Ook kleine partijen dingen naar Oost-Vlaamse stem

Naast de klassieke partijen zijn er deze keer ook zes nieuwe formaties die de kiezer willen overtuigen bij de komende Vlaamse, federale of Europese verkiezingen. Ze gaan voor een nieuwe politieke cultuur of hebben één hoofdthema waar ze op inzetten. Ook de unionistische partij BUB doet opnieuw mee.

Wie op 26 mei gaat stemmen zal niet alleen de zes gevestigde waarden (N-VA, CD&V, Open VLD, SP.A, Vlaams Belang, Groen) terugvinden. De uiterste linkse PVDA hoopt ook voor het eerst Vlaamse verkozenen te hebben. Maar naast de bekendere partijen zijn er ook kleinere formaties die meedingen. 

Be.One

Nieuw bij de Vlaamse verkiezingen is Be.One, een activistenpartij. Ze kwam al op in Gent en Sint-Niklaas bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018 maar kon toen amper 1 procent van de kiezers overtuigen. De partij probeert het nu dus op het regionaal niveau. Oprichter Dyab Abou Jahjah is ongetwijfeld de bekendste naam van Be.One maar de activist komt niet op in Oost-Vlaanderen. 

 

Dier in kooi

Meer dierenrechten

De partij DierAnimal heeft eigenlijk maar één groot programmapunt: ze wil meer dierenrechten voor alle dieren (niet enkel huisdieren). Ze willen meer geld voor campagnes voor groenten en fruit en de vleesconsumptie verminderen. Zoals de naam van de partij doet vermoeden komt de partij niet alleen op voor de Vlaamse maar ook voor de federale verkiezingen. 

Andere nieuwe formaties

De Referendumpartij (RP) valt op omdat ze meer 'directe democratie' wil. Dat betekent dat de partij voorstellen online wil lanceren en er burgers voor wil laten stemmen. Het is de bedoeling dat ook belangengroepen zoals Test Aankoop of vakbonden zo dingen kunnen lanceren, het voorstel dat de meeste (online)stemmen haalt in die referenda, wordt dan doorgevoerd. "Wij hebben geen kleur, we willen de burger meer laten bepalen, ook na de verkiezingen", legt Vlaams lijsttrekker Frank De Backer uit. 

De Coöperatie 

Er is ook een nieuwe links-liberale beweging die zich De Coöperatie noemt. "Wij hebben een ploeg met veel talent maar uiteraard kunnen we niet alles weten. Daarom denken we dat het écht een goed idee is om ook experten van buiten de partij bij het beleid te betrekken", vertelt federaal lijsttrekker Daisy De Grauwe uit Lede. De partij wil ook meer inzetten op duurzaamheid. Het initatief is ontstaan in Lede, waar een aantal socialisten, liberalen en onafhankelijken onder die naam al meededen aan de gemeenteraadsverkiezingen. 

De cooperatie

Klein maar dapper 

Er zijn ook enkele partijen die hardnekkig proberen om in het parlement te raken. PVDA hoopt, na een Franstalige verkozene, nu ook aan Vlaamse kant in het parlement te raken. In Oost-Vlaanderen kan die partij scoren want ze haalde al verkozenen in Gent en Sint-Niklaas. In Zelzate stapten ze zelfs voor het eerst in het bestuur, een primeur in ons land. Het Gents gemeenteraadslid Tom De Meester trekt de Vlaamse lijst, de federale lijsttrekker is Steven De Vuyst, schepen in Zelzate. 

Belgische vlag

Unionisten

Ook BUB (Belgische Unie/Union Belge) is er opnieuw bij. De partij probeert al jaren een verkozene te halen door in te zetten op méér België. Ze wil besparen door regionale parlementen en ministers af te schaffen. "Nu zijn er in Vlaanderen en Wallonië voor veel zaken dezelfde ministers. Door die 'dubbele' ministers af te schaffen bespaar je, ook op andere zaken: "er zijn minder parlementair medewerkers nodig, minder dienstwagens... Dat geld kan je dan gebruiken om elders te investeren", zegt lijsttrekker Baudouin Hubené uit Deinze. De partij komt enkel federaal op. 

In Europa 

Op de Europese kieslijsten is er maar één nieuwkomer: Volt. Het is een uitgesproken pro-Europese partij die ontstond in Duitsland en het toenemend populisme wil aanpakken. Naast België en Duitsland zijn er ook afdelingen in onder meer Bulgarije, Spanje en Zweden. De partij wil een socialer, democratischer en groener Europa. 

Meest gelezen