in: Sheyi Ojo
out: Isaak Davies

90'+2' Geel

Abdelkahar Kadri
Start wedstrijd 18:17 Plaats Charleroi Stadion Stade du Pays de Charleroi Toeschouwers 8 300 Scheidsrechter Wim Smet

Met dank aan Eupen: KV Kortrijk verliest bij Charleroi maar mag nog steeds dromen van de redding

Charleroi won simpel met 3-1 tegen KV Kortrijk. Foto: BELGA

Oef, zullen de KV Kortrijk-fans denken. Ondanks de 3-1-nederlaag op het veld van Charleroi is hun favoriete ploeg toch nog zeker van de barrageduels tegen Lommel of Deinze. Eupen wist namelijk met 2-0 te winnen van RWDM, dat net zoals hen rechtstreeks zakt naar de Challenger Pro League.

De zenuwen stonden hooggespannen voor deze wedstrijd, toch aan de kant van KV Kortrijk. De West-Vlamingen konden hun tweede plek in de Relegation Play-offs nog verliezen aan concurrent RWDM, dat zeker moest winnen am Kehrweg bij Eupen. Charleroi daarentegen was al gered en kon deze match zonder stress aanvatten. KV Kortrijk keek de kat niet uit de boom. In het wedstrijdbegin zette de snelle Isaak Davies twee goede acties op richting het doel van Koffi. Geen echt gevaar, maar de bedoelingen van de bezoekers waren meteen duidelijk: zich niet ingraven. Maar ook Charleroi dreigde enkele malen in de openingsfase. Onder meer Heymans had de 1-0 aan zijn voeten met een goede lobbal over Pirard, maar zijn kans verdween net naast de paal. De bezoekende fans, die met zo’n 900 waren, slaakten een zucht van opluchting.

Slap Kortrijk

Een flinke waarschuwing aan het adres van KV Kortrijk dus, dat het moeilijk had om de bal in zijn eigen rangen te houden. Charleroi voerde de druk nog wat op met een schot van Camara tussen de palen. De Carolo’s zaten beter in de wedstrijd. Even na de kans van Camara glipte Bernier de Kortrijkse zestien binnen. De Belgische winger werd foutief neergehaald door De Neve waardoor scheidsrechter Smet resoluut naar de penaltystip wees. Domme overtreding, maar dat maakte Heymans niets uit, die nu wel de 1-0 op het scorebord zette. Verdiend.

De Neve na zijn overtreding. Foto: BELGA

De Kortrijkzanen probeerden het heft opnieuw in handen te nemen na die opdoffer, maar het ontbrak hen aan creativiteit om Charleroi te verontrusten. Na het veelbelovende wedstrijdbegin van Kortrijkse kant was de dreiging al een tijdje gaan liggen. Als je zelf niks bij elkaar speelt, dan doet de andere dat wel. Charleroi duwde KVK nog wat dieper de put in nadat Bernier de 2-0 nog voor rust tegen de netten trapte. Arm KV Kortrijk, maar zolang RWDM de voorsprong niet wist te pakken tegen Eupen, was er niets aan de hand.

Cadeau van Eupen

“We gaan nog vol voor de overwinning”, vertelde KVK-speler Mehssatou in het interview tijdens de rust. Daarvoor moest KV Kortrijk wel nog zeker drie keer scoren en laat dat nu juist iets zijn waar het schoentje dit seizoen dikwijls wringt bij de West-Vlaamse ploeg. Maar we zagen hetzelfde spelbeeld toen beide ploegen weer uit de kleedkamers kwamen. Charleroi dicteerde, Kortrijk onderging. Plots vierden de KVK-fans alsof ze zelf een doelpunt hadden gemaakt, maar het was Eupen die op 1-0 voorsprong kwam tegen RWDM. Een gelukje voor Alexandersson en co terwijl ze zelf geen goede wedstrijd speelden.

De voorsprong van Eupen gaf KVK vleugels. Nog geen vijf minuten na het doelpunt van Nuhu in Eupen tegen RWDM wist clubtopschutter Davies op voorzet van Kangwa de 2-1 te scoren tegen Charleroi. Spannend, die laatste speeldag in de Relegation Play-offs. Charleroi liet de aansluitingstreffer van KVK niet aan hun hart komen. Invaller Sylla wist op hoekschop de voorsprong opnieuw te vergroten met twee doelpunten, 3-1, wat meteen ook de eindstand werd. Alle Kortrijkse ogen waren dus gericht op het duel tussen Eupen en RWDM. De Panda’s hielden stand en scoorden zelf nog een doelpunt tegen de Brusselaars: 2-0. Dat was mooi meegenomen voor KV Kortrijk, dat zo zeker is van een plek in de barrageduels tegen Lommel of Deinze. Hoeveel geluk kan een ploeg hebben?

Charleroi: Koffi (85’ Delavallée), Rogelj, Bager (45’ Boukamir), Andreou, Dragsnes, Camara, Zorgane (85’ Ilaimaharitra), Bernier, Heymans, Guiagon (58’ Mbenza), Dabbagh (63’ Sylla).

KV Kortrijk: Pirard, Mampassi, Silva, Fujii, Mehssatou, Sissako (45’ Bruno), Kangwa (78’ Fossum), De Neve (66’ El Idrissy), Kadri, Davies (88’ Ojo), Ambrose (66’ Avenatti).

Doelpunten: 24’ Heymans 1-0 (strafschop), 38’ Bernier 2-0, 58’ Davies (Kangwa) 2-1, 70’ Sylla 3-1.

Gele kaarten: 92’ Kadri.

Scheidsrechter: Wim Smet.