Foto: Photo News

Vooruit-kopstuk Bert Anciaux getuigt over misbruik door BRT-regisseur: "Al mijn dromen waren op slag weg"

Senator en Vooruit-kopstuk Bert Anciaux (64) heeft tijdens zijn afscheid in de Senaat getuigd dat hij in de jaren 70 als tiener werd misbruikt door een regisseur van de toenmalige BRT. "Al mijn dromen waren op slag weg, mijn leven was aan diggelen geslagen", getuigde hij tijdens zijn laatste tussenkomst.

Anciaux neemt na meer dan 40 jaar afscheid van de politiek. Momenteel is hij nog senator voor Vooruit, maar hij staat niet meer op een lijst bij de komende verkiezingen. Bij de afsluitende zitting van de Senaat nam hij vrijdag voor het laatst het woord. Daarin getuigt hij onder meer dat hij in de jaren 70 als tiener werd misbruikt.

"Ik was een kind dat droomde", vertelt Anciaux. "We speelden toneel, en ik won prijzen. Op een bepaald moment contacteerde een regisseur van de toenmalige BRT mij. Ik was 13 jaar. Wij maakten proefopnames voor een grote langspeelfilm. Dat was een droom van mij die in vervulling geraakte. Op een nacht bij de regisseur viel die droom in duigen. Al mijn dromen waren op slag weg, en mijn leven was aan diggelen geslagen."  

Anciaux sloot zijn getuigenis af met een oproep: "Laat kinderen met hun dromen opgroeien. Zorg ervoor dat misbruik aangepakt wordt." 

Bekijk: Bert Anciaux getuigt over zijn misbruik

Videospeler inladen...

De VRT laat in een reactie weten dat ze de getuigenis van Bert Anciaux hebben gehoord. De VRT is de opvolger van de toenmalige BRT. "We vinden dit bijzonder erg", klinkt het. "Als meneer Anciaux verdere toelichting wil geven, staat VRT steeds open voor gesprek."

Meest gelezen