Luister naar

Arbeidsdeelname op hoogste punt ooit

Nieuws
De arbeidsdeelname in Nederland is weer terug op het niveau van voor de crisis. Vorig jaar had bijna 68 procent van de Nederlanders een baan. Nooit eerder was de arbeidsdeelname zo hoog.
Auke van Eijsden Auke van Eijsden
zaterdag 23 februari 2019 om 03:00

Den Haag

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceert. Van personen tussen vijftien en 75 jaar met een Nederlandse achtergrond had vorig jaar 69,1 procent betaald werk.

Het CBS heeft onderscheid gemaakt op basis van achtergrond. Bij mensen met een Nederlandse achtergrond was de arbeidsparticipatie het grootst. Daarna volgen personen met een westerse migratieachtergrond (ruim 66 procent) en ten slotte Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond (bijna 61 procent).

Door de crisis namen de verschillen flink toe. Met name veel mensen met een niet-westerse migratieachtergrond raakten hun baan kwijt. In 2014 had slechts 55 procent van hen een betaalde baan.

‘Dat heeft ermee te maken dat deze bevolkingsgroep relatief jong is’, zegt onderzoeker Peter Hein van Mulligen van het CBS. ‘Daarnaast zijn ze vaak laagopgeleid. Jonge en laagopgeleide mensen hebben relatief veel flexcontracten. Als het slecht gaat met de economie, worden die mensen het eerst ontslagen, of wordt hun contract niet verlengd.’

Volgens Van Mulligen laten de cijfers zien dat Nederlanders de schade van de crisis achter zich hebben gelaten. Maar niet bij iedereen kan de vlag uit. ‘Antilliaanse Nederlanders zitten nog lang niet op het niveau van 2008. En ook mensen met een Surinaamse achtergrond zijn de crisis nog niet helemaal te boven.’

vrouwen

Het aantal vrouwen met betaald werk is sinds 2008 maar nauwelijks gestegen. Bij mensen met een Nederlandse achtergrond worden de verschillen echter wel kleiner. Dat komt doordat er iets meer vrouwen aan het werk zijn, en iets minder mannen. Toch zijn in Nederlanders nog steeds oude tradities van kracht, denkt Van Mulligen. Maar: ‘Hoe jonger, hoe meer vrouwen werken.’ Bij mensen met een Turkse achtergrond is het verschil tussen mannen en vrouwen het grootst, net als tien jaar geleden. Van de mannen werkt 72 procent, van de vrouwen iets minder dan de helft. ‘De oorzaak kan te maken hebben met hun cultuur’, oppert Van Mulligen. ‘Er is vaker sprake van een traditionele rolverdeling.’ Ook bij Marokkanen is het verschil tussen mannen en vrouwen met een baan aanzienlijk (66 tegenover 49 procent). <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.