© Svds

Artistiek festival Broek vormt Vrijbroekpark om tot podium

Het Mechelse kunstencentrum Nona organiseert eind juni Broek, een nieuw tweedaags artistiek festival met optredens en theatervoorstellingen in het Vrijbroekpark. Het krijgt daarvoor een Vlaamse subsidie van 22.500 euro.

Stijn Van de Sande

Broek, zo zal het gloednieuwe openluchtfestival heten. Het zal doorgaan tijdens het allereerste weekend van de zomer, op 21 en 22 juni. Voor de ­organisatie werkt kunstencentrum Nona samen met het Vrijbroekpark, dat er meteen zijn negentigste ­verjaardag aan verbindt.

“Bij alles wat we met Nona doen, gaan we op zoek naar twee ­dingen. Enerzijds willen we altijd iets brengen wat nog niet bestond op artistiek ­gebied in Mechelen. En anderzijds ­willen we ook steeds een ander ­publiek aanspreken”, vertelt artistiek leider Bart Vanvoorden. “Met het tweedaags festival Broek voldoen we aan die twee eisen.”

De bezoekers mogen zich verwachten aan een mix van verschillende ­podiumkunsten. “Zo zullen er op verschillende plaatsen in het park kleine en intieme optredens gehouden ­worden. Met akoestische muziek ­willen we inspelen op de natuur en het stiltegebied dat het park doorgaans is. Maar we plannen ook grotere theatervoorstellingen. Onder meer vaste partners als Abatoir Fermé en dansgroep Voetvolk van choreografe Lisbeth Gruwez staan al zeker op de affiche. Voor Stef Lernous wordt het zijn afscheid als Mechels stadsartiest.”

De concrete programmatie zal later finaal vorm gegeven worden. “Maar alleszins wordt het iets unieks in ­Mechelen”, stelt Vanvoorden. “De voorstellingen zullen ongeveer in lijn liggen met wat we doorgaans brengen met Nona, maar door naar buiten te treden kunnen we het anders aanpakken. We plannen bijvoorbeeld voorstellingen ’s middags, maar evengoed kan het zijn dat een voorstelling pas om middernacht begint.”

Samen met randgemeenten

Met Broek hoopt Nona ook een groter publiek aan te spreken. “We zijn nu toch vooral bekend in Mechelen, maar willen ook in de rand rond de stad meer naamsbekendheid verwerven”, klinkt het. “Daarom zijn we al samenwerkingen aangegaan met rand­gemeenten Willebroek, Kapelle-op-den-Bos, Duffel, Bonheiden, Zemst en Kampenhout om hun inwoners naar ons evenement te lokken.”

Die bovenlokale uitstraling was belangrijk om een Vlaamse subsidie in de wacht te slepen. Minister van Cultuur Sven Gatz voorziet 22.500 euro steun aan het nieuwe festival.

“Dankzij deze subsidie kunnen we dit project realiseren”, zegt Vanvoorden. “We zijn de Vlaamse regering dan ook erg dankbaar. We kijken alvast heel erg uit naar het evenement. Het is de eerste keer dat we het organiseren, dus we zullen er wat in moeten groeien. Maar we zijn zeker ambitieus en willen van Broek een nieuwe traditie maken in Mechelen.”