Iraaks parlement stemt in met antihomowet

Nieuws
Het Iraakse parlement heeft zaterdag ingestemd met een wet die homoseksualiteit strafbaar stelt. Relaties tussen personen van hetzelfde geslacht kunnen de betrokkenen voortaan een gevangenisstraf opleveren van maximaal vijftien jaar.
anp
zaterdag 27 april 2024 om 22:06
Afbeelding
beeld anp

De maatregel is volgens politici van vooral de conservatieve sjiitische partijen genomen om de religieuze waarden in het land overeind te houden en de ‘bevolking te beschermen tegen morele verdorvenheid’. Mensenrechtenadvocaten hebben de nieuwe wetgeving onmiddellijk veroordeeld als de zoveelste aanval op de lhbti-gemeenschap in Irak.

Overtreding van de ‘Wet ter Bestrijding van Prostitutie en Homoseksualiteit’ komt veroordeelden te staan op ten minste tien jaar achter de tralies. Het maximum is vastgesteld op vijftien jaar. Iemand die aanzet tot prostitutie of homoseksualiteit kan zeven jaar cel krijgen.

Doodstraf

Aanvankelijk was er voor het zwaarste vergrijp sprake van de doodstraf, zoals in buurland Iran, maar dat voorstel haalde het niet na zware druk van de Verenigde Staten en Europese landen.

Tot zaterdag was seks tussen mensen van hetzelfde geslacht officieel niet verboden in Irak, maar de media mochten onder meer het woord homoseksualiteit al enige tijd niet meer gebruiken en moesten spreken of schrijven van een ‘seksuele afwijking’. Ook de term transgender was uit den boze.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gewapende tak van Hamas deelt video van Israëlische gijzelaar

De gewapende vleugel van Hamas, de Al Qassam-brigades, heeft een video op Telegram geplaatst waarop een Israëlische gijzelaar te zien is. Het gaat om de 51-jarige Nadav Popplewell die op 7 oktober vorig jaar samen met zijn moeder werd ontvoerd uit een kibboets.

Afbeelding

Wagensveld slaagt erin koran te verbranden in Arnhem

Pegida-voorman Edwin Wagensveld heeft zaterdagmiddag in Arnhem een koran verbrand. Een eerdere poging in januari dit jaar mislukte omdat er rellen uitbraken. Zaterdag zijn er op de plek van de verbranding geen tegendemonstranten op de been.

Afbeelding

Buitenlandse media over Klein: een favoriet naar huis gestuurd

Dat Joost Klein niet mag meedoen aan de finale van het Eurovisie Songfestival is ook groot nieuws in het buitenland. Het Britse BBC schrijft dat 'de artiest naar huis is gestuurd' en noemt de Nederlander een van de favorieten die de wedstrijd dit jaar had kunnen winnen.

Afbeelding

Gräper: diskwalificatie Klein teleurstelling voor ons allemaal

De diskwalificatie van de Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein is "een teleurstelling voor ons allemaal". Dat laat staatssecretaris Fleur Gräper van Cultuur en Media weten. Dat besluit valt "enorm zwaar. In de eerste plaats voor Joost."

Afbeelding

Honderden herdenken op de Dam Palestijnse dag van 'catastrofe'

Op de Dam in Amsterdam hebben zich enkele honderden mensen verzameld voor de herdenking van 76 jaar Nakba, ofwel de catastrofe. Op deze dag wordt herdacht dat in 1948 na het ontstaan van de staat Israël honderdduizenden Palestijnen werden verdreven of op de vlucht sloegen.

Afbeelding

RTL Boulevard komt met extra uitzendingen over Joost Klein

RTL Boulevard komt zaterdagmiddag met twee extra uitzendingen over de diskwalificatie van Joost Klein. Dat laat een woordvoerder van RTL weten. De extra uitzendingen zijn om 16.00 en 17.00 uur en duren allebei tien minuten.