Direct naar artikelinhoud
NMBS

NMBS-CEO Dutordoir na verzet tegen nieuwe plannen: “Afschaffen treinbegeleiders zal niet gebeuren”

Archiefbeeld.Beeld BELGA

Minder kaartjesknippers, variabele ticketprijzen en de mogelijke sluiting van stopplaatsen. Het beheerscontract van de NMBS schetst de toekomst van het Belgische spoor. Vanuit zowel vakbondshoek als uit de politiek komt er al reactie op het nieuwe plan van de NMBS dat De Morgen kon inkijken. Ook de CEO van de NMBS, Sophie Dutordoir, mengt zich in de discussie: “Het afschaffen van treinbegeleiders zal niet gebeuren zolang ik bij de NMBS ben.”

Op de trein komt u straks minder vaak een conducteur tegen. De maatregel moet de efficiëntie van de NMBS verhogen. “Om tegemoet te komen aan het delicate evenwicht tussen economische dwang en mobiliteitsuitdaging, moet de NMBS een beroep kunnen doen op de werkwijze One Man Car”, stelt het beheerscontract. Vaksbondman Marc Lauwers (VSOA Spoor) reageert eerder sceptisch in Het Nieuwsblad. “Conducteurs doen meer dan alleen kaartjes knippen. Ze zorgen voor de veiligheid, stiptheid en doorstroom van informatie aan passagiers.” Ook TreinTramBus onderstreept dat er voldoende garantie moet zijn op veiligheid en dat zwartrijders geen kans mogen krijgen. 

Maar ook politici zijn nog niet helemaal overtuigd van de beheersovereenkomst. Zo stelt N-VA-Kamerlid Inez De Coninck zich grote vragen bij het afschaffen van de treinbegeleiders. “Wij willen dat wel bekijken, het gebeurt bijvoorbeeld ook in andere landen. Maar we moeten wel eerst alle aspecten, zoals de veiligheid en het gevaar op zwartrijden, bestuderen”, zegt ze op Radio 1. 

De Coninck benadrukt dan ook dat het voorstel nog niet beslist is. “Het is vreemd dat dat nu zo wordt voorgesteld, maar wij hebben bijvoorbeeld nog geen studie gezien die aantoont dat de conducteur afgeschaft kan worden zonder in te boeten op veiligheid en zonder meer zwartrijders aan te trekken.” Volgens David Geerts (SP.A) is zelfs niet eens bewezen dat de maatregel wel kosten kan besparen.

‘We moeten eerst alle aspecten, zoals de veiligheid en het gevaar op zwartrijden, bestuderen’
Inez De ConinckKamerlid N-VA

CEO Dutordoir: “Treinbegeleiders afschaffen? Zal niet gebeuren”

Volgens Sophie Dutordoir, CEO van de NMBS, zullen de treinbegeleiders niet afgeschaft worden. “Gisteren waren er overal in de pers berichten dat NMBS haar treinbegeleiders wil afschaffen. Niets is minder waar en dit zal niet gebeuren zolang ik bij NMBS ben”, aldus Dutordoir in een bericht op Facebook. 

“Onze treinbegeleiders spelen een essentiële rol in om treinen veilig te laten vertrekken, om klanten die hen trouwens bijzonder appreciëren te helpen en te informeren, en ja, ook om te checken of iedereen wel rijdt met een geldig vervoersbewijs”, aldus nog de CEO van de NMBS.

Dutordoir wil naar eigen zeggen eerst het fundament van de NMBS herstellen: “stipte treinen en communicatie met de reiziger”. 

De beheersovereenkomst is dus voor een goed begrip nog niet goedgekeurd. Als alles goed gaat, vallen de beslissingen volgende week op de ministerraad. Het vorige beheerscontract dateert al van 2008, onder toenmalig minister Inge Vervotte (CD&V). Het liep in 2012 af, maar door wissels binnen de regering en de spoortop werd de nieuwe versie steeds uitgesteld.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie