskeren een rijverbod. "Dat komt omdat ze een serieuze verkeersovertreding hebben begaan", legt Schuddinck uit. De politie laat weten dat ze in de toekomst nog gelijkaardige acties zal houden.

Wat is nu één minuut wachten tegenover het in gevaar brengen van jouw leven en dat van anderen?

Frédéric Petit (Infrabel)

Frédéric Petit, woordvoerder van spoorwegbeheerder Infrabel, reageert verbijsterd op - alweer - al deze overtredingen aan een overweg. Eerder deze week hadden we nog de incidenten met een lijnbus in Wespelaar en het meisje dat in Veurne over de sporen liep om een selfie te nemen, herinnert de woordvoerder. 

Petit stelt vast dat mensen hardleers zijn en zich niet bewust zijn van de gevaren. Hij herinnert eraan dat de gemiddelde sluitingstijd van een overweg slechts één minuut is. "Maar wat is nu één minuut tegen het in gevaar brengen van jouw leven en dat van anderen? Aan een kruispunt moet je als automobilist of als voetganger of fietser ook stoppen bij een rood licht. Wel, aan een overweg is dat net hetzelfde."

Blijven sensibiliseren

Dat mensen ondanks zovele waarschuwingen toch achteloos de sporen blijven oversteken, kan er bij Petit niet in. "Aan overwegen heb je rode lichten, slagbomen, een belsignaal, verkeersborden... en toch leggen de mensen die waarschuwingen naast zich neer." 

Om het probleem aan de kaak te stellen, zal Infrabel op dezelfde nagel blijven kloppen en sensibiliseringsacties blijven houden, zegt Petit.  Daarnaast blijft Infrabel investeren in maatregelen om de overwegen zo veilig mogelijk te maken. En tot slot wordt er - zoals vandaag gebeurde - samengewerkt met de politie tijdens controleacties aan het spoor, waarbij overtreders beboet worden. 

Meest gelezen