Vlaamse 'feelgood'-televisie van de bovenste plank en de dodelijke limonade

© *

Als er met deze wereld nog enige rechtvaardigheid gemoeid is, wint 'Hoe Zal Ik Het Zeggen?' vannacht in New York een International Emmy Award. Het programma met de verborgen camera heeft het woord ‘hartverwarmend’ nieuw leven ingeblazen. En ook de eerste aflevering van het nieuwe seizoen is er één om niet te missen. Dat en onze andere tv-tips voor vanavond vind je hier.

tdl

Hoe één sekteleider 909 mensen de dood in sleurde

Veertig jaar geleden stapten in het oerwoud van Guyana 909 leden van de sekte Peoples Temple uit het leven, al is ‘stapten’ misschien niet het juiste woord: de mannen en vrouwen die weigerden limonade met cyanide te drinken, kregen een inspuiting of werden simpelweg doodgeschoten. Het was sekteleider Jim Jones die zijn volgelingen had opgedragen waardig te sterven. Een vierdelige documentaire schetst het verhaal van Jones die een aanvankelijk christelijke kerk opstartte in Indianapolis en evolueerde naar een sekte die na kritiek naar Guyana verhuisde om er een geïsoleerde commune te worden. Jones zou zowat iedereen in Jonestown de dood in sleuren.

Jonestown: Terror in the Jungle Canvas 23.20 uur

“everybody knows were the booze is”

Sean Connery met zijn sappige accent nog één keer horen zeggen “mister Ness, everybody knows where the booze is. The problem isn’t finding it, the problem is who wants to cross Capone”: alleen om die reden loont het de moeite om deze heerlijke misdaadfilm van grootmeester Brian De Palma uit 1987 nog eens te bekijken. Connery, bekroond met een Oscar, speelt een Ierse politieagent die zijn pensioen op de helling zet om Elliot Ness (Kevin Costner) te helpen, een federaal agent die zowat in zijn eentje misdaadkoning Al Capone achter tralies wil doen belanden. Ness krijgt ook de hulp van een jonge flik (Andy Garcia) en een speurder van de dienst financiën (Charles Martin Smith). Wat volgt, is een wilde rit begeleid door de meeslepende muziek van Ennio Morricone. En ja, de scène met de trappen in het treinstation is een ode aan de filmklassieker Pantserkruiser Potemkin.

The Untouchables Caz 20.40 uur

‘Slechte verliezer’ Alex Agnew te grazen genomen

Een International Emmy Award voor het komische feelgood programma Hoe zal ik het zeggen? De eerste aflevering van het tweede seizoen bewijst dat het niet onverdiend zou zijn. Jens Dendoncker, die de uitreiking in New York niet kan bijwonen door zijn epilepsie, rukt opnieuw uit om een mensen een bijzondere boodschap over te brengen. Een van zijn slachtoffers is goed vriend en stand-upcomedian Alex Agnew. De man kan niet tegen zijn verlies en mag daar volgens zijn vrouw Yasmine en zijn dochter Amy wel eens op gewezen worden. Amy is zelfs niet te beroerd om vanaf de zijlijn een leep spelletje met haar vader te spelen.

Hoe zal ik het zeggen? VTM 20.35 uur

Lieven Scheire wil dames weer de fiets op

Vorig jaar verloor Carmen haar broer Boris na een fietsongeluk in het drukke Antwerpse verkeer. Het drama trof haar zwaar, net als haar moeder Christel, haar zus Louise en Lauren, Boris’ vriendin. Voor Carmen, Christel en Lauren is fietsen in het drukke verkeer een marteling geworden. Ze voelen zich niet veilig op de fiets en daar wil Lieven Scheire iets aan doen. Hij schakelt Maarten Weyn in, professor elektronica-ICT bij de UAntwerpen/IMEC. Scheire heeft ook een uitdaging voor Deepak Mehta, educatief coördinator bij Technopolis. Het gaat om de 9-jarige Quinten uit Oelegem, die een mentale beperking heeft, ADHD en een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Hij heeft het moeilijk met de overgangen tussen school en thuis en heeft een veilige plaats nodig om tot rust te komen. De jongen gebruikt al een iPad die hij heel luid zet, maar kan geen koptelefoon verdragen.

Team Scheire Canvas 21.20 uur

Netflix en co

Nog niets gevonden waar je zin in hebt? Dan kan onze bingewatcher Michaël Temmerman de serie The Last Kingdom aanbevelen, die je sinds deze week in het Netflix-aanbod vindt.

Neen. Ook het derde seizoen van 'The Last Kingdom', een Viking-drama dat vooral wil meesurfen op de populariteit van het bekendere 'Vikings', is niet altijd even waarheidsgetrouw. Soms oogt het geheel zelfs een beetje klungelig. Er is niet altijd even veel aandacht besteed aan de kostuums: sommige stoere krijgers zien er meer uit als leden van een motorclub... Maar dat alles wordt ruimschoots goedgemaakt door de scherpe, vaak erg geestige dialogen die de protagonisten te berde brengen. Het verhaal: bastaard Uthred (Alexander Dreymon) strijdt tegen de Noormannen als hij aan gezag wint in het leger van de Britse koning Alfred. Bloedvergieten, met een kwinkslag.

The Last Kingdom Netflix Vanaf 19 november

ook nieuw op Netflix

Frontier – Vanaf 23 november – NetflixNet als 'The Last Kingdom' stoere mannen in berenvellen. Geen Vikings hier, wel Noord-Amerikaanse pelsjagers en Indianen. In dit derde seizoen zet pelsjager/mensbeer Declan Harp (Jason Momoa) zijn strijd tegen de corrupte Hudson Bay Company verder. Een serie voor als het koud en donker is buiten.

Mary Kills People – Vanaf 19 november – Telenet Play MoreAlleenstaande moeder Mary Harris is overdag een dokter op de spoeddienst, 's nachts begeleidt ze terminaal zieke mensen (in het geniep) naar het hiernamaals. Een serie over euthanasie die bol staat van zwarte humor én spanning.

Keuze van de redactie

Video