Limburgse agent voor de rechter nadat hij dertiger uit Balen zes keer in gezicht slaat

Frappante camerabeelden woensdagochtend in de Hasseltse rechtbank: een Lommelse agent geeft Balenaar J.V. (30) in een cel zes vuistslagen, voornamelijk in het gezicht, waarop de dertiger bewusteloos neervalt. Het openbaar ministerie vorderde de opschorting van straf voor de agent. De verdediging pleitte de vrijspraak wegens wettelijke zelfverdediging, uitlokking en onweerstaanbare drang.

Geert Houben

De feiten dateren van 23 mei 2015 en begonnen aan de Lommelse McDonald’s. Balenaar J.V., die onder invloed van alcohol was, maakte er amok omdat hij met zijn kortingsbonnen niet in de zaak, maar aan de drive-in terechtkon. Daarop ging de dertiger naar buiten en maakte hij opnieuw heibel. Aan het loket greep hij de shiftmanager vast, tilde haar op en probeerde ze naar buiten te trekken. De vrouw hield er blauwe plekken aan over en alarmeerde de politie.

De sporen van de aanval waren te zien op haar short. “Het was niet meer dan een por, feitelijkheden en die zijn verjaard”, pleitte advocaat Jan Swennen. “Door mijn ADHD ben ik hevig van aanpak”, verdedigde de Balenaar zich. “Ah, daar verschuilt u zich achter”, pareerde de rechter. Raadsman Karel Wieërs vorderde 1 euro provisioneel voor de shiftmanager. “Ik adviseer de dader om daar nooit meer te komen. Wij zijn heel dankbaar voor het snelle optreden van de politie.”

Grapjes

Met loeiende sirenes kwam de politie ter plaatse. Ze pakten de man even later in de buurt op. Volgens meester Swennen ging de Balenaar zonder problemen mee en maakte hij grapjes in de combi. “Moet u uw gordel niet dragen? Waarom rijdt u in de verkeerde rijrichting?” Daardoor raakten de agenten geïrriteerd volgens Swennen. “Ze toonden weinig emotionele intelligentie waardoor er een bepaalde sfeer ontstond.”

Erik Schellingen, die het opnam voor de agent, zag het anders. “De man gedroeg zich arrogant, agressief en was dronken. Hij liegt van voor tot achter en schold de agenten uit voor onnozelaars en luieriken. Bovendien reden ze niet eens in de verkeerde rijrichting.”

“Buiten proportie”

Tijdens zijn overbrenging en in het politiekantoor gedroeg de geboeide man – die nota bene de zoon van een agent is – zich agressief. “Hij probeerde kopstoten te geven. Daarom immobiliseerden we zijn hoofd”, klonk het. In een cel van acht vierkante meter probeerden de agenten de man te fouilleren. Op camerabeelden, vertoond in de rechtbank, was te zien hoe een agent hem in een greep hield. Daarop nam de Balenaar geboeid het hemd van een hoofdinspecteur vast.

“In een korte tijd heb ik gereageerd om de aanval af te weren. Hij duwde zich af van de muur en stootte met de handboeien tegen mijn hoofd. Had ik niet gereageerd, dan kreeg ik een kopstoot. Ik moest reageren”, sprak de hoofdinspecteur. “Maar moet u daarom zes keer slaan? Dat is buiten alle proportie”, sprak de procureur, die zowel voor de agent als voor de Balenaar opschorting van straf vorderde.

Ziekenhuis

Na de klappen viel de man op de grond en hij gaf niet veel later bloed over. Hij werd naar het ziekenhuis afgevoerd, dat hij nog dezelfde dag mocht verlaten. “Waarom hebben ze hem niet tegen de grond gewerkt? De agent heeft alle controle over zichzelf verloren. Het gaf zes slagen in het aangezicht. De objectiviteit in het opgestelde pv is ver zoek. Gelukkig zijn er nog videobeelden. De agenten hebben hun geloofwaardigheid aan diggelen geklopt”, sprak Jan Swennen. Hij vorderde 33.000 euro schadevergoeding voor de Balenaar, die acht maanden niet kon gaan werken.

“Hem op de grond werken in een cel van acht vierkante meter waar ook een betonnen bed staat? Dat gaat niet met vier man in een kleine ruimte”, aldus Erik Schellingen. “Hij viel de agent aan, scheurde zijn hemd. In een nanoseconde heeft de hoofdinspecteur de beslissing genomen om zich te verdedigen. Vanaf het moment dat de dader het hemd loste, gaf de inspecteur geen slag meer. Gelukkig hing er een camera, want wij hebben niets meer te verbergen. Had de agent misschien een kopstoot moeten krijgen? Er was de noodzaak om zich meteen te verdedigen op een aanval. De slagen zijn maar toegedeeld in een fractie van twee seconden. Trouwens, als de Balenaar zich had gedragen aan de McDonald’s, dan stonden wij hier nu niet.” Vonnis op 19 juni.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER