Alexander De Croo (Open VLD), Ursula von der Leyen en Jan Jambon (N-VA) op bezoek bij Imec.
Nicolas Maeterlinck

Investering van 2,5 miljard euro in Leuvens technologiebedrijf Imec om voortrekkersrol te blijven spelen in chips

Het Leuvense technologiebedrijf Imec heeft 2,5 miljard euro bijeengebracht om zijn positie als voortrekkersrol te versterken in de wereldwijde chipindustrie. Het geld komt zowel van de overheid als van de privésector. Imec zal de miljarden aanwenden om een nieuwe zogenoemde 'clean room' te bouwen. 

Het was al langer bekend dat Imec een cruciale rol zou gaan spelen in de strategie van de Europese Unie om de chipindustrie te versterken in concurrentie met Azië en de Verenigde Staten. Vandaag maakt het bedrijf bekend dat het om een investering van 2,5 miljard euro gaat. Dat is één van de grootste in ons land de voorbije jaren.

Imec is een wereldspeler als het gaat over chips. Het onderzoekscentrum vormt een brug tussen het innovatieve onderzoek naar nieuwe technologieën aan de universiteiten en de concrete toepassingen in de industrie. In Leuven zullen bedrijven de meest geavanceerde chiptechnologie kunnen verkennen om in de toekomst in hun producten te gebruiken. 

Clean room

Imec zal met die 2,5 miljard euro onder meer een derde nieuwe ‘clean room’ bouwen. Dat is een volledig stof- en trillingsvrije ruimte die nodig is om te werken met chips. Daarvoor is precisie op nanoschaal nodig. 

Een van de huidige clean rooms.
Hannelore Smitz

Wat is Imec?

Imec is ‘s werelds grootste onafhankelijke onderzoekscentrum in nano-elektronica en digitale technologie. De focus ligt er op halfgeleiders, beter bekend als chips. Imec werkt samen met universiteiten en bedrijven aan oplossingen voor onder meer slimme gezondheidszorg, duurzame energie en artificiële intelligentie. 

"De investering zal ons in staat stellen om ons innovatietempo te versnellen, het Europese chip-ecosysteem te versterken en de economische groei in Europa en Vlaanderen te stimuleren", zegt CEO Luc Van den Hove.

EU Chips Act

Chips zijn al lang niet meer enkel belangrijk voor de werking van computers en smartphones. Ook in auto’s en vaatwassers zijn ze cruciaal. Ook in de gezondheidszorg en voor het ontwikkelen van geneesmiddelen wordt volop ingezet op de technologie.

Iets meer dan de helft van het totale bedrag komt van de overheid. Vlaanderen en Europa investeren samen 1,4 miljard euro. Het merendeel van dat geld komt van de EU, die volop wil inzetten op chiptechnologie via de EU Chips Act. Vorig jaar bracht Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen nog een bezoek aan Imec.   

Bekijk: Premier Alexander De Croo (Open VLD) en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bezochten Imec afgelopen zomer

Videospeler inladen...

Meest gelezen