Direct naar artikelinhoud

Het heeft nét niet mogen zijn. Goffin moet na zenuwslopende driesetter meerdere erkennen in Dimitrov

Het heeft nét niet mogen zijn. Goffin moet na zenuwslopende driesetter meerdere erkennen in Dimitrov
Beeld EPA

Het sprookje van David Goffin op de Masters heeft geen memorabel einde gekregen. In de finale moest onze landgenoot, voor de tweede keer in het tornooi, zijn meerdere erkennen in de Bulgaar Grigor Dimitrov: 7-5, 4-6 en 6-3. Maar laat ons wel wezen: wát een waanzinnig tornooi heeft Goffin erop zitten, die morgen de nummer zeven op de nieuwe ATP-ranking wordt. Geen mens die vooraf een finaleplaats in het scenario bedacht had.

Le moment de gloire voor David Goffin. Rafael Nadal en Roger Federer, respectievelijk nummer één en twee op de ranking, gingen al voor de bijl. In het sprookjesverhaal van de Luikenaar moest er echter nog een laatste hoofdstuk geschreven worden. Grigor Dimitrov, de man die hem nog op een pandoering trakteerde in de poulefase, was de laatste horde op weg naar een ongeziene triomf. Maar de 1,91m lange Bulgaar bleek voor de tweede keer deze week een maatje te sterk. 

(lees hieronder verder)

Twitter bericht wordt geladen...

In tegenstelling tot de vorige confrontatie op de Masters tussen de twee, werd het dit keer wél een zenuwslopende match. Beide heren begonnen nerveus aan de historische finale en de eerste drie opslagspelletjes werden ingeleverd. Bij 6-5 ging Dimitrov andermaal door de opslag van onze landgenoot en zo trok de Bulgaar set één naar zich toe: 5-7. Maar Goffin krabbelde recht in set twee. De mentale weerbaarheid van onze landgenoot stak opnieuw de kop op. Een break in het belangrijke zevende spel was uiteindelijk voldoende voor 6-4 setwinst. Alles te herdoen in de Londense O2 Arena.

Zo moest een allesbeslissende derde set uitsluitsel brengen. Daarin bleek Dimitrov nét dat tikkeltje sterker. Goffin werkte bij een 2-5-achterstand eerst nog drie matchballen weg, maar in het daaropvolgende spel serveerde de Bulgaar zich naar tornooiwinst: 6-3.

Twitter bericht wordt geladen...

Het heeft nét niet mogen zijn. Goffin moet na zenuwslopende driesetter meerdere erkennen in Dimitrov
Beeld Photo News
Het heeft nét niet mogen zijn. Goffin moet na zenuwslopende driesetter meerdere erkennen in Dimitrov
Beeld Action Images via Reuters

21u45: Game, set en match. Géén triomf voor Goffin...

Hij was er zo dicht bij, maar David Goffin heeft zijn historische finale niet winnend kunnen afsluiten. Dimitrov maakt het op de eigen opslag af: 7-5, 4-6 en 6-3.

21u45: Game, set en match. Géén triomf voor Goffin...
Beeld Action Images via Reuters

21u42: Goffin werkt drie machballen weg.

Goffin geeft zich niet zomaar gewonnen en werkt drie matchballen weg. En hoe. Hij overleeft uiteindelijk de 0-40 en wint alsnog het spel: 3-5. 

21u35: 2-5, Goffin serveert om in match te blijven

Plots staat Goffin met de rug tegen de muur. Onze landgenoot kijkt tegen een 2-5- achterstand aan en moet zo dadelijk serveren om in de match te blijven.

21u35: 2-5, Goffin serveert om in match te blijven
Beeld AFP

21u32: Dimitrov door de opslag van Goffin

De eerste break van set drie is een feit. Dimitov pakt een felbevochten zesde spel en heeft nu een break voorsprong. De Bulgaar leidt met 4-2.

21u21: Nagelbijten

Met een blanco spel trekt Dimitrov het vijfde spel naar zich toe. De Bulgaar leidt met 3-2. Het is stilaan nagelbijten. 

21u19: On serve, 2-2

De twee gladiatoren geven elkaar geen duimbreed toe. Ook Goffin blijft 'on serve': 2-2.

Twitter bericht wordt geladen...

21u14: Dimitrov moeiteloos naar 2-1

Zonder al te veel energie te verspillen klimt Dimitrov naar een 2-1 voorsprong in set drie. 

21u12: Hoopgevende statistiek

Het is overigens de 28ste match van het seizoen voor Goffin waarin de derde set de beslissing moet brengen. In de 27 vorige gevallen won hij 22 keer. Slechts vijf keer lukte het niet. 

Twitter bericht wordt geladen...

21u10: Ook Goffin moet breakpunt wegwerken

Ook Goffin moet vol aan de bak om zijn opslagspel te behouden. Na het wegwerken van een breakkans staat het dan toch 1-1.

21u05: Dimitrov werkt vier breakkansen weg

Onze langenoot gaat op hetzelfde elan voort, maar laat liefst vier breakkansen onbenut. Dimitrov blijft zo 'on serve': 1-0. De zenuwen staan strak gespannen.

20u54: 1-1 IN SETS!

Goffin toont andermaal hoe sterk ie is op mentaal vlak en trekt set twee naar zich toe: 6-4. Een zenuwslopende derde set is het gevolg.

20u50: Dimitrov maakt 15-30 ongedaan

Dankzij onder meer een fenomenale backhand maakt Dimitrov een 15-30-achterstand ongedaan. De Bulgaar pakt het negende spel: 5-4. Goffin mag zo dadelijk serveren voor setwinst.

20u46: Goffin bevestigt break, 5-3

En nu het hoofd koel houden. Goffin bevestigt alvast de break en loopt uit tot 5-3. De gebalde vuist steekt opnieuw de kop op.

Twitter bericht wordt geladen...

20u43: Break Goffin!

Prijs. Goffin gaat voor het eerst in set twee door de opslag van de Bulgaar. Onze landgenoot balt de vuist, en terecht. Krijgen we een derde set in deze historische finale?

21u05: Dimitrov werkt vier breakkansen weg
Beeld Action Images via Reuters

20u38: Goffin werkt breakkans weg, 3-3

Goffin slaakt een zucht van verlichting wanneer een bal die uitgegeven werd, overruled wordt door de umpire. Hij overleeft zo een breakkans en brengt met een ace de stand weer in evenwicht: 3-3.

20u32: Ace nummer vier voor Dimitrov, 3-2

Dimitrov slaat zijn vierde ace van de match en trekt met een overtuigende smash het vijfde spel naar zich toe: 3-2. 

20u30: Opnieuw sterk serveerwerk

Wat een verschil met de eerste set. Goffin pakt voor de tweede keer op een rij uit met een lovegame op de eigen service: 2-2.

20u26: Foutloos

Goffin knokt zich terug tot 40-40, maar moet het derde spelletje uiteindelijk toch aan Dimitrov laten. Beide heren blijven 'on serve'.

Twitter bericht wordt geladen...

20u22: Deugddoend spelletje Goffin

Ook Goffin gunt zijn tegenstrever nu geen enkel punt op de eigen opslag. Zo staan de bordjes vliegensvlug weer in evenwicht: 1-1.

20u20: Lovegame Dimitrov

Goffin lijkt de domper van set één nog niet volledig verteerd te hebben en krijgt een blanco spel om de oren: 1-0.

20u08: Dimitrov pakt de eerste set...

De eerste set is dan toch een prooi voor Dimitrov. Break nummer drie is er teveel aan voor onze landgenoot: 7-5. Goffin werkt eerst nog vier setballen weg, maar op nummer vijf is het dan toch raak. Jammer, want Goffin had een 4-2 voorsprong te pakken.

21u05: Dimitrov werkt vier breakkansen weg
Beeld REUTERS

20u04: Goffin loopt uit tot 15-30, maar komt 6-5 achter

Even lijkt er een nieuwe break in de maak wanneer Goffin 15-30 leidt, maar dan slaat Dimitrov opnieuw toe. De Bulgaar leidt nu met 6-5. Goffin zal in het volgende spel, op zijn eigen service, de kalmte moeten bewaren om een tiebreak af te dwingen.

20u00: Nek-aan-nekrace, 5-5

Goffin bezwijkt niet onder de druk en levert een sterk opslagspel af: 5-5. Zijn we op weg naar een tiebreak?

19u56: Goffin voor het eerst op achterstand

Dimitrov vindt zijn ritme meer en meer en komt voor het eerst in deze match op voorsprong. Dankzij enkele knappe winners, eentje na een héérlijke rally, staat het 5-4 voor Dimitrov. Goffin moet dadelijk serveren om in de eerste set te blijven.

19u50: Goffin verliest eigen opslagspel: 4-4

Met het betere serve en volley-werk maakt Goffin een 0-30 achterstand goed. Maar dan volgt een dubbele fout en een ongedwongen fout. Zo gaat Dimitrov voor de tweede keer door de opslag van Goffin: 4-4.

19u46: Dimitrov klampt aan

Zolang Goffin sterk blijft serveren, is er geen vuiltje aan de lucht in set één. Dimitrov klampt echter aan en pakt het spelletje op de eigen opslag relatief eenvoudig: 4-3.

21u05: Dimitrov werkt vier breakkansen weg
Beeld Photo News

19u43: 4-2 voorsprong Goffin

Ondanks een eerste dubbele fout overtuigt Goffin opnieuw op de eigen service: 4-2. Het is een volledig andere wedstrijd tot dusver dan de pandoering die onze landgenoot om de oren kreeg in de groepsfase.

19u39: Bulgaar behoudt voor het eerst eigen service

Goffin maakt het Dimitrov opnieuw lastig met enkele prima returns. Met de nodige moeite pakt de Bulgaar dan toch zijn eerste opslagspel. Goffin leidt nog steeds met 3-2.

Twitter bericht wordt geladen...

19u35: 3-1 voorsprong Goffin

Op overtuigende wijze, met twee aces op een rij, stoomt Goffin door naar een 3-1 voorsprong. 

19u30: Nieuwe break Goffin!

Breaks à volonté  in de openingsfase van deze match. Dimitrov kan voor de tweede keer op een rij zijn opslagspel niet winnen. Goffin leidt met 2-1 en een break voorsprong. Nu wordt het zaak voor onze landgenoot om de break te bevestigen.

19u25: Ook Dimitrov door opslag Goffin

Beide mannen lijken toch wat last te hebben van de zenuwen en Dimitrov heeft de re-break meteen te pakken: 1-1.

Twitter bericht wordt geladen...

19u20: Meteen de break!

Onze landgenoot gaat in het eerste spelletje meteen door de opslag van Dimitrov. Het tweede breakpunt is het goede. Prima start dus van Goffin.

19u15: Wedstrijd gestart

We zijn eraan begonnen! Maakt Goffin dit sprookjesverhaal nog wat mooier met een ultieme triomf?

19u08: Dimitrov wint de toss

De Bulgaar wint alvast de toss en kiest om met een eigen opslagspel de finale te starten. Intussen is de opwarming begonnen. 

Twitter bericht wordt geladen...

19u05: Opwarming

In het prachtig decor in Londen betreden beide heren het terrein. Zo dadelijk volgt de opwarming.

18u55: Goffin bij winst vijfde op ATP-ranking

Over enkele ogenblikken is het zover. De trofee staat alvast te blinken...

Twitter bericht wordt geladen...

18u20: Alles wat u moet weten over Grigor Dimitrov

Goffin kijkt dus straks in de finale van de Masters Dimitrov in de ogen. Maar wie is nu die Bulgaar die onze landgenoot van de ultieme triomf kan houden? Lees er HIER alles over.

18u05: Zwart beest

Goffin heeft het in het verleden altijd moeilijk gehad tegen Dimitrov. De Bulgaar leidt in onderlinge duels met 4-1, en zelfs met 7-1 als de Challenger-toernooien worden meegeteld. De Luikenaar won dus slechts één keertje van ‘G-Force’. Dat gebeurde op 18 februari dit jaar in de kwartfinale van het ATP-toernooi in Rotterdam. ‘La Goff’ had toen drie sets nodig om Dimitrov opzij te zetten: 6-4, 1-6 en 6-3. 

17u50: D-day voor Goffin

In de finale van het prestigieuze tornooi staat Goffin tegenover de Bulgaar Grigor Dimitrov (ATP 6), de man die hem in de poulefase nog trakteerde op een pak rammel: 6-0 en 6-2. Goffin is dus op wraak belust in wat de belangrijkste match uit de carrière wordt van de 26-jarige Luikenaar. ‘Allez, David!’