Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Pamela Anderson in brief aan Ben Weyts: "Waar blijft verbod op kweek pelsdieren?"

Pamela Anderson.Beeld Photo News

De Amerikaanse actrice Pamela Anderson geeft in een brief aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) haar "grote bezorgdheid" kenbaar gemaakt over het feit dat hij nog geen concreet voorstel heeft gedaan voor een verbod op de kweek van pelsdieren voor bontproductie in Vlaanderen.

De minister kondigde meermaals aan - onlangs nog begin december in de commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement - dat hij dat nog voor het jaareinde zou doen. "Ik was nochtans zeer opgetogen dat mijn vrienden van PETA en GAIA mij lieten weten dat u een lans brak voor een verbod op de pelsdierhouderij in Vlaanderen", schrijft de actrice. Over een kleine veertien dagen is het jaar ten einde en is er "nog steeds geen wet die deze wrede industrie verbiedt."

Anderson roept minister Weyts op tot een wettelijk verbod, in navolging van onder meer Oostenrijk, Kroatië, Nederland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, het Brussels Gewest en Wallonië.

Minister Weyts reageerde zaterdagmiddag bij VTM NIEUWS. "Wie kan Pamela iets weigeren?", aldus Weyts. "Er ligt zoals beloofd een voorstel bij de Vlaamse regering. Daar wordt nu over gediscussieerd. De doelstelling is duidelijk: dieren slachten alleen voor hun pels is niet meer van deze tijd, dat moeten we dus stopzetten."

In Vlaanderen zijn volgens GAIA nog 17 kwekerijen actief waar pelsdieren mogen gehouden voor hun vacht.