Direct naar artikelinhoud

Washington Post gelooft ‘leugenachtige uitleg’ over dood Khashoggi niet: “Dit is een doofpotoperatie”

De Washington Post, de krant waarvoor de kritische Saoedische journalist Jamal Khashoggi schreef, weigert de uitleg van Saoedi-Arabië geeft over diens dood te aanvaarden en spreekt van een doofpotoperatie.Beeld REUTERS

De Washington Post, de krant waarvoor de kritische Saoedische journalist Jamal Khashoggi schreef, weigert de uitleg van Saoedi-Arabië over diens dood te aanvaarden. De krant beschuldigt het koninkrijk van leugens en van een doofpotoperatie.

"De regering van Saoedi-Arabië heeft schandelijk en herhaaldelijk de ene leugen na de andere verteld de voorbije drie weken, sinds Jamal Khashoggi verdwenen is in het consulaat in Istanboel", zegt Fred Ryan, uitgever en CEO van de krant, in een persbericht.

“Geen uitleg, maar een doofpotoperatie”

"Zonder bewijs aan te leveren, en in contrast met al de beschikbare bewijzen, verwachten ze nu dat de wereld gelooft dat Jamal omkwam in een gevecht na een discussie. Dit is geen uitleg, dit is een doofpotoperatie.”

"President Trump, het Congres, en de leiders van de beschaafde wereld zouden verifieerbaar bewijs moeten eisen. De Saoedi's kunnen niet wegkomen met een een gefabriceerde oplossing om hun gezicht te redden. De gruweldaad lijkt de opdracht van de hoogste niveaus van hun regering." 

Het consulaat in Istanboel waar Khashoggi stierf.Beeld AP

“Gevecht”

Riyad gaf gisteren voor het eerst toe dat Khashoggi omkwam in het consulaat, nadat hij er op 2 oktober was binnengestapt om documenten op te halen voor zijn aanstaande huwelijk. Eerder zei de Saoedische regering dat hij het gebouw had verlaten en dat ze niet wist wat er met hem was gebeurd.

Zaterdag beweerde Saoedi-Arabië dat de zestigjarige man betrokken was bij een "gevecht" en als gevolg daarvan overleed.

Kritiek bij verschillende staten: stop op wapenexport?

Verschillende westerse landen laten trouwens eveneens weten geen genoegen te nemen met de uitleg van Saoedië-Arabië over de dood van Khashoggi. Duitsland dreigt zelfs met economische repercussies. 

Canada noemde de uitleg van Saoedi-Arabië “geloofwaardig noch samenhangend”. “We herhalen onze vraag naar een diepgravend onderzoek, in volle samenwerking met de Turkse autoriteiten”, zei minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland. Eerder had EU-buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini al een grondig onderzoek geëist.

Duitsland gaat nog een stap verder en hint, in tegenstelling tot de Amerikaanse president Trump op een stop op de wapenexport naar Saoedi-Arabië. “Er blijven zoveel vragen bestaan en ik kan me niet inbeelden dat er binnen de Duitse regering een positieve basis bestaat om wapenexport naar Saoedi-Arabië goed te keuren”, zei buitenlandminister Heiko Maas zaterdagavond op de Duitse tv-zender ARD.

In de VS wil de Amerikaanse president Donald Trump niet zo ver gaan. Hij herhaalde vandaag dat hij meer uitleg verwacht van Saoedi-Arabië. Trump acht het nog steeds “mogelijk” dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman echt van niets wist. Trump zegt nog steeds sancties te overwegen, maar denkt dat wapencontracten opzeggen “ons meer pijn zal doen dan hen”.

In Frankrijk stuurde minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian een apart persbericht uit waarin hij stelt dat de bevestiging van de dood van Jamal Khashoggi “een eerste stap” is om de waarheid te achterhalen. “Maar vele vragen blijven onbeantwoord. De verwachtingen zijn hoog, want onze beide landen zijn strategische bondgenoten, wat openhartigheid en transparantie vereist.”

Wallonië sluit niet uit dat de uitvoerlicenties voor wapens naar Saoedi-Arbië worden opgeschort indien de betrokkenheid van het koninkrijk bij de dood van de journalist Jamal Khashoggi bewezen wordt. “Dat vereist een reactie en we sluiten een opschorting van de wapenleveringen niet uit,” verklaarde Waals minister-president Willy Borsus zondagmiddag op het televisienieuws van RTBF en RTL-TVi. Wallonië steunt de Europese vraag naar een “ernstig en diepgaand” onderzoek.“En na overleg met een aantal Europese en niet-Europese landen gaan we ons standpunt bepalen in functie van de resultaten van dit onderzoek”, zei Borsus. Ook verduidelijkte hij dat Wallonië onder meer zal uitkijken naar het standpunt dat Duitsland zal innemen. Maandag zal minister-president Borsus overleggen met zijn partijgenoot en federaal minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. 

Beurs Saoedi-Arabië ook geraakt

De aandelenbeurs van Saoedi-Arabië staat vandaag stevig in het rood als gevolg van de kwestie rond de dood van Khashoggi. De leidende Tawadul-index verloor bij opening bijna 4 procent. Gedurende de sessie maakte de graadmeter wel iets van dat verlies goed.

Twitter bericht wordt geladen...