Live Gaza | Frankrijk steunt “onafhankelijkheid” van Internationaal Strafhof

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) vraagt dat arrestatiebevelen worden uitgevaardigd tegen Israëlisch premier Netanyahu en minister van Defensie Galant. Het zorgt voor felle reacties uit Israël, maar ook uit de VS.

red
Wim Lecluyse
Wim Lecluyse

Israël vraagt medestanders zich uit te spreken tegen aanklacht Strafhof

"We roepen alle beschaafde en vrije landen die tegen terrorisme zijn op om de kant van Israël te kiezen". Dat zegt de Israëlische regeringswoordvoerder Tal Heinrich, naar aanleiding van het arrestatiebevel dat het Internationaal Strafhof tegen premier Benjamin Netanyahu heeft uitgevaardigd. Hij vraagt deze stap te veroordelen. "Zorg ervoor dat het ICC begrijpt waar je voor staat. Verzet je tegen de beslissing van de aanklager, en laat weten dat ook al is er een arrestatiebevel uitgegeven, je niet van plan bent dit hieraan mee te werken. Want het gaat niet over onze leiders. Het gaat over ons voortbestaan."

 De Amerikaanse president Joe Biden noemde het arrestatiebevel alvast "schandalig". Eerder sprak de Israëlische minister van Defensie Yoav Galant van een poging om "het recht op zelfverdediging" van Israël onderuit te halen. Ook Netanyahu zelf verwerpt "met afschuwd" de arrestatiebevelen.
Wim Lecluyse
Wim Lecluyse

Aanvallers hulpkonvooien "kregen tips van leden Israëlische veiligheidsdiensten"


Extreemrechtse Israëli's hadden het op deze vrachtwagen met hulpgoederen gemunt.
Extreemrechtse Israëli's hadden het op deze vrachtwagen met hulpgoederen gemunt. AFP
De Israëlische kolonisten die proberen de levering van hulpgoederen aan Palestijnen te verhinderen, krijgen tips van Israëlische militairen en agenten. Dat bevestigt een woordvoerder van de uiterst rechtse Israëlische groepering Tzav 9 aan The Guardian. Die groepering blokkeert trucks met hulpgoederen "omdat ze anders in handen van Hamas komt".

Tzav 9 zegt ook steun en tips te krijgen van personen binnen het leger en de politie. "Zij worden verondersteld om Israëli's te beschermen, maar moeten in plaats daarvan humanitaire hulp beschermen, wetende dat die in handen van Hamas komt. We kunnen het hen niet kwalijk nemen dat zij of burgers die de konvooien zien tips geven aan actiegroepen die de hulp willen tegenhouden".

Tekstberichten die The Guardian kon inkijken tonen ook aan dat er tips kwamen van militairen. Tzav 9 zegt echter niet achter het vernielen van de hulpgoederen te zitten, enkel voor de blokkade. Vernielingen zouden het werk zijn van andere groeperingen, klinkt het.
Inge Schelstraete
Inge Schelstraete

Frankrijk steunt ICC-aanklager die arrestatie Netanyahu eist 

Frankrijk schaart zich achter de vraag van Karim Khan, hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), om vijf personen te laten arresteren wegens misdaden tegen de mensheid. Het gaat om de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Yoav Galant, en drie leiders van Hamas, onder wie zijn opperbevelhebber Yahya Sinwar. 

Het ICC heeft nog niet beslist of het zo'n arrestatiebevel ook uitvaardigt. Bijna alle landen van de Europese Unie zijn lid van het ICC. Een arrestatiebevel zou hen diplomatiek in een moeilijke situatie brengen: zij moeten het volgen, zelfs als de beschuldigde pakweg komt onderhandelen over een wapenstilstand.

Dat bezorgt Frankrijk niet. "Frankrijk steunt het ICC, zijn onafhankelijkheid en de strijd tegen straffeloosheid in alle mogelijke situaties", maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag in een communiqué bekend. Daarmee staat Frankrijk tegenover bondgenoten als de Verenigde Staten: president Joe Biden noemde de vraag "ongehoord". 

Khan zegt dat Israël zich schuldig maakt aan "opzettelijke moord, uitroeiing en/of moord en uithongering". "Dit is een grootscheepse en systematische aanval tegen de Palestijnse burgerbevolking." Hamas draagt volgens hem dan weer "criminele verantwoordelijkheid" voor de aanvallen van 7 oktober. Daar spreekt hij van "het nemen van gijzelaars, verkrachting en ander seksueel geweld en foltering". 

"Internationale weten en wetgeving over gewapende conflicten gelden voor iedereen", besloot Khan. "Niemand kan straffeloos handelen; geen gewone soldaat, geen bevelhebber, geen civiele leider - niemand."

Frankrijk herhaalt in zijn communiqué dat het Hamas' "antisemitische bloedbad van 7 oktober" veroordeelt, en zijn waarschuwing dat internationale mensenrechten kunnen worden geschonden door de Israëlische invasie van de Gazastrook. "Wat Israël betreft, is het nu aan de eerste kamer van de rechtbank om het bewijsmateriaal van de aanklager te onderzoeken en te beslissen of het deze arrestatiebevelen uitvaardigt of niet", volgens het Franse ministerie. 
Inge Schelstraete
Inge Schelstraete

Studenten universiteitsbezettingen verenigen zich


De bezetters van UGent, vorige vrijdag in gesprek met recor Rik Van De Walle.
De bezetters van UGent, vorige vrijdag in gesprek met recor Rik Van De Walle. fvv
De studenten die gebouwen van universiteiten in ons land bezetten uit protest tegen de oorlog in Gaza, hebben zich met een gemeenschappelijk statement verenigd. 

Het gaat om studenten van de UGent, ULiège, KU Leuven, ULB, VUB, UCLouvain en UAntwerpen. Allen houden ze sinds minstens een week een bepaald gebouw van hun alma mater bezet, om de oorlog in Gaza aan te klagen. Ze houden er dagelijkse activiteiten en overnachten in tentjes. 

In hun gezamenlijk statement formuleren de studenten een aantal eisen. Zo willen ze dat de universiteiten een volledige academische boycot invoeren tegen de instellingen en bedrijven "die medeplichtig zijn in de voortzetting van de apartheidsstaat". Ook eisen ze dat de Belgische universiteiten oproepen tot een permanent staakt-het-vuren in Gaza, en zich inzetten voor de onderwijsnoden van Palestijnen in ons land. 

Voorts willen ze volledige transparantie van de Belgische universiteiten over alle samenwerkingen met Israëlische instellingen, en dat de "koloniale natuur van de zionistische staat Israël" erkend wordt.

"Het is een staat die apartheid uitoefent en genocide pleegt tegen het Palestijnse volk", stellen ze. "We zijn vastberaden om onze bezetting van campussen verder te zetten en verdere acties te ondernemen, tot onze eisen zijn ingewilligd en de medeplichtigheid van onze universiteiten in de genocide eindigt." (belga)
Inge Schelstraete
Inge Schelstraete

Israëlische minister van Defensie: "ICC probeert recht op zelfverdediging van Israël te ontkennen"

Hoofdaanklager Karim Khan van het Internationaal Strafhof (ICC) vraagt dat het ICC een arrestatiebevel uitvaardigt tegen de Israëlische minister van Defensie Yoav Galant en premier Benjamin Netanyahu wegens oorlogsmisdaden. Dat noemt Galant een 'schandelijke' poging om tussen te komen in de oorlog in Gaza.

"De poging van hoofdaanklager Karim Khan om de staat Israël zijn recht op zelfverdediging te ontnemen en zijn gijzelaars te bevrijden, moet zonder meer verworpen worden", postte hij op X. (reuters)
Inge Schelstraete
Inge Schelstraete

Minstens zes doden bij Israëlische militaire operatie op Westelijke Jordaanoever


Palestijnse vrouwen rouwen om familieleden die bij de aanval omkwamen.
Palestijnse vrouwen rouwen om familieleden die bij de aanval omkwamen. afp
Bij een Israëlische militaire operatie in Jenin, op de Westelijke Jordaanoever, zijn volgens Palestijnse berichten minstens zes mensen gedood. Het ministerie van Volksgezondheid in Ramallah maakte dinsdag bekend dat ook tien anderen gewond zijn geraakt. Drie van hen verkeren in levensgevaar.

Het Israëlische leger zegt dat het een antiterreuroperatie is gestart in Jenin. De stad wordt beschouwd als een bolwerk van Palestijnse militanten. Het Israëlische leger voert er herhaaldelijk invallen uit.

De directeur van een ziekenhuis in Jenin vertelde dinsdag op de Palestijnse televisie dat een arts op weg naar zijn werk dodelijk gewond is geraakt door geweervuur. Volgens het Palestijnse ministerie van Onderwijs waren er ook een leraar en een leerling onder de doden.

Sinds het begin van de oorlog in Gaza op 7 oktober is ook de situatie op de bezette Westelijke Jordaanoever verslechterd. Volgens het ministerie van Volksgezondheid op de Westelijke Jordaanoever zijn sindsdien minstens 490 Palestijnen gedood bij Israëlische militaire operaties, confrontaties of eigen aanvallen. Ook het geweld van Israëlische kolonisten tegen Palestijnen is toegenomen. (belga)
Ester Meerman
Ester Meerman

Biden vindt offensief van Israël in Gaza "geen genocide"

De Amerikaanse president Joe Biden ontkent dat het Israëlische offensief in Gaza genocidaal is. "Wat er gebeurt is geen genocide, dat verwerpen wij", zei hij maandag in het Witte Huis tijdens een evenement van de Jewish American Heritage Month.

Daarbij doelde Biden op een zaak die Zuid-Afrika tegen Israël heeft aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof. Dit land beweert dat de oorlog van Israël genocidaal is. "Wat deze arrestatiebevelen ook inhouden, Israël en Hamas zijn niet gelijkwaardig", zei Biden. De Amerikaanse president beloofde "ijzersterke" steun aan Israël. Hij voegde eraan toe dat de Verenigde Staten achter Israël staan om "de slagers van Hamas uit te schakelen".
Ewald Dupan

Joe Biden noemt verzoek ICC-aanklager "schandalig"

Het verzoek van de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) om een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen onder meer de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is "schandalig". Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden maandag gezegd in een korte reactie op het nieuws. Netanyahu zelf "verwerpt met afschuw" de aangevraagde arrestatiebevelen
Behalve Netanyahu riskeert ook zijn minister van Defensie, Yoav Galant, een arrestatiebevel, net als Yahya Sinwar, hoofd van Hamas in de Gazastrook,  Mohammed Diab Ibrahim Al-Marsi, opperbevelhebber van de al-Qassam-brigades, de militaire tak van Hamas, en Ismail Haniyeh, het hoofd van het politieke bureau van Hamas.
Dat Israël en Hamas zo op dezelfde lijn gezet worden, vindt Biden niet kunnen. "Laat me duidelijk zijn: wat deze aanklager ook mag suggereren: er is geen gelijkwaardigheid - geen enkele - tussen Israël en Hamas. We zullen altijd achter Israël staan tegen bedreigingen van zijn veiligheid."
Iets eerder had ook Bidens minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, de vraag van aanklager Karim Khan "beschamend" genoemd. De minister meent dat de vraag de gesprekken over een staakt-het-vuren in de Gazastrook kan compromitteren en wijst er voorts op dat het Strafhof geen "jurisdictie" over Israël zou hebben - net als onder meer de Verenigde Staten heeft Israël het ICC-verdrag niet geratificeerd.
Netanyahu zegt "de vergelijking van de procureur in Den Haag tussen het democratische land Israël en de massamoordenaars van Hamas met afschuw te verwerpen".
Vanuit Londen liet een woordvoerder van de Britse premier Rishi Sunak weten dat de vraag van de ICC-aanklager "niet helpt om een gevechtspauze, de vrijlating van gijzelaars of humanitaire hulp te verkrijgen". 
De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib liet kort na het nieuws uit Den Haag al weten dat misdaden in Gaza vervolgd moeten worden, "ongeacht de daders". "De strijd tegen straffeloosheid overal waar misdaden worden gepleegd, is een prioriteit voor België. België steunt het werk van het Internationaal Strafhof", zegt Lahbib ook.
Maxie Eckert

35.562 Palestijnen gedood sinds 7 oktober, 106 in voorbije 24 uur

Mannen bij een huis in Rafah dat bij een Israëlische aanval werd vernield.
Mannen bij een huis in Rafah dat bij een Israëlische aanval werd vernield. . Reuters
Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza meldt dat tijdens de voorbije 24 uur 106 doden zijn gevallen bij Israëlische aanvallen. Sinds oktober werden meer dan 35.562 Palestijnen gedood en raakten 79.652 gewond. (reuters)
Diebrecht De Smet

Aanklager Internationaal Strafhof vraagt arrestatiebevel tegen Netanyahu en Hamas-leiders


De aanklager van het Internationaal Strafhof, Karim Khan, vraagt een arrestatiebevel tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Yoav Galant. Ze worden beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid naar aanleiding de oorlog in Gaza, die er kwam na de aanvallen van 7 oktober op Israël. 

"Op basis van het bewijsmateriaal dat mijn kantoor heeft verzameld en onderzocht, heb ik redelijke gronden om aan te nemen dat Netanyahu en Galant strafrechtelijke verantwoordelijkheid dragen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid gepleegd op het grondgebied van de staat Palestina (in de Gazastrook) vanaf 8 oktober 2023", zegt Khan in een verklaring. 

Volgens Khan zijn de twee verantwoordelijk voor de uithongering van burgers, het opzettelijk richten van aanvallen op de burgerbevolking en het opzettelijk doden van mensen. Volgens Khan was er een plan "om hongersnood als oorlogsmethode en andere gewelddaden tegen de burgerbevolking van Gaza te gebruiken "om Hamas uit te schakelen, de gijzelaars terug te krijgen en om de burgerbevolking van Gaza "collectief te straffen".

Khan wil ook een arrestatiebevel uitvaardigen tegen drie Hamasleiders: Yahya Sinwar, hoofd van Hamas in de Gazastrook,  Mohammed Deif, opperbevelhebber van de Al-Qassam-brigades, de militaire tak van Hamas, en Ismail Haniyeh, het hoofd van het politieke bureau van Hamas. Ook zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, zowel in Israël als op Palestijns grondgebied. 

Een panel rechters zal zich nu buigen over Khans aanvraag voor de arrestatiebevelen. Ze zullen ongeveer twee maanden nodig hebben om het bewijs te beoordelen en te bepalen of de procedure kan doorgaan. De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het Israëlische oorlogskabinet, noemt de vraag om arrestatiebevelen uit te vaardigen "een misdaad van historische proporties". Ook Hamas hekelt het initiatief.
Nick De Leu
Nick De Leu

Hamas: "Raisi steunde ons tegen Israël"

Ook de Palestijnse militante beweging Hamas stuurde zondag een rouwboodschap de wereld in over de omgekomen Iraanse president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian.

"Deze leiders steunden onze legitieme strijd tegen Israël en boden op alle fronten waardevolle steun aan het Palestijnse verzet."

Hamas heeft Iran in het verleden al regelmatig bedankt voor zijn militaire en financiële steun in zijn strijd tegen Israël. 
Inge Schelstraete
Inge Schelstraete

Biden noemt Gaza 'humanitaire crisis' in speech universiteit, stil protest bij zwarte studenten


Joe Biden gaf zijn speech aan het historisch zwarte Morehouse College.
Joe Biden gaf zijn speech aan het historisch zwarte Morehouse College. . Getty
Sommige studenten draaiden hun rug naar de president in stil protest.
Sommige studenten draaiden hun rug naar de president in stil protest. reuters
De Amerikaanse president Joe Biden heeft de afgestudeerden toegesproken van Morehouse College in Atlanta. Daarin had hij het ook over de oorlog in Gaza. "Dat is een humanitaire crisis, daarom vraag ik een onmiddellijk staak-het-vuren."

"Ik weet dat het velen van jullie boos maakt en frustreert, ook in mijn familie", zei de president, terwijl hij een applausje kreeg.

De speech verliep niet zonder protest, maar dat bleef wel geweldloos. Een aantal studenten draaide zijn stoelen om en keerde zijn rug naar president Biden. Een afgestudeerde hield even een Palestijnse vlag omhoog. Andere studenten droegen kefiyes over hun toga, de sjaals die solidariteit met Palestina uitdrukken.

Morehouse College is de universiteit waar Martin Luther King studeerde, en werd in 1867 opgericht voor zwarte studenten. In 2020 stemden negen op de tien zwarte kiezers voor Joe Biden. Maar het enthousiasme voor de president daalt, vooral bij jonge zwarte mannen, en specifiek omwille van zijn steun aan Israël.

Volgens de laatste poll van het agentschap Reuters, lopen Biden en Trump op dit moment gelijk bij kiezers onder de 40. In 2020 had Biden daar minstens tien procent voorsprong. De president heeft dan ook veel historisch zwarte universiteiten toegesproken in zijn campagne, en die normaal nogal deugdzame speeches zijn ook nauwlettend gevolgd door de media. (reuters)
Folker Debusscher
Folker Debusscher

Duizenden mensen betogen opnieuw in Brussel voor staakt-het-vuren in Gaza


Aan het Brusselse Noordstation hebben zich zondagnamiddag opnieuw enkele duizenden manifestanten verzameld voor een betoging tegen het aanhoudende geweld in Gaza. Volgens wat onze fotograaf hoort, zouden er 30.000 tot 50.000 mensen op de been zijn. De betogers eisen een staakt-het-vuren en een rechtvaardige oplossing voor de Palestijnen. Het is al de zesde grote betoging sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober en de maandenlange vergeldingscampagne die Israël daarop in gang zette.

Het initiatief voor de betoging gaat uit van een coalitie van maatschappelijke organisaties, waaronder de Franstalige en Nederlandstalige 11.11.11-koepels, Een Andere Joodse Stem (EAJS), de Unie van Progressieve Joden in België (UPJB) en Vrede vzw.
© Kristof Vadino
"In meer dan 7 maanden tijd zijn al meer dan 33.797 Palestijnen gedood, voornamelijk vrouwen en kinderen", klinkt het bij de organisatoren. "Meer dan 76.465 personen zijn gewond geraakt en nog eens meer dan 7.000 personen worden vermist. Ongeveer 2 miljoen personen moesten op de vlucht slaan en een groot deel van de civiele infrastructuur is volledig verwoest."

Voor de organisatoren moet de internationale gemeenschap ingrijpen om een einde te maken aan het voortdurende onrecht: "Ze moet dringend een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren bekomen en zorgen voor de bescherming van alle burgers, de vrijlating van alle gevangenen, het einde van de belegering en de toegang tot internationale hulp voor de Palestijnen in Gaza, die zich momenteel in een absolute humanitaire noodsituatie bevinden."

De Europese Unie en haar lidstaten moeten ook een volledig internationaal militair embargo instellen, en economische en diplomatieke maatregelen nemen tegen Israël, vinden de organisatoren. "Europa moet zijn volledige steun verlenen aan de lopende onderzoeken van het Internationaal Strafhof (ICC), en aan de procedure die Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) tegen Israël heeft aangespannen, en moet alle handel met de Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden verbieden." (blg)
© Kristof Vadino
Jef Poppelmonde

Ziekenhuis in Gaza meldt twintig doden na aanval op vluchtelingenkamp

Bij een Israëlische luchtaanval zijn zondagochtend vroeg twintig mensen omgekomen in het vluchtelingenkamp van Nuseirat, centraal gelegen in de Gazastrook. Dat meldt het Al-Aqsaziekenhuis. "We hebben twintig doden en verschillende gewonden binnengekregen na de Israëlische aanval die een woning viseerde van de familie Hassan in het kamp van Nuseirat", meldt het ziekenhuis in een verklaring.
Volgens getuigen vond de aanval midden in de nacht plaats, rond 3 uur. Het Israëlische leger zegt dat het de feiten aan het controleren is. 
Sinds het begin van het grondoffensief in de stad Rafah, aan de zuidelijke rand van de Gazastrook, op 7 mei, zijn de bombardementen en gevechten geïntensiveerd rond Nuseirat en, verder naar het noorden, in Gaza-Stad en Jabalia, waar het Israëlische leger zegt "gerichte" operaties uit te voeren.

Artillerievuur
Volgens getuigen waren zondag explosies te horen in Jabalia en gaan de gevechten daar voort. Daarnaast laat een ziekenhuis in Gaza-Stad weten dat er drie doden en verschillende gewonden vielen bij een luchtaanval op een school, waar mensen onderdak zochten.
In het noorden van de Gazastrook werd artillerievuur gehoord in het gebied Sheikh Zayed, terwijl in het zuiden, aan de grens met Egypte, Israëlische helikopters het vuur volgens getuigen openden in het oosten van de stad Rafah.
Ann-Sofie Dekeyser
Het rommelt tussen (v.l.n.r.) Netanyahu, Gallant en Gantz.
Het rommelt tussen (v.l.n.r.) Netanyahu, Gallant en Gantz. © epa

Israëlische minister Gantz stelt Netanyahu voor ultimatum

Als premier Benjamin Netanyahu tegen 8 juni niet met een concreet plan komt voor 'de dag na Hamas' dreigt minister Benny Gantz ermee het oorlogskabinet te verlaten. In dat plan moet onder meer worden vastgelegd wie Gaza na de oorlog met Hamas zal besturen.

Gantz vertelde in een persconferentie dat hij wil dat het oorlogskabinet zich voor 8 juni verbindt aan een zespuntenplan, zijn voorstel houdt in dat er een tijdelijk Amerikaans-Europees-Arabisch-Palestijns systeem van burgerlijk bestuur voor Gaza zou komen, terwijl Israël de controle over de veiligheid behoudt. Het zou ook een nationale dienstplicht invoeren voor álle Israëli's, met inbegrip van ultraorthodoxe Joden, die nu zijn vrijgesteld. Als niet aan zijn verwachtingen wordt voldaan, zei hij, zal hij zijn centristische partij terugtrekken uit de noodcoalitie van de conservatieve premier. Gantz, een gepensioneerde Israëlische topgeneraal, is volgens opiniepeilingen Netanyahu's meest geduchte politieke rivaal.

Het rommelt steeds meer in de Israëlische regering. Eerder deze week eiste minister van Defensie Yoav Gallant ook al dat Netanyahu afziet van een militaire herbezetting van Gaza. “De ‘dag na Hamas’ kan er alleen komen als Palestijnen het voor het zeggen hebben in Gaza, en samen met internationale partners een alternatief vormen voor Hamas’ heerschappij”, zei Gallant. Daarmee bekritiseert hij openlijk Netanyahu, die behalve premier ook de voorzitter is van Galants partij Likoed. Een burgerlijk of militair bestuur door Israël zou volgens Gallant niet alleen leiden tot onnodig bloedvergieten, maar ook een hoge economische tol eisen. Hij riep Netanyahu op “een beslissing te nemen” en de mogelijkheid van een Israëlisch bestuur in Gaza publiek te verwerpen.


Ann-Sofie Dekeyser

Bijna helft van bevolking uit Rafah op de vlucht 

Zo'n 800.000 mensen zijn op de vlucht voor de gevechten in Rafah. Dat zegt UNRWA, de organisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen. De vluchtelingenstroom kwam op gang nadat het Israëlische leger op 6 mei een operatie begon in het zuiden van de Gazastrook. Het gaat om bijna de helft van de bevolking van Rafah

Volgens Philippe Lazzarini, baas van UNRWA, gaven de vluchtelingen gevolg aan het bevel om te evacueren naar de "zogenoemde veilige zones". Ze trekken dan naar centraal gelegen zones in de Gazastrook en de zuidelijke stad Khan Younis. Er wordt ook onderdak gezocht in verwoeste gebouwen, aldus Lazzarini.

Rafah ligt in het zuiden van de Gazastrook, bij de grens met Egypte. Inwoners van de Gazastrook zijn de afgelopen maanden net massaal naar die stad gevlucht, weg van gevechten in andere delen van het kustgebied. Israël heeft aangegeven de extremistische Palestijnse beweging Hamas ook in Rafah te willen uitschakelen. Ook zaterdag zijn weer bombardementen en gevechten gemeld in het zuidelijke gebied.

De strijd leidt opnieuw tot een uittocht van vluchtelingen. Lazzarini noemt het op X onzin dat mensen zich naar veilige gebieden kunnen verplaatsen. "Er zijn geen veilige zones in Gaza", zegt hij. "Het is nergens veilig. Niemand is veilig."
Ann-Sofie Dekeyser

Israëlisch leger vindt nog een gedode gijzelaar uit Gaza 

Het Israëlische leger meldt dat soldaten die in de Gazastrook opereren het lichaam van de 53-jarige Ron Binyamin hebben teruggevonden. Binyamin behoorde tot de 252 mensen die door Hamas gevangen werden genomen tijdens de aanval op 7 oktober op het Nova-festival. De extremistische Palestijnse beweging voerde zijn lichaam mee naar de kuststrook nadat hij gedood was bij de grootschalige terreuraanval in het zuiden van Israël.

Volgens militair woordvoerder Daniel Hagari werd zijn stoffelijke overschot teruggevonden samen met dat van drie andere gijzelaars: Shani Louk, Amit Buskila en Itzhak Gelerenter. De repatriëring van de lichamen van die laatsten werd vrijdag bekendgemaakt.  Ze zouden alle vier op 7 oktober gedood zijn. 

Dries Blontrock
Dries Blontrock

Oostenrijk hervat financiering aan UNRWA

Ook Oostenrijk gaat zijn financiering van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA hervatten. Nadat Israël beweringen over steun aan Hamas binnen UNRWA de wereld instuurde, schortten verschillende landen hun steun op. De meeste van die landen hervatten hun financiering intussen. Begin dit jaar beschuldigde Israël een tiental van de 13.000 UNRWA-medewerkers in de Gazastrook ervan op 7 oktober deelgenomen te hebben aan de ongeziene aanval door Hamas op het zuiden van Israël. 

Een onafhankelijke commissie oordeelde eind vorige maand dat Israël geen bewijzen kon voorleggen om aan te tonen dat een groot aantal UNRWA-medewerkers lid van terreurorganisaties. In het rapport werd wel opgemerkt dat er binnen de organisaties "problemen met neutraliteit" bestaan. Belangrijke geldschieters zoals de Verenigde Staten en Duitsland schortten na de aantijgingen hun hulp op. De meeste landen, zoals Duitsland, Zweden en Japan, hervatten inmiddels hun steun omdat Israël geen concrete bewijzen voor zijn aantijgingen kon voorleggen. 

"Na in detail het actieplan (van UNRWA, red.) om de werking van de organisatie te verbeteren geanalyseerd te hebben, heeft Oostenrijk beslist de middelen te deblokkeren", meldt het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag in een persbericht. Wenen had voor dit jaar 3,4 miljoen euro vrijgemaakt voor UNRWA, en tijdens de zomer zou de eerste betaling moeten gebeuren. De Belgische steun aan UNRWA bleef altijd gehandhaafd, terwijl Nederland zijn financiering nog niet hervat heeft. (belga)
Dries Blontrock
Dries Blontrock

Israëlisch leger doodt commandant Palestijnse Islamitische Jihad op Westelijke Jordaanoever

In Jenin op de Westelijke Jordaanoever heeft het Israëlische leger Islam Khamayseh gedood, een commandant van de militante organisatie Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). Bij de Israëlische aanval raakten zeven andere mensen gewond. De al-Qudsbrigade, de gewapende tak van PIJ, bevestigt het overlijden van Khamayseh.