Wielrennen

Lotte Kopecky past voor de Tour en zet vol in op de Olympische Spelen

Kopecky werd vorig jaar nog tweede in de Tour.© Getty Images

Lotte Kopecky (28) neemt komende zomer niet deel aan de Ronde van Frankrijk. De start van de Tour valt één dag na het einde van het omnium-pistenummer op de Spelen van Parijs. Kopecky eindigde vorig jaar nog tweede in de Tour, maar mikt nu vol op olympisch eremetaal.

gvdl, bla

Het hing al even in de lucht: Lotte Kopecky past deze zomer voor de Tour en zet vol in op een olympische medaille in Parijs, waar ze aan de tijd- en wegrit zal deelnemen. Op de piste neemt ze het omnium voor haar rekening en kan ze eventueel ook nog aan de ploegkoers deelnemen. De start van de Tour in het Nederlandse Rotterdam op 12 augustus valt één dag na het einde van het omnium-nummer.

De wereldkampioene last na een druk voorjaar nu eerst een rustperiode in en hervat de competitie begin juni in de Ronde van Groot-Brittannië. Via de Ronde van Italië (7 tot 14 juli) wil Kopecky zich definitief klaarstomen voor haar olympische queeste.

Na de Spelen heeft Kopecky met het WK in Zürich nog één belangrijke wedstrijd op de agenda staan, al lijkt het Zwitserse parcours misschien net te zwaar voor onze landgenote. Wil ze zich goed voorbereiden op het WK, dan lijkt een deelname aan de eveneens in Zwitserland georganiseerde Ronde van Romandië (5 tot 8 september) aangewezen. Bovendien is de combinatie met een verkenning van het WK-parcours voor de hand liggend.

SD Worx en Protime verlengen (minstens) tot 2028

Bij de Nederlandse ploeg van Kopecky SD Worx-Protime was er maandag nog nieuws. De twee hoofdsponsors blijven minstens tot 2028 in het vrouwenpeloton. Nadat eerder Kopecky al had verlengd bij het team, tekent nu ook de Nederlandse spurter Lorena Wiebes bij. Beiden zullen bij de Nederlandse formatie prominenter als kopvrouw worden uitgespeeld.

Lotte Kopecky (rechts) en haar ploegmate Lorena Wiebes zijn de speerpunten van de Nederlandse formatie.© BELGA

De Belgische HR-dienstverlener SD Worx is hoofdsponsor van het Nederlandse team sinds 2021, toen het Boels en Dolmans verving. Sinds vorig jaar kwam dochterbedrijf Protime er als tweede sponsor bij. Sinds de komst van SD Worx als hoofdsponsor rijgt het team de successen aan elkaar en is het dominant in het vrouwenwielrennen. Zo won Kopecky onder andere het WK, twee keer de Ronde van Vlaanderen, twee keer de Strade Bianche en Parijs-Roubaix. Wiebes won dit jaar Gent-Wevelgem en greep maar net naast winst in de Amstel Gold Race.

De derde kopvrouw van het team, Tourwinnares Demi Vollering, zoekt straks andere oorden op. Haar nieuwe team is nog niet bekend, al zou ze wel al een lucratief aanbod hebben gehad van UAE Team Emirates.