Gezin van zes in onbewoonbaar huis slaakt noodkreet: “Koeien krijgen dubbel dak, maar voor ons is er geen plaats”

© hls

Het regent er binnen, er zit in gat in de vloer van de bovenverdieping en er staat schimmel op de muren maar toch wonen zes mensen nog in een huis in de Houtemse Hofkouter dat onbewoonbaar is verklaard. “Een alternatief dat we kunnen betalen vinden we niet en een noodwoning heeft de gemeente niet.”

Herman Laneau

Carine Verween (51) leidt ons rond in haar huurwoning in Hofkouter, waar ze woont met haar vader François (78), haar moeder Andrea (76), haar twee zonen en haar autistische kleinkind van zeven. Vader François, die hartpatiënt is en geregeld zuurstof nodig heeft, zit moedeloos op zijn bed in de woonkamer. Achter hem vallen de vellen behangpapier van de muur, door het vocht. In de keuken valt het pleisterwerk van de muur en liggen elektrische leidingen gevaarlijk bloot. Op de slaapkamer van haar jongste zoon op de bovenverdieping zien we een gat in de houten vloer dat zo goed en zo kwaad mogelijk met enkele planken is gedicht. “Hij is onlangs door de rotte vliering geschoten”, verduidelijkt Carine. Ook verder in de woning is het overal even tochtig als vochtig.

“We wonen hier al 29 jaar. Destijds tekenden we een betaalbaar huurcontract met de belofte de woning op onze kosten te onderhouden”, zegt vader François. “Dat hebben we altijd gedaan. We lieten zelfs nieuwe ramen en een nieuwe voordeur plaatsen maar nu groeit dat allemaal boven ons hoofd. Het regent binnen en we hebben de middelen niet om dat te verhelpen. Ik betwijfel of dat huurcontract nog geldig is maar een verzoeningspoging met de eigenaar bij het vredegerecht bleef zonder resultaat.”

Oud schoolgebouw

Onlangs kwam de Oost-Vlaamse woningadviseur op bezoek en die stelde een waslijst van tekortkomingen vast. Hij oordeelde dat de woning ongezond en brandgevaarlijk was en vroeg aan de Houtemse burgemeester het huis onbewoonbaar te verklaren. “Ik nam contact op met de burgemeester en het OCMW, maar die kunnen ons in de eigen gemeente niet aan een woning helpen omdat er geen noodwoning is”, zegt dochter Carine. “De gemeente heeft enkel twee kamertjes beschikbaar in een oud schoolgebouw maar daar kunnen we uiteraard met zes personen niet terecht. Houtem heeft geld om op de jaarmarkt dieren onder een dubbel afdak en in tenten te zetten, maar wij leven met zes personen in een huis waar het binnen regent en de gemeente heeft niet eens een noodwoning. Ikzelf zoek koortsachtig naar een andere betaalbare woning maar vind niets. Mijn ouders willen graag in Sint-Lievens-Houtem blijven omdat ze hier iedereen kennen.”

Op zoek naar oplossing

Burgemeester Lieven Latoir (NH) reageert dat hij samen met het OCMW naar een oplossing zoekt. “En die zullen we ongetwijfeld vinden”, verzekert hij. “Over een privédossier kan ik om privacyredenen niet in detail treden.” De burgemeester bevestigt wel dat de gemeente niet over een eigen noodwoning beschikt. “We hebben een paar kamers beschikbaar in het vluchthuis in Bavegem maar voor een groot gezin vormen die uiteraard geen alternatief.”