Luister naar

Minister Schouten dreigt met inkrimping veestapel

Nieuws
Minister van Landbouw Carola Schouten schreef vorige week op basis van cijfers over 2018 dat de stikstofproductie binnen een half jaar omlaag moet, en dreigde met een verkleining van de veestapel. Dat is opmerkelijk, omdat Europa Nederland afrekent op een meer­jarengemiddelde, en niet alleen op de cijfers over 2018.
Pieter Hotse Smit redactie vk
zaterdag 23 februari 2019 om 03:00
Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten tijdens een bezoek aan boerderij Ter Coulster in het Noord-Hollandse Heiloo.
Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten tijdens een bezoek aan boerderij Ter Coulster in het Noord-Hollandse Heiloo. anp / Robin van Lonkhuijsen

Den Haag

Landbouworganisatie LTO begrijpt niet dat de minister op basis van voorlopige cijfers schermt met een ‘generieke korting’, waarbij boeren een deel van hun vee naar de slacht moeten brengen. De SGP heeft Schouten om opheldering gevraagd, over wat de oppositiepartij ziet als dreigement. Het ministerie werkt nu aan de antwoorden op de Kamer­vragen over de stikstofcijfers en wil in de tussentijd niet reageren.

Vorige week maakte het Centraal ­Bureau voor de Statistiek (CBS) de voorlopige mestcijfers bekend. ­Europa houdt die scherp in de gaten, omdat Nederlandse boeren door een uitzonderingspositie meer mest mogen uitrijden dan Europese collega’s. Daarvoor geldt wel de voorwaarde dat ze onder het afgesproken plafond blijven. Voor het tweede jaar op rij lijkt Nederland nu te voldoen aan de fosfaatnormen, maar uit de voorlopige cijfers blijkt dat de vrijgekomen stikstof uit dierlijke mest niet hard genoeg daalde om onder het Europese plafond te blijven.

Het CBS bevestigt dat zij op basis van de definitieve cijfers het gemiddelde van vijf jaar naar Europa stuurt. Dit gebeurt na aftrek van het beste en slechtste jaar. Een rekensom leert dat Nederland door deze formule niet door het stikstofplafond kan gaan op basis van de afgelopen vijf jaar. Ook als in juni bij de definitieve cijfers blijkt dat Nederland het toch veel slechter heeft gedaan in 2018, wordt dit jaar weggestreept.

Dat neemt niet weg dat minister Schouten reden heeft tot zorg in het komende jaar. Door de hete zomer zit in de grasvoorraden uit 2018, die de komende maanden worden gevoerd aan de dieren, veel stikstof. Dit is riskant, want als Nederland in 2019 weer niet onder het plafond blijft, ziet de CBS-berekening voor Europa er heel anders uit: het goede jaar 2014 telt dan niet meer mee.

Er hangt veel van af. Valt de uitzonderingspositie in Europa weg, dan zal de veestapel rigoureus kleiner moeten. Om dit voor te zijn, kan de minister zelf preventief besluiten tot de generieke korting waarmee ze dreigt.

De waarschuwing is, zonder dit expliciet te benoemen, gericht aan de melkveehouderij. In tegenstelling tot de varkens-, pluimvee- en overige sectoren, overschrijdt de melkveesector als enige het afgesproken ­sectorplafond voor stikstof. Een korting is desondanks een no-go, laat een woordvoerder van LTO weten. ‘De melkveehouderij heeft genoeg generieke maatregelen gehad die ze nu nog aan het verstouwen zijn’, zegt ze. ‘Dit betekent niet dat we achterover leunen; we blijven alert op de stikstofproductie.’

Met de invoering van het fosfaatrechtenstelsel, begin vorig jaar, moesten veel melkveehouders ruim 8 procent van hun dieren naar de slacht brengen. Deze maatregel was een reactie op de explosieve groei sinds het afschaffen van de Europese melkquota in april 2015. Door de nieuwe wetgeving daalde de ­melkveestapel de afgelopen twee jaar al met ruim 11 procent (192.000 koeien). <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bierbrouwer Hans Noorman, aangesloten bij Coöperatie De Graanrepubliek, test of zijn donkere bier op smaak is.

Bij De Graanrepubliek zijn ze met zijn allen boer: 'Elke boer moet een twinkeling in zijn ogen hebben'

Met lokaal geteeld graan, geproduceerd in korte ketens, werken de boeren van De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans bewust niet efficiënt. ‘Je bent met zijn allen boer.’

Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’