VOORBESCHOUWING RIT 16. Giro gaat naar zijn hoogste punt, ook zonder de Stelvio

De Stelvio is geschrapt, maar dat hoeft niet veel impact te hebben op het verloop van de rit. Het peloton doet nu de Umbrailpas aan en klimt daar naar het dak van de Giro op 2.498 meter. De opeenvolging Passo Pinei-Monte Pana zorgt voor een lange finale bergop, waar wellicht een vluchtgroep voor de dagzege strijdt.

Jan-Pieter de Vlieger

Kort:

Start: om 11.20 uur

Aankomst: rond 17.15 uur

Afstand: 206 km

Het parcours:

Na de rustdag mag het peloton meteen hervatten met een dubbele klim. De namen klinken mogelijk bekend in de oren. Eerst is er de Passo Eira, daarna de klim naar Passo di Foscagno, twee plaatsen die het peloton ook aandeed in de rit van afgelopen zondag. Nu rijdt het peloton in tegengestelde richting.

Nadien volgt dus niet de Stelvio. De renners doen een deel van de oorspronkelijke klim, maar nemen op 3 km van de top de afslag naar de Umbrailpas (18.4 kilometer aan 7.1% gemiddeld). Die gaat tot 2.498 meter, maar sneeuw zorgt daar vreemd genoeg niet voor problemen. 2.498 meter is de zogenaamde Cima Coppi, het hoogste punt van de Giro. De klim naar Umbrail lijkt de plaats bij uitstek waar de vroege vlucht zich kan vormen.

Na de afdaling volgt heel veel vallei, waarbij het peloton vanuit Zwitserland terugkeert naar Italië. De dubbele slotklim begint met de Passo Pinei/Panidersattel (23.3 km aan 4.7%) die een stevige aanloop en uitloop heeft, met daartussen een zeer mild intermezzo. Veelzeggend is dat net daar de Intergiro en bonussprint ligt.

Na een korte afdaling komen de renners in het Grödental/Val Gardena, met aankomst in Santa Cristina/Sankt Christina. De slotklim naar Monte Pana (6.5 km aan 6.1%) is vooral een lange aanloop voor een bijzonder steile ‘muur’ in de laatste twee kilometer. Het maximale stijgingspercentage is zestien procent.

Onze sterren:

Een topfavoriet aanduiden voor deze etappe is bijzonder moeilijk. Alles wijst erop dat het een etappe voor vluchters wordt. Tadej Pogacar denkt in de laatste week wellicht al aan de Tour en zal in een etappe met heel veel vallei ook zijn ploeg niet al te zwaar meer op de proef willen stellen.

Na een rustdag zijn de krachtverhoudingen altijd onvoorspelbaar, maar het meest waarschijnlijke profiel van de ritwinnaar is dat van een goeie klimmer die op meer dan tien minuten staat in het klassement en geen kopman heeft om rekening mee te houden. Nairo Quintana toonde zondag dat hij goed in vorm is. Hij heeft hier een perfect parcours om het dit keer wel af te maken.

*** Nairo Quintana

** Aurélien Paret-Peintre, Esteban Chaves, Julian Alaphilippe

* Lorenzo Fortunato, Romain Bardet, Filippo Zana

Alaphilippe won eerder al een rit in deze Giro.© AFP

Dit zijn de sleutelmomenten:

Kilometer 161: tussensprint voor de maglia ciclamino, waarin Jonathan Milan (284 punten) sowieso al een straatlengte voorsprong heeft op zijn rivalen Kaden Groves (175) en Tim Merlier (93). De kans dat sprinters vandaag punten scoren is na de Umbrailpas zo goed als onbestaande.

Kilometer 170: in Prato all Isarco begint de dubbele slotklim. Vanaf hier barst de strijd om de dagzege helemaal los.

Kilometer 177: de befaamde Intergiro tussensprint, waar zowel bonusseconden als punten voor het Intergiro-klassement zelf te verdienen zijn. Alleen de diehard Girokenner weer dat Filippo Fiorelli (Bardiani) aan kop staat van dit klassement.

Dit moet u nog weten:

• Aankomstplaats Santa Cristina/Sankt Christina zit voor het eerst in de Giro. Het dorp is wel bekend van de Wereldbeker Alpineskiën die er jaarlijks doorgaat.

• De Passo Umbrail zat ook in de Giro van 2017 en vooral in Nederland behoort die tot het collectief geheugen door het ‘poepincident’ met Tom Dumoulin. In aanloop naar de klim stapte hij van de fiets om in de berm naast de weg zijn gevoeg te doen. Hij keerde vorig jaar nog terug naar die plaats, in het kader van zijn biografie die binnenkort uitkomt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen