Direct naar artikelinhoud
Politiek

Michel: "Voorstel Tusk voor ontvangstcentra voor migranten en vluchtelingen eerst analyseren"

Premier Charles Michel (MR).Beeld Photo News

De federale regering zal het voorstel van Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk om asielcentra buiten Europa in te richten, analyseren. Dat zegt premier Michel. Eerder al had N-VA zich voorstander van dat voorstel getoond. Oppositiepartij sp.a is dan weer een koele minnaar.

Gisteren lekten de ontwerpconclusies van de Europese top van komende dinsdag uit. Daaruit blijkt dat Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk ervoor pleit om economische vluchtelingen niet meer toe te laten tot de Europese Unie. Bovendien wil hij buiten de EU centra openen waar zulke migranten gescheiden worden van vluchtelingen die wél recht hebben op internationale bescherming en die wel kunnen doorreizen naar het Europese vasteland.

Over het voorstel zou al een akkoord bestaan met verschillende Europese staatsleiders, zoals de Franse president Emmanuel Macron en de Italiaanse premier Giuseppe Conte.

Michel: "Voorstel analyseren"

Of behalve de N-VA, die zich al voorstander toonde, ook de andere federale regeringspartijen het voorstel van Tusk zouden steunen, was tot nog toe onduidelijk. Ook CD&V lijkt gewonnen voor het idee van opvangcentra buiten Europa, dat schrijft De Standaard. Volgens diezelfde krant zou het terugsturen van migranten naar onveilige gebieden een rode lijn zijn.

In een persbericht naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag schrijft premier Michel nu ook dat de oprichting van zulke centra "geanalyseerd moet worden". België pleit voor een Europese aanpak die de verschillen tussen de EU-lidstaten op het vlak van migratiebeleid moet overbruggen, schrijft Michel. De versterking van de Europese buitengrenzen, de hervorming van de Dublin-verordening (die bepaalt welke lidstaat verantwoordelijk is voor de behandeling van een asielaanvraag) en het afsluiten van akkoorden met derde landen zijn de drie "essentiële" luiken van deze aanpak.

De voorgestelde akkoorden met niet-EU-landen moeten het EU-Turkije-akkoord als voorbeeld nemen. "Dit akkoord is niet perfect maar heeft er wel voor gezorgd dat het aantal sterfgevallen op de Egeïsche Zee tien keer kleiner is geworden", zegt Michel. Het is in het kader van zulke overeenkomsten met derde landen dat de centra die Tusk voorstelt opgezet kunnen worden.

België

Vanochtend toonde sp.a-voorzitter John Crombez zich sceptisch. "Europa heeft al veel plannen op tafel gelegd waar tot nu toe nog niets van in huis is gekomen. De lidstaten voeren die plannen nooit gezamenlijk uit", zegt Crombez in De ochtend. Daarnaast denkt hij dat niet alle lidstaten zullen instemmen met het plan.

'Europa heeft al veel plannen op tafel gelegd waar tot nu toe nog niets van in huis is gekomen'
John Crombez, sp.a-voorzitter

Zelf toont de socialist zich een koele minnaar van het plan. Liever ziet hij de EU meer geld vrijmaken om te investeren voor de opvang van economische migranten in eigen regio. "Als we ervoor zorgen dat ze daar een menswaardig bestaan hebben, hebben die mensen niet de neiging om naar Europa te vluchten."

Lees verder onder de foto.

N-VA-voorzitter Bart De Wever (l.) en sp.a-voorzitter John Crombez (r.).Beeld Photo News / Belga

Sluitstuk

N-VA-voorzitter Bart De Wever noemt het voorstel van Tusk "een gamechanger" op Radio 1. "Dit ligt in lijn met wat ik drie jaar geleden voorstelde tijdens mijn fameuze redevoering in Gent", aldus De Wever. "Jammer dat het zo lang heeft geduurd eer de geesten zijn gerijpt." De Vlaams-nationalisten toonden zich gisteren al grote voorstander van het plan.

'Jammer dat het zo lang heeft geduurd eer de geesten zijn gerijpt'
Bart De Wever, N-VA-voorzitter

Al ontbreekt volgens De Wever wel nog het sluitstuk: illegale migratie onmogelijk maken. De N-VA-voorzitter herhaalt het voorstel van Francken van afgelopen weekend, waarin hij ervoor pleit om het verblijfsrecht in Europa automatisch in te trekken voor migranten die de EU illegaal binnenkomen. "Men zal dit vroeg of laat moeten aanvaarden. Dit ligt in de lijn van wat we doen in de EU-deal met Turkije." 

Gisteren al verdedigde De Wever dat voorstel: "Zo nemen we de incentive om illegaal Europa te betreden weg, kunnen we de asielloketten in de Europese Unie sluiten en leiden we alle potentiële asielzoekers naar de legale kanalen die met dit voorstel ontstaan. (... ) Alleen zo kunnen we een einde maken aan de migratiecrisis die sinds het 'Wir schaffen das' in 2015 niet meer onder controle is en het draagvlak voor migratie doet eroderen."