© pol de wilde - corelio

Voor al wie niet kan gaan stemmen op 9 juni: zo geef je iemand een volmacht om het in jouw plaats te doen

Tijdens de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen van 9 juni moeten alle stemgerechtigde Belgen naar het stemhokje, maar voor veel landgenoten is het onmogelijk om daar te raken. Gelukkig voor hen is er de stemming per volmacht: maar wie mag zo’n volmacht geven? En hoe doe je dat eigenlijk?

mts, fem

Wat is een geldige reden om een volmacht te kunnen geven?

Lang niet iedereen mag zomaar een volmacht geven en een ander laten stemmen in zijn of haar plaats. De wet voorziet zeven redenen of categorieën van stemgerechtigden die een geldige reden hebben om een volmacht te geven. Het gaat om zieken en gehandicapten die niet in staat zijn om naar het stembureau te komen; werknemers die vanwege hun beroep niet tijdig kunnen komen opdagen in het stembureau; zelfstandigen, schippers, markt- of foorkramers die vanwege hun activiteit zich niet kunnen aanmelden in het stembureau; vakantiegangers die op de verkiezingsdag niet in het land zijn; studenten die hun studie niet kunnen combineren met een bezoek aan het stemkantoor; gevangenen en tot slot gelovigen die om religieuze redenen niet in het stembureau aanwezig kunnen zijn.

Wie in een van die categorieën valt, mag nog steeds niet zomaar aan zijn burgerplicht verzaken. Zieken en gehandicapten hebben een attest nodig van hun dokter, werknemers van hun werkgever en zelfstandigen van hun gemeentebestuur. Ook als je op reis bent in het buitenland op 9 juni, moet je gemeente je volmachtformulier attesteren. Vakantiegangers moeten daarbij ook bewijsstukken voorleggen van hun reis, zoals een hotelreservatie of een vliegticket, óf een verklaring op eer afleggen.

Studenten moeten hun volmachtformulier laten tekenen door hun onderwijsinstelling, gevangenen door de gevangenisdirectie, gelovigen door hun religieuze overheid, zelfstandigen door hun gemeente en studenten door hun onderwijsinstelling.

Aan wie kan ik een volmacht geven?

Aan om het even welke andere stemgerechtigde kiezer binnen dezelfde kieskring. Maar opgelet: die persoon mag nog geen andere volmacht hebben, aangezien één kiezer maar één volmacht mag hebben. Die regel moet vermijden dat politici bijvoorbeeld meerdere volmachten gaan ronselen in rusthuizen. Nog een klein addertje onder het gras: minderjarige kiezers en niet-Belgische EU-burgers mogen enkel stemmen voor kandidaten van het Europees Parlement. Zij kunnen dus geen volmacht uitoefenen voor een meerderjarige Belg.

Hoe geef ik een volmacht?

Om een volmacht te geven, moet je het al vermelde volmachtformulier invullen, dat hier te vinden is onder het kopje ‘Formulieren’ of gratis te verkrijgen is op het gemeentehuis. Dat kan zelfs tot op de dag van de verkiezingen. Als het formulier geattesteerd is, moet zowel de volmachtgever als -krijger het document ondertekenen. Degene die de volmacht krijgt, moet eerst zelf stemmen in zijn eigen stembureau en daarna in het kiesbureau van degene die de volmacht geeft. Hij of zij moet het ingevulde en geattesteerde volmachtformulier bij hebben en zijn of haar eigen afgestempelde oproepingsbrief en identiteitskaart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer