© Dick Demey

VIDEO. Maaseik zwoegt maar wint, Achel smeert Gent 0-3 aan

Zeer felbevochten was het, maar Greenyard Maaseik heeft Aalst dan toch geklopt. Opnieuw was de titelverdediger zeker niet constant genoeg tegen een stevig Aalst, het verloor een puntje, er is nog veel werk richting het Champions League-duel van donderdag in Berlijn maar er werd wél gewonnen. Dat deed ook Tectum Achel. Zij haalden het met 0-3 van Caruur Gent.

Lars Aussems, fivr

© Dick Demey

Maaseik-coach Joel Banks had zijn manschappen duidelijk op scherp gezet. Maaseik startte met véél grinta. Blankenau en vooral Tammemaa blonken uit vanop de servicelijn en brachten de receptie aan de overkant in zware problemen. De Ajuinen lieten echter ook meteen zien over een stevige ploeg te beschikken. Met Smit, Gustavsson en Gorski loopt er wel wat aanvallende kracht rond. Firlej is dan weer een goede setter. En dan is er nog stevige jongen Martijn Colson. De ex-Maaseikspeler was bij momenten aanvallend en serverend prima. Het verschil tussen beide teams was dan ook nooit groot. Maar op individuele klasse maakte de titelverdediger halfweg set één wel het verschil. Blankenau vond de scherpe Cox quasi blindelings. Later zou hij wat wegzakken. Toch ergens de weerslag van een sterk maar zwaar WK van afgelopen zomer? In ieder geval: de Maaseikse mentaliteit was in set één uitstekend. Toen Colson en Maan elkaar stevig tegenkwamen in blok, werd er serieus uitgedaagd tussen beiden. Toen Maan even later binnen knalde, wreef de captain het zijn voormalige ploegmaat even onder neus. Die antwoordde met een beweging naar zijn kruis. De toon was gezet. Het liet zien dat Maaseik komaf wilde maken met de eventuele twijfels die er nog waren. Het vuur in de ogen van Jelte Maan was prachtig om te zien. Opgefokt was ie. Iets dat in de Supercup en woensdag tegen Leuven toch wel ontbrak in de Maaseikse rangen. Het scherpe Greenyard hield het kloofje volwassen vast en pakte de belangrijke eerste set.

Maar wie dacht dat de bezoekers minder zouden gaan geloven, was mis. Aalst verkocht de huid zeer duur. Beide ploegen bleven ook in set twee aan elkaar gewaagd. Aalst keerde terug van 21-19 in het slot, Gorski pepte zijn teammaat nog eens op. Pupart gaf Aalst hoop na een dure misser. Hij zou later vervangen worden door de immer vurige Baetens. De goed ingevallen Claes, een pak ervaring natuurlijk, gaf zijn team na een stevig gelukje twee setballen. Maan mikte naast: 1-1.

© Dick Demey

Op het randje

De thuisploeg leek vervolgens wat van slag. Aalst was simpelweg beter (10-15). Maar dan begon Greenyard dan toch aan de kloof te knabbelen, beetje bij beetje. Cox bracht zijn team knap langszij maar de bezoekers knokten zich naar een setbal. Een sterke Maan werkte hem weg, Cox gaf Maaseik er eentje. Staszewski mepte wild buiten: 26-24.

Exact hetzelfde verhaal in set vier. Het liep te stroef bij Greenyard (6-12). Aalst bleef het goed doen. Colson on serve en het duo Gustavsson-Gorski deden Maaseik pijn. Banks moest iets proberen en bracht Wojcik en Van Heyste voor Cox en Blankenau. Het mocht niet baten. Opvallend hoe Maaseik bij momenten zeer stabiel is, dan weer in elkaar zakt.

Aalst stoomde door naar een verdiende tiebreak. Daarin liet Banks Blankenau en Cox opnieuw opdraven. Mooi werd het niet. Eerder puntje per puntje naar de eindstreep harken. Het verschil tussen beide teams was nihil. Blankenau zorgde met een ace voor 11-9. Cox en co trokken de felbevochten zege vervolgens over de streep.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Sets: 25-21, 22-25, 26-24, 20-25, 15-11.

Maaseik: Cox, Pupart, Tammemaa, Maan, Blankenau, libero: Dronkers, Thys. Kwamen in: Aganits, Baetens, Wojcik, Van Heyste.

Aalst: Gustavsson, Smit, Gorski, Firlej, Staszewski, libero: Deroey, Colson. Kwamen in: Claes, Strzezek.

Ook Achel wint

Tectum Achel had het zaterdag iets makkelijker. De Limburgers gingen in Gent winnen met 0-3. De setstanden daar waren 24-26, 21-25 en 23-25.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer