Lang leve het lichte bier

Zwaluw: amper 3,23 procent alcohol. © rr

Terwijl brouwerijen vroeger graag uitpakten met zware bieren, lijken de nieuwste brouwsels alleen maar lichter te worden. ‘Mensen zijn veel meer bezig met de hoeveelheid alcohol die ze innemen.’

Chris Snick

© sr

Session bier heet het officieel. Een hype die overgewaaid komt uit de VS. ‘Daar zijn die alcoholarme speciaalbieren zeer populair’, zegt biersommelier Sofie Vanrafelghem. ‘Sinds twee jaar duiken ze ook hier meer en meer op.’

‘Het lijstje met nieuwe lichte bieren is intussen best wel lang’, zegt bierjournalist Geert Van Lierde. ‘Gouden Carolus bracht de UL.T.R.A. van 3,7 graden uit, er is de Super 8 Saison van Haacht van 4,8 graden, Brouwerij De Ranke ontwikkelde de Simplex van 4,5 graden, De Brabandere maakte het Wieze Festbier van 3,5 graden, Siphon bracht vorige week nog Lieve uit van 4,5 graden en zo kan ik wel nog even verdergaan.’

Bij Siphon is het intussen al het tweede bier met weinig alcohol. ‘We hadden eerder ook al Zwaluw, dat zelfs maar 3,2 graden alcohol heeft’, zegt Mathias De Stecker. ‘We merken nu eenmaal dat er veel vraag is naar dat type bier. Er sloop blijkbaar bij veel mensen een psychologische grens van vijf graden in het hoofd. Alles wat eronder zit, is best wel in trek. Wat voor een stuk te maken heeft met de alcoholcontroles. Dit is ook een speciaalbier, maar waarvan je er meer dan één kan drinken.’

‘Er is sowieso een veel grotere bewustwording rond alcohol dan vroeger’, zegt Vanrafelghem. ‘Mensen zijn veel meer bezig met de hoeveelheid alcohol die ze drinken. Echt zware bieren nemen om die reden af in populariteit.’

Meer smaak dan pils

Volgens Geert Van Lierde is het brouwen van smaakvol ­alcoholarm bier de grootste uitdaging van het moment voor brouwers. ‘Alcohol is een smaakmaker. Gebruik je minder, dan moet je gaan spelen met kruiden, hop, gist,... Wat soms zeer mooie resultaten oplevert: het is een misverstand dat bier van drie of vier graden flets is.’ ‘Meer nog’, zegt Sofie Vanrafelghem, ‘deze lichte bieren hebben, wanneer ze tenminste geslaagd zijn, vaak drie keer zoveel smaak als pils.’

‘Alcoholarm bier maken is een kunde’, zegt Carlo Grootaert van De Struise Brouwers. Zij hebben met de Messy het zwaarste bier van België, goed voor 39 graden. ‘Maar we hebben er ook van twee of drie graden. Ik vergelijk zo’n bier brouwen graag met het tekenen van een portret. Bij iets met veel alcohol mag je dat portret tekenen met 300 lijnen. Staat één van die lijntjes fout, dan ziet niemand dat. Bij bier van maar een paar graden moet je datzelfde portret tekenen met drie lijntjes. Het moet er dus boenk op zijn of het trekt op niets.’